Probijen koren-za miminumamu

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Probijen koren-za miminumamu

Post od vmilka »

Pre skoro 3 godine radjen mi je most u donjoj vilici i prilikom vadjenja zivca (osmica i cetvorka) zubarka je probila koren u oba zuba!
Masa kojom se pune kanali je formirala kuglice na vrhovima korena (izvan zuba) koje vrse pritisak na nerv (mislim da se zove facijalni) te osecam trnjenje brade na mestu zuba.
Uh, al sam se zapetljala. Nadam se da me razumete.
Radila sam rendgenski snimak nakon postavljanja mosta posto utrnutost nije prolazila. Kada ga je zubarka videla komentar je bio-DESAVA SE!!!
Sta dalje? Rekla je procice i da sam imala srece sto je za punjenje koristila masu koju organizam resorbuje te ce nakon xy dana utrnutost proci..
Ne znam da li sam se vremenom navikla na taj osecaj ili je zaista nestao,ali unazad skoro godinu dana nisam imala problema.
Medjutim od pre mesec dana ponovo mi trne brada.
Sta da radim?
PS. Sve se desavalo u privatnoj praksi kod zubarke na dobrom glasu u SU
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Razumela sam sta vam se dogadjalo, samo ima malko "rupa".
Kad se zubi lece, vade zivci, stvar ide otprilike ovako: zivac se vadi, kanalici pune resorptivnom pastom koju pominjete (ako je potrebno prema vrsti oboljenja), uradi se kontrolni RTG snimak (!), pa se potom kanalici pune definitivno, drugim pastama koje organizam ne resorbuje (nije lose opet kontrolni snimak).
Dakle, prvi problem je da li je to zaista resorptivna pasta, koja vremenom "iscezava", ili je - ipak - definitivno punjenje. Ako je "kuglica" formirana od defintivnog punjenja, organizam je vrlo sklon da na tu vrstu iritacije reaguje razlicitim procesima, pa i pravom cisticnom inkapsulacijom, sto moze itekako pogorsati simptome koje imate.

Da ne gnjavim: vi imate samo dve varijante - reviziju lecenja, i hirursku intervenciju, dakle - treba vam specijalista endodont, ili specijalista oralni hirurg, mozda i oboje.
U prvom slucaju, most se skida, vadi se staro punjenje, sta god da jeste, i radi lecenje iznova. U slucaju hirurskog lecenja, proces se odstranjuje hirurski, konci skidaju za 7 dana, a most ostaje kako jeste.
Vid terapije i prognoza zavise mnogo od toga u kojoj visini korena je fausse route, gde je tacno iglica prosla koren u svom "pogresnom putu", i kako, cime i koliko je napunjen ostatak duzine korena.
Ovde imate jedan snimak koji pokazuje sta se desava ako se, recimo, ne koriste fleksibilne igle - kao na prva dva snimka, na trecem se probija koren, a pitanje je i u kojoj visini, i sta je sa ostatkom kanala:

http://www.baystate-dental.com/images/endodontics2.jpg

Zao mi je sto vam se to desilo; kako ste razabrali, svakako, to je krupan promasaj, pogotovo po pitanju donje cetvorke (mislim da je to uzrocnik trnjenja brade). Nadam se da cete uspeti da se snadjete i mnogo srece.
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vmilka »

miminamama napisao:Kad se zubi lece, vade zivci, stvar ide otprilike ovako: zivac se vadi, kanalici pune resorptivnom pastom koju pominjete (ako je potrebno prema vrsti oboljenja), uradi se kontrolni RTG snimak (!), pa se potom kanalici pune definitivno, drugim pastama koje organizam ne resorbuje (nije lose opet kontrolni snimak).
RTG mi je radjen par dana nakon sto je most bio definitivno postavljen jer sam se pozalila na trnjenje brade koje ne prolazi. Znaci punjenje je bilo definitivno. Da li to znaci da ne mogu biti resorbovane kuglice tj. da me je doticna slagala?
miminamama napisao:Ako je "kuglica" formirana od defintivnog punjenja, organizam je vrlo sklon da na tu vrstu iritacije reaguje razlicitim procesima, pa i pravom cisticnom inkapsulacijom, sto moze itekako pogorsati simptome koje imate.
Za sad osim trnjenja vilice u zoni cetvorke nemam drugih simptoma.
Da li treba ipak nesto preduzeti ili ostaviti tako kako je do sledeceg leta, do posete gospodji Dr.
miminamama napisao:Vid terapije i prognoza zavise mnogo od toga u kojoj visini korena je fausse route, gde je tacno iglica prosla koren u svom "pogresnom putu", i kako, cime i koliko je napunjen ostatak duzine korena.
Kuglice su na vrhovima korena.
miminamama napisao:Nadam se da cete uspeti da se snadjete i mnogo srece.
Hvala na detaljnom odgovoru.
Pozdrav
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

vmilka napisao:
RTG mi je radjen par dana nakon sto je most bio definitivno postavljen jer sam se pozalila na trnjenje brade koje ne prolazi. Znaci punjenje je bilo definitivno. Da li to znaci da ne mogu biti resorbovane kuglice tj. da me je doticna slagala?
Da li je punjenje definitivno ili ne, zna samo onaj koji je radio; a sad - vama ce svakako reci sta njoj/njemu odgovara, na zalost :(.

Kako god, bilo sta da jeste - vama se simptomi obnavljaju, i TO je problem.
Ako je punjenje kanala resorptivno (to se uglavnom radi u lecenju nekih procesa na vrhu korena) to znaci da lecenje nije uspelo, da se proces obnavlja ili siri, pritiskajuci nerve. Ako je punjenje definitivno, to znaci - opet - da imate neki proces koji "radi", mislim - trenutno nije od velikog znacaja sta je prebaceno preko vrha korena, bitnije je sta se konkretno desava.

Za sad osim trnjenja vilice u zoni cetvorke nemam drugih simptoma.
Da li treba ipak nesto preduzeti ili ostaviti tako kako je do sledeceg leta, do posete gospodji Dr.
Ako ste u prilici, bilo bi jako dobro napraviti nove snimke, i traziti misljenje hirurga i endodonta (posebno hirurga, oni su blizi neurologiji nego endodonti). Koje god da punjenje jeste, to "nesto" sto vam se dogadja na vrhu korena se siri, ma koja bila varijanta dogadjanja, i posto je veoma blizu korena cetvorke izlazni kanal donje vilice kroz koji prolaze nervi i krvni sudovi, nije nikako dobro sto su pritisnuti. Vi znate i bez mene da se nervi ne regenerisu, ili jako tesko, a ako su duze vreme pritisnuti, bez odgovarajuce ishrane, mogu doci do nepovratnog, ireverzibilnog stanja, u kojem utrnulost moze ostati permanentno i kada se uzrok ukloni :(.
Posto su procesi na vrhu korena, to olaksava stvar sa endodontske strane, ali komplikuje sa hirurske; ako je pomenuti otvor (foramen mentale) jako blizu procesa, moze da se desi i da hirurg "nema mesta" hirurski sve da resi a da dodatno ne osteti nerve, te ostaje samo vadjenje zuba. Zato i kazem da su vam bitne obe specijalnosti.

I, nema na cemu :(. Jos jednom, zao mi je sto je ispalo kako jeste, i sve najbolje.
Odgovori