Potreba apikotomije nakon lecenja korena i nestanka fistule?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
reb0rn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 12:25 am

Potreba apikotomije nakon lecenja korena i nestanka fistule?

Post od reb0rn »

Naime radjeno mi je ciscenje korena leve gornje cetvorke i odma nakon prvog tretiranja povukla mi se fistula koja je bila naduvana i bolna pre toga na dodir... tada su mi za sledecu nedelji zakazali i apikotomiju na osnovu snimka u sumnje da je na vrhu korena cista...
Danas mi je dodatno ociscen kanal i napunjen je zatvoren, videli su da se fistula povukla (posto sma ja pitao da li je apikotomija i dalje neophodna) ali je hirurg i dalje ostao pri svome da treba uraditi i apikotomiju koju su mi zakazali za par dana... dodatna snimanja zuba su rekli da su nepotrebna
Trenutno zub nimalo ne boli ni spontana ni na dodir/pritisak, fistula je povucena i prelaskom prsta se oseca samo zadebljanje ali se ne oseca nikakva bol ili proces u predelu zuba, takodje u fistuli nema sekreta (takodje fistula nikad nije pucala vec je jedino bila bolna na dodir i prisutna je vec godinu dana od kad je zub odumro od karijesa)

postavio sam vam oba snima koji su radjeni pre ciscenja korena na OPT snimku se malo jasnije vidi dok je drugi snimak malo mutan i radjen je pre 2 nedelje dok je OPT snimak radjen pre 6 meseci (napominjem snimci se radjeni pre bilo kod tretmana korena ili zuba)

Slika

Slika

Molim vas savetujte mi potrebu radjenja apikotomije jer stvarno nisam siguran da li da verujem ili trazim drugo misljenje..
Odgovori