POTAMNELA JEDINICA-STA RADITI?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Maj 16, 2006 12:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
POTAMNELA JEDINICA-STA RADITI?
Jedinica gore desno(moje) mi je tamna i cini mi se da sve vise tamni. Kad sam bila klinka udarila sam glavom izmedju ostalog tim zubom u volan kola u luna-parku. Poceo je da me boli pre par godina i tada je pocelo lecenje koje je mnogoooooooooo dugo trajalo. Radjena mi je drenaza ako se tako zove ono ciscenje kanala sa safovima??? Taj zub mi je dosta tamniji od ostalih tj odskace. Zelim i hocu da uradim nesto povodom tog problema ali ne znam sta. Meni neko treba prvo da objasni koje opcije postoje. Postoji jos jedan problem koji me sprecava u resavanju ovog problema a to je strah od dobijanja hepatitisa B ili C kod stomatologa!!!
ps>Posto sam lezala na odeljenju za infektivne bolesti nagledala sam se i naslusala raznih slucajeva dobijanja ova dva hepatitisa (ja sam inace imala hep A) pa mi je strah usao pod kosti od nesterilisanih instrumenata ili toga ko je pre mene sedeo na stolici???
MOLIM ODGOVOR I TRAZIM POMOC U RAZRESENJU PROBLEMA...
HVALA UNAPRED
ps>Posto sam lezala na odeljenju za infektivne bolesti nagledala sam se i naslusala raznih slucajeva dobijanja ova dva hepatitisa (ja sam inace imala hep A) pa mi je strah usao pod kosti od nesterilisanih instrumenata ili toga ko je pre mene sedeo na stolici???
MOLIM ODGOVOR I TRAZIM POMOC U RAZRESENJU PROBLEMA...
HVALA UNAPRED
ne boj se
Vazno je da zub nije osetljiv na pritisak,a boju je promenio jer je "mrtav",pa se vise ne "hrani" i polako tamni,..pritom postaje i krt,pa se moze lakse i slomiti.Najbolje bi bilo ojacati ga jednom nadogradnjoim,koja bi imala kocic u korenu zuba,a zatim napraviti keramicku krunicu ( kojih ima nekoliko vrsta ) preko te nadogradnje i time je trajno resen problem.Vazno je samo da Rdg snimak pokaze da je zub korektno izlecen i napunjen.Sto se tice zaraze,sve je u zivotu moguce,mada sumnjam da se veliki broj ljudi zarazio kod zubara,...to je nesto kao da neces da se vozis kolima jer je moguce da dodje do saobracajne nesrece.Pozdrav
Da ,to je jedno od resenja ,ali ukoliko plomba na tom zubu nije velika i posto to stoji tako od detinjstva,ne pravi nikakve probleme osim sto tamni,krajnje resenje moze biti frc kocic i bezmetalna ili metalokeramicka kruna a u medjuvremenu mozete traziti od stomatologa da vam ordinacijski izbeli samo taj zub.Za protetske radove uvek ima vremena,narocito kad su u pitanju mladji pacijenti.
Pozdrav
Pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 11:34 pm
Sam proces intrakoronarnog izbeljivanja uvek preporucujem ispred krunice ukoliko ne postoje neka druga ogranicenja.
Takodje, ukoliko ovo izbeljivane sa vodonik peroksidom ne daje zeljene rezultate moguce je uraditi i veneer tj ljuspicu od kompozitnog materijala ili porcelana.
Sam proces izbeljivanja ukoliko ga ne sprovodite kuci i bez nadzora stomatologa ne bi trebalo da osteti zub ni na koji nacin.
Kod izbeljivanja zuba uz upotrebu specijalnih lampi, uobicajena je prolazna osetljivost zuba koji su bili tretirani.
Takodje, ukoliko ovo izbeljivane sa vodonik peroksidom ne daje zeljene rezultate moguce je uraditi i veneer tj ljuspicu od kompozitnog materijala ili porcelana.
Sam proces izbeljivanja ukoliko ga ne sprovodite kuci i bez nadzora stomatologa ne bi trebalo da osteti zub ni na koji nacin.
Kod izbeljivanja zuba uz upotrebu specijalnih lampi, uobicajena je prolazna osetljivost zuba koji su bili tretirani.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 11:34 pm