Popust na pojedine usluge do 50 %, vaše mišljenje ?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Maria Mancini
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 18, 2010 5:50 pm

Popust na pojedine usluge do 50 %, vaše mišljenje ?

Post od Maria Mancini »

Danas sam u poštanskom sandučiću našala flajer stomatološke ordinacije. Kažu, da povodom 20 godina rada pacijentima daju popust od 30 - 50 % :o do 1. 4. 2010.
plombiranje zuba (bele kopozitne plombe) 25 -->15 EUR
keramička kruna 100 --> 70 EUR
izbeljivanje zuba 220 --> 120 EUR
uklanjanje zubnog kamenca 20 --> 10 EUR

Pretpostavljam da su cene korektne, ne znam kolike su uobičajene cene ovih usluga, odn. da li su malo podigli cene, pa dali popust. Pada mi na pamet i da nemaju posla u sveopštoj krizi, tako da idu idu sa minimalnom zaradom, što je OK, ako je usluga dobra 8) .
Naravno, najvažniji je kvalitet rada, a još važnije od toga higijena same ordinacije, instrumenata.
Pregled je bespalatan, zakazuje se, a ordinacija je na Savskom vencu.
U dilimi sam da li da odem tamo ili ne :roll: ?
Jasno mi je da ne mogu da napišem ime ordinacije, jer bi to već bila reklama, mada vidim da u nekim SIG-ovima stoje linkovi koji vode do ordinacija. Ja, svakako, ne bih preporučilo nekoga kod koga ni sama nisam sigurna da li da odem :-? .
Dakle, ono, što me interesuje su cene, ne samo tu nego da li će ovaj trend zahvatiti i druge ordinacije, da li neko, ako dobro radi, uvek ima pacijente i ne mora da snižava cene. Na ovo bi mogli da odgovore stomatolozi.
Konačno, možda ljudi zaista slave 20 godina rada, pa su hteli da to učine i na ovaj način 8) ?
Slobodno mi možete poslati i PP, preporučiti neku drugu ordinaciju, ako ste zadovoljni, reći kolike su tamo cene i sl.
...
U međuvremenu sam otišla na sajt ordinacije, izgleda kao i svaka druga dobro opremljena i uglađena, zidovi prepuni diploma Stomatoloskog fakulteta, nasmejan tim stručnjaka :D :D :D :D :D ( naravno sajtovi se tako prave, pa ni ovi nisu izuzetak) Čini mi se da im glavni izvor prihoda medicinski turizam, jer imaju i apartmane ( ordinacija na drugoj lokaciji). To možda i objašnjava zašto su cene snižene sad, a ne u periodu juni, juli, avgust :wink: .
Interesovala sam se za ono što meni treba, a to je bezmetalna keramika (krunica) nažalost, tu nema popusta :( i cena je 250 EUR ( ne znam kako je drugde?).
Sad mi nije jasno, zašto su uslugu npr. beljenja zuba spustili na pola, a ovo nisu uopšte :o ?
Napisah post, da bih ba kraju saznala i sama ono što me interesovalo, kad sam već napisala, neka ostane, a ako neko ima nešto da doda, izvolite :wink: .
goranelag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 19, 2010 1:03 pm
Kontakt:

Re: Popust na pojedine usluge do 50 %, vaše mišljenje ?

Post od goranelag »

Mislim da su im standardne cene vise od proseka a snizene su kao i kod svih ostali od prilike. Ja sam skoro za belu plombu placao 18 eura.
Maria Mancini
Novi član
Novi član

Post od Maria Mancini »

goranelag napisao:Mislim da su im standardne cene vise od proseka a snizene su kao i kod svih ostali od prilike. Ja sam skoro za belu plombu placao 18 eura.
Izgleda da si u pravu. Uzela sam cene sa jednog nasumično odabranog sajta.
Ispada da su bele plombe i čišćenje zubnog kamenca ovde skuplji, ili im je cena podigunta, pa spuštena. Što se tiče keramičkih krunica nije mi jasno, ali ne nameravam da ih zovem i proveravam, jer svakako neću ići tamo. Beljenje zuba ova druga ordinacija ne radi, pa nisam mogla da uporedim.
Sve u svemu, još jedan pokušaj da se pacijetni privuku ljubaznošću, dobrom opremljenošću, blještavilom ordinacije, "ko bajagi" nižim cenama i sl. a ovamo :evil: .
Ne sumnjam da bi se svakom pacijentu moglo još štošta naći i ponuditi usluga, ali sada ne po "promotivnim cenama". Srećom nisu svi baš naivni i stramota šta se radi, ali to neka ide na čast onima koji se time bave.
Ja ću napisati ime i lokaciju ordinacije, "Stojanović", Birčaninova 4, da se klonite, jer zaista mislim da nije u redu da se pod firmom smanjenja cena iste podižu, pa smanjuju. ( mada smo se toga nagledali u svim oblastima). Ako je protiv pravila neka moderatori brišu, mada je ovo ANTireklama. Flajer su dobili stanovnici Savskog venca, odn. svi oni koji gravitiraju ka početku Birčaninove.
Maria Mancini napisao: plombiranje zuba (bele kopozitne plombe) 25 -->15 EUR
keramička kruna 100 --> 70 EUR
izbeljivanje zuba 220 --> 120 EUR
uklanjanje zubnog kamenca 20 --> 10 EUR
Sa sajta druge ordinacije :
Kompozitni ispun (bela plomba) 15
Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba 10 EUR
Metalokeramička krunica na leguri od čelika 50
Metalokeramička krunica na leguri od zlata 120
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Maria znate kako fica je auto ali je i bmw auto. Zar ne? Isto tako je i sa ordinacijama. Da predpostavimo da je sve legalno naravno. Ordinacija gde je plomba 15 eura a kruna 50 eura ne moze da ulaze u sebe. Znaci ne moze da se razvija, ne moze da kupuje novu i modernu opremu od koje u mnogome zavisi kvalitet rada tj. poslovanja. Od vas zavisi da li zelite da se lecite u ordinaciji odakle cete za snimak zuba da idete bogu iz nogu pa da taj snimak vracate, pa posle punjenja kanala opet bogu iz nogu da idete na snimanje, pa da se opet vracate, pa ne daj boze da je punjenje lose onda sve ispocetka. Ili mozda zelite da se lecite u ordinaciji koja ulaze u opremu, koja naravno ima jace cene, jer jace cene nisu da bi se drali pacijenti nego da bi imalo odakle da se ulaze, gde cete snimanje zuba obaviti na licu mesta a necete morati da idete bogu iza tregera, gde se koristi moderna oprema, gde se radi po svetskim standardima. Da vam samo skrenem paznju da nije ta oprema za cef doktora nego potreba da se pruzi kvalitetnija usluga.

Prema tome kao sto izmedju bmw-a i fice ima razlike tako ima i razlike izmenju ordinacija gde je plomba 15 eura i gde je plomba 25 eura. Ne racunajuci naravno mlade pocetnicke ordinacije gde opravdavam nize cene u pocetku dok se ne razvije posao naravno da doktor sa 1 god iskustva ne moze svoju uslugu da naplati kao onaj sa 25 godina iskustva. Ali bi ipak masa kolega trebala da prestane da degradira profesiju smesnim cenama i time da upropastava stomatologiju kod nas.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Takodje se nadam da ce komore uskoro da donesu uredbe o minimalnim cenama stomatoloskih i medicinskih usluga. Narodu treba i mora da postane jasno vec jednom da ne moze da bude da se nema za zdravlje ali se ima za basnoslovne cene u Delta City-ju i Uscu koji su uzgred budi receno krcati. U ovoj drzavi su zdravlje i obrazovanje postali socijalne kategorije, a to treba da se menja. Plate treba da su shodno odgovornosti izmedjuostalog.
Maria Mancini
Novi član
Novi član

Post od Maria Mancini »

studentbgd napisao:Maria znate kako fica je auto ali je i bmw auto. Zar ne?
Da.
Neko vreme sam išla kod jednog stomatologa u svom kraju, ordinacija super sređena, sestre preljubazne :D .
Kad, na slici ugladam kriminalca ubijenog 2000. godine, njegova žena nas i dana danas teroriše svojom muzikom, a mislim da je i nju gone zbog pronevere, svi znamo ko su oni.
Posle saznam da su krimos i zubar, koji se tu nije ni pojavljivao, nego samo figurisao kao vlasnik, kumovi, naravno, prestanem da idem na to mesto, a nedavno u emisiji b92 o malverzacijama u fudbalu vidim ih zajedno na slici, na utakmici.
Pitam se čijim je parama kupljena i opremljena ta ordinacija ?
Možda i novcem nedužnih civila koje je krimos ubio i opljačkao na ratištu, a ordinacija ustvari bila njegova, ili je poklonio kumu. Ordinacija, manje više, kod tolikog novca.
Mnogo novca se baš devedesetih ulagalo u razne "biznise", pa i u stomatološke ordinacije, pitanje njegovog porekla je diskutabilno, naravno ne uvek i u svakom slučaju, ali na opisanom primeru nisu čista posla.
Postoji ordinacija u koju sam dosta dugo išla, nažalost protetičar je otišao u penziju, radili su od jutra do mraka, proširili kapaciteta, uložili u opremu, baš kao što pišeš. Za njih sam sigurna.
Ne bih da dalje diskutujem o ovome na ovaj način, ali "nije zlato sve što sija", nekad se ispod šasije novog bmv-a krije polovni fića.
vlada014
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 12:30 am

Post od vlada014 »

opet studentbgd i njegova razmisljana umesto da uzme knjigu i uci......
Maria Mancini
Novi član
Novi član

Post od Maria Mancini »

studentbgd napisao:Ne racunajuci naravno mlade pocetnicke ordinacije gde opravdavam nize cene u pocetku dok se ne razvije posao
Koncept koji daješ ovde je, naravno, dobar, ali je u uslovima u kome se nalazi naše društvo : ekonomska kriza + tranzicija + inflacija deluje skoro, pa bajkovito.
Znači, mladi, tek svršeni stomatolog, ili grupa njih se osmeli i zakupi ordinaciju sa opremom. Hoće li tom opremom i enterijerom, lokacijom moći da pariraju ordinacijama koje već postoje i imaju sve što si gore nabrojao ? Naplaćivaće niže cene za svoje usluge. Dobro. Ali da li će im to biti dovoljno da plate kiriju, potrošni materijal i sl. Drugo, oni nemaju bazu pacijenta, pa njihova čekaonica neće biti prepuna. I koliko će godina moći da tako balansiraju, da budu, barem, na pozitivnoj nuli, dok im posao ne krene ?
Druga mogućnost, koja se meni čini, nažalost, izglednijom, je da će jednostavno propasti, odn. da će ih progutati veće ordinacije.
Pominješ
studentbgd napisao: ali se ima za basnoslovne cene u Delta City-ju i Uscu koji su uzgred budi receno krcati.
Pri tome zaboravljaš da Srbija nije Beograd, a da Beograd nisu samo Delta City i Ušće. To su i kartonska naslja koja se nalaze na tom istom Novom Beogradu. Pred Univerzijadu, prošle godine setili su se, pa stavili veliki pano, da stranci ne bi videli ruglo, odmah pored velelepnih objekata optočenih staklenim fasadama. Takođe, zaboravljaš da taj sloj koji ide u D.C. i Ušće prestavlja tek mali, malecni % populacije u našoj zemlji, ako mogu da priušte kupovimu krpica na takvim mestima, priuštiće oni i zubara koga hoće.
A šta ćemo sa drugima ?
Poznato je da naša deca, pred polazak u osnovnu školu imaju već nekoliko karijesa na zubima, da ne govorimo da smo na lestvici oralnog zdravlja na samom dnu Evrope i da je to tako godinama. Postoje i podaci koliko izvađenih zuba ima npr. čovek sa 50 godina, naravno u proseku - mi smo društvo škrbavih i bezubih i to se neće popraviti sve dok se ne promeni svest i dok nam novčanici na postanu deblji, a bojim se da ćemo još dugo biti škrbavi.
Mali % ljudi ima višak para, ne ulazeći u to kako su ga stekli, njima je sve jedno da li će ga uložiti u lekarsku, stomatološku ordinaciju, apoteku, ili, pak kockarnicu, kladionicu, menjačnicu deviza, važno je da se pare obrću ili peru. Naravno da je tužno, ali je tako. Pravi vlasnici ordinacija ili apoteka, ne moraju da imaju osnovnu školu, ali zato uzmu lekara, farmaceuta, otvore zdravstvenu ustanovu ili kako se to kaže, na njihovo ime i teraj.
Eto, samo sam dodala još neka razmišljanja, koja zadiru malo šire i dublje.
Na kraju ću poentirati primerom.
U prizemlju moje zgrade, doktor - ginekolog je kupio veliki stan. Iz stambenog prostora ga je adaptirao u ordinaciju, porušio je sve zidove, napravio novi raspored, spustio plafone, napravio osvetljenje na plafonu, u vidu rešetaka. Da ne govorim da je adaptacija trajala godinu dana i da su majstori ugradili kvadratne metre i metre mermera. Blindirana vrata, video nadzor itd. Ne sumnjam da je oprema bila potpuno nova.
Uz to, doktor nije bio početnik, rekla bih da je tip srednjih godina. Sad možeš da zamisliš kao je sve izgledalo. Naravno, na sve to dolazi i agresivna reklama... posao slabo ide, ordinacija tavori 2 godine da bi danas bila zatvorena.
Ja nikada nisam ušla u nju, ali imam predstavu kako izgleda, spolja se vidi, kroz prozor, jer su u prizemlju, a i znam kako su je radili.
Zašta nisam išla kod tog doktora, na redovne kontrole, kad mi je u ulazu i mogu da skoknem u papučama i trenerci ? Zato što imam svog ginekologa. Do nje sam došla preko jednog od ovakvih sajtova, pitanje nije bilo : Najlepša ordinacija, nego : Najbolji ginekolog. Tražila sam da to bude u kraju i jedno ime se ponavljalo više puta. Opisaću ti i tu ordinaciju, salonski stan od 3 sobe, uredno okrečen i ništa više, čak su zadržali lustere, fotelje i sl., ne deluje sterilno. Naravno da su higijenski uslovi ispunjeni. Srednja soba je ujedno i čekaonica, jer nisu ništa rušili i pregrađivali, kako je sto za preglede u jednoj prostoriji, a UZ u drugoj, meni ne smeta da zagrnuta mantilom, koji mi daju prođem kroz čekaonicu, ako su tu samo žene, da se ne bih oblačila i svlačila za 5 koraka. Čekaonica je uvek puna, a zašto, zato što je doktorka izvrsna, posvećena pacijentima, svom poslu, jednostavno profi. Nisam morala da idem ni na jedan pregled u drugu ordinaciju zato što oni nemaju određeni aparat, ali bih Bogami išla i "Bogu iz tregera", jer imam apsolutno poverenje u svoju doktorku, pa kad bi mi ona nekog preporučila, iscimala bih se. Ja sam nju, sa svoje strane, preporučila drugaricama, koleginicama, za preglede, vođenje trudnoće. U međuvremenu, je jedna otišla za poslom u drugi grad, ostala u drugom stanju, sada je muž dovozi kolima na kontrole, mada je grad jedan od većih u zemlji i može se naći ginekolog.
Ona se odlučila da se cima nekih 100 km, odn. 200 - do ovde i nazad i da joj ova doktorka vodi tudnoću do kraja.
Počela sam od flajera, novca i iz čiste radoznalosti, a stižem do tačke kada mogu reći da on nije presudan, da upotrebim tvoju metaforu - radije ću da me dobar vozač lepo i sigurno preveze fićom, vozeći 50 km/h, nego da me loš vozač vozeći bmw "200 na sat" zakuca u prvo drvo i "slomi mi zube".
Naravno, prijalo bi mi i da me dobar vozač provoza npr. u bentliju, što da ne ? :D
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Maria Mancini napisao: Koncept koji daješ ovde je, naravno, dobar, ali je u uslovima u kome se nalazi naše društvo : ekonomska kriza + tranzicija + inflacija deluje skoro, pa bajkovito.
Znači, mladi, tek svršeni stomatolog, ili grupa njih se osmeli i zakupi ordinaciju sa opremom. Hoće li tom opremom i enterijerom, lokacijom moći da pariraju ordinacijama koje već postoje i imaju sve što si gore nabrojao ? Naplaćivaće niže cene za svoje usluge. Dobro. Ali da li će im to biti dovoljno da plate kiriju, potrošni materijal i sl. Drugo, oni nemaju bazu pacijenta, pa njihova čekaonica neće biti prepuna. I koliko će godina moći da tako balansiraju, da budu, barem, na pozitivnoj nuli, dok im posao ne krene ?
Druga mogućnost, koja se meni čini, nažalost, izglednijom, je da će jednostavno propasti, odn. da će ih progutati veće ordinacije.
Pominješ
Verovala ili ne dobrim i marljivim radom, uz pametno ulaganje mogu da postignu mnogo. Stomatologija nije posao od kog neko moze da se obogati, da se razumemo. One koji su upisali stomatoloski fakultet jer su utripovali preko racunice (plomba 2300 X 10 plombi na dan X 5 dana X 72 nedelje u godini) da ce da se obogate a nemaju pojma koliki su rashodi jedne ordinacije ceka takvo zestoko budjenje kad zavrse fakultet da im ja to ne mogu opisati. Ni jedna od vecih odrinacija kod nas a znam ih mnogo nije stvarana preko noci nego godinama, i satima i satima rada. Nizim cenama naravno mogu da se pokriju troskovi. Ne moras odma da imas bas sve krenes od necega. I svi ti ljudi koji imaju danas velike ordinacije su krenuli od neke sice nije im palo sa neba. Ja zaista ne znam ni jednog stomatologa kome su mafijasi otvarali ordinaciju.

Mnogo veci problem je kompleks "uvatio sam boga za muda", ima jako malo onih tek svrsenih doktora kod nas koji znaju gde im je mesto na letvici i jako mnogo onih koji lete u nebesima, koji misle da su sveznajuci a izasli su sa fakulteta pre par meseci. Koji kad im pridje stariji kolega da ih posavetuje prijateljski, da ih nesto nauci, okrecu glavu, nece da cuju savet, oni sve znaju, zaboga oni su DOKTORI!!!! Doktor na papiru i DOKTOR u praksi su dve jako razlicite stvari. Takvi otvore privatnu ordinaciju pa rade 6 sati na dan jer zaboga pa oni su velicine. Takvima pacijenti ljube vrata. A kad im par puta poljube vrata onda se vise i ne vracaju kod njih. Takvi koji ne vide dalje od svog nosa ne mogu da ocekuju napredak. A takvih je na zalost jako mnogo.

Sa druge strane ima mali broj onih koji znaju gde im je mesto, koji su presrecni kad pridje stariji kolega da ih posavetuje, koji upijaju znanje, koji su svesni da ce proteci jos mnogo reka dok ne postanu doktori u pravom smislu te reci, koji svataju da bez obzira na diplomu oni su prvenstveno obicni ljudi, da nisu uvatili boga za muda. Takvima ce novo otvorena privatna ordinacija da radi 12 sati i vise, takvi ce da da sede u ordinaciji po ceo dan makar u pocetku imali po 2 pacijenta na dan, i 1 koji je slucajno naleteo. Oni ce da ustaju u dva ujutru da prime pacijenta. Jer im je jasno da nisu nikakve velicine nego pocetnici. Jer im je jasno da treba da crnce da bi postali velicine. Jasno im je da ce im taj jedan pacijent zbog kog su presedeli ceo dan u ordinaciji, onaj jedan zbog kog su dosli u ordinaciju dovesti jos njih 5, pa ce tih 5 dovesti jos 5 i da ce posao da se siri. A onda se siri i sve ostalo.
Maria Mancini
Novi član
Novi član

Post od Maria Mancini »

studentbgd napisao: Verovala ili ne dobrim i marljivim radom, uz pametno ulaganje mogu da postignu mnogo.
Ako je tako kako kažeš, baš mi je drago :D , ja sam imala pesimističniju verziju u pogledu svega, a naročito s obzirom na današnje okolnosti.
Kao drugo, nadam se da ćeš ubrzo završiti fakultet graditi svoju karijeru kao stomatolog, ovako kako si je opisao, polako i sa puno strpljenja, odricanja ali i da ćeš u dogledno vreme početi da ubireš plodove svoga rada.
Želim ti svu sreću na tom planu.
Pozdrav :wink:
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Znate , rekao je jednom neko da se u Srbiji sve prasta sem uspeha i bio je u pravu.

Ne znam kada ce ljudima da bude jasno da nije racunica jedne stomatoloske ordinacije bas kako narod misli. Po sistemu 2000 dinara plomba da vidimo za 6 sati rada moze da stavi 12 plombi. To mu dakle dodje 24000 dinara dnevno. Pa puta 20 radnih dana. To mu dodje oko 480000 dinata. Ali zubari zaradjuju samo na plombama a? A gde je struja, voda, plata sestri, dazbine drzavi, gde je materijal koji je zbog monopola najskuplji u svetu (razlika u ceni materijala i opreme kod nas i u nemackoj je 3:1 - 1:15 znaci kod nas 3 do 15 puta skuplje!!!!
Odgovori