studentbgd napisao:Ne racunajuci naravno mlade pocetnicke ordinacije gde opravdavam nize cene u pocetku dok se ne razvije posao
Koncept koji daješ ovde je, naravno, dobar, ali je u uslovima u kome se nalazi naše društvo : ekonomska kriza + tranzicija + inflacija deluje skoro, pa bajkovito.
Znači, mladi, tek svršeni stomatolog, ili grupa njih se osmeli i zakupi ordinaciju sa opremom. Hoće li tom opremom i enterijerom, lokacijom moći da pariraju ordinacijama koje već postoje i imaju sve što si gore nabrojao ? Naplaćivaće niže cene za svoje usluge. Dobro. Ali da li će im to biti dovoljno da plate kiriju, potrošni materijal i sl. Drugo, oni nemaju bazu pacijenta, pa njihova čekaonica neće biti prepuna. I koliko će godina moći da tako balansiraju, da budu, barem, na pozitivnoj nuli, dok im posao ne krene ?
Druga mogućnost, koja se meni čini, nažalost, izglednijom, je da će jednostavno propasti, odn. da će ih progutati veće ordinacije.
Pominješ
studentbgd napisao:
ali se ima za basnoslovne cene u Delta City-ju i Uscu koji su uzgred budi receno krcati.
Pri tome zaboravljaš da Srbija nije Beograd, a da Beograd nisu samo Delta City i Ušće. To su i kartonska naslja koja se nalaze na tom istom Novom Beogradu. Pred Univerzijadu, prošle godine setili su se, pa stavili veliki pano, da stranci ne bi videli ruglo, odmah pored velelepnih objekata optočenih staklenim fasadama. Takođe, zaboravljaš da taj sloj koji ide u D.C. i Ušće prestavlja tek mali, malecni % populacije u našoj zemlji, ako mogu da priušte kupovimu krpica na takvim mestima, priuštiće oni i zubara koga hoće.
A šta ćemo sa drugima ?
Poznato je da naša deca, pred polazak u osnovnu školu imaju već nekoliko karijesa na zubima, da ne govorimo da smo na lestvici oralnog zdravlja na samom dnu Evrope i da je to tako godinama. Postoje i podaci koliko izvađenih zuba ima npr. čovek sa 50 godina, naravno u proseku -
mi smo društvo škrbavih i bezubih i to se neće popraviti sve dok se ne promeni svest i dok nam novčanici na postanu deblji, a bojim se da ćemo još dugo biti škrbavi.
Mali % ljudi ima višak para, ne ulazeći u to kako su ga stekli, njima je sve jedno da li će ga uložiti u lekarsku, stomatološku ordinaciju, apoteku, ili, pak kockarnicu, kladionicu, menjačnicu deviza, važno je da se pare obrću ili peru. Naravno da je tužno, ali je tako. Pravi vlasnici ordinacija ili apoteka, ne moraju da imaju osnovnu školu, ali zato uzmu lekara, farmaceuta, otvore zdravstvenu ustanovu ili kako se to kaže, na njihovo ime i teraj.
Eto, samo sam dodala još neka razmišljanja, koja zadiru malo šire i dublje.
Na kraju ću poentirati primerom.
U prizemlju moje zgrade, doktor - ginekolog je kupio veliki stan. Iz stambenog prostora ga je adaptirao u ordinaciju, porušio je sve zidove, napravio novi raspored, spustio plafone, napravio osvetljenje na plafonu, u vidu rešetaka. Da ne govorim da je adaptacija trajala godinu dana i da su majstori ugradili kvadratne metre i metre mermera. Blindirana vrata, video nadzor itd. Ne sumnjam da je oprema bila potpuno nova.
Uz to, doktor nije bio početnik, rekla bih da je tip srednjih godina. Sad možeš da zamisliš kao je sve izgledalo. Naravno, na sve to dolazi i agresivna reklama... posao slabo ide, ordinacija tavori 2 godine da bi danas bila zatvorena.
Ja nikada nisam ušla u nju, ali imam predstavu kako izgleda, spolja se vidi, kroz prozor, jer su u prizemlju, a i znam kako su je radili.
Zašta nisam išla kod tog doktora, na redovne kontrole, kad mi je u ulazu i mogu da skoknem u papučama i trenerci ? Zato što imam svog ginekologa. Do nje sam došla preko jednog od ovakvih sajtova, pitanje nije bilo : Najlepša ordinacija, nego : Najbolji ginekolog. Tražila sam da to bude u kraju i jedno ime se ponavljalo više puta. Opisaću ti i tu ordinaciju, salonski stan od 3 sobe, uredno okrečen i ništa više, čak su zadržali lustere, fotelje i sl., ne deluje sterilno. Naravno da su higijenski uslovi ispunjeni. Srednja soba je ujedno i čekaonica, jer nisu ništa rušili i pregrađivali, kako je sto za preglede u jednoj prostoriji, a UZ u drugoj, meni ne smeta da zagrnuta mantilom, koji mi daju prođem kroz čekaonicu, ako su tu samo žene, da se ne bih oblačila i svlačila za 5 koraka. Čekaonica je uvek puna, a zašto, zato što je doktorka izvrsna, posvećena pacijentima, svom poslu, jednostavno profi. Nisam morala da idem ni na jedan pregled u drugu ordinaciju zato što oni nemaju određeni aparat, ali bih Bogami išla i "Bogu iz tregera", jer imam apsolutno poverenje u svoju doktorku, pa kad bi mi ona nekog preporučila, iscimala bih se. Ja sam nju, sa svoje strane, preporučila drugaricama, koleginicama, za preglede, vođenje trudnoće. U međuvremenu, je jedna otišla za poslom u drugi grad, ostala u drugom stanju, sada je muž dovozi kolima na kontrole, mada je grad jedan od većih u zemlji i može se naći ginekolog.
Ona se odlučila da se cima nekih 100 km, odn. 200 - do ovde i nazad i da joj ova doktorka vodi tudnoću do kraja.
Počela sam od flajera, novca i iz čiste radoznalosti, a stižem do tačke kada mogu reći da on nije presudan, da upotrebim tvoju metaforu - radije ću da me dobar vozač lepo i sigurno preveze fićom, vozeći 50 km/h, nego da me loš vozač vozeći bmw "200 na sat" zakuca u prvo drvo i "slomi mi zube".
Naravno, prijalo bi mi i da me dobar vozač provoza npr. u bentliju, što da ne ?