pomeraju mi se zubi. molim vas za strucan odgovor

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
radulovic88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 02, 2008 11:30 pm

pomeraju mi se zubi. molim vas za strucan odgovor

Post od radulovic88 »

ovo mi se desava vec duze vreme. probudim se ujutru i osecam kako su mi zubi nabijeni sa jedne strane, odnosno na strani na kojoj sam spavao. nista toliko strasno preko dana se vrate na svoje mesto... sve do sinoc kad sam se rasanio da se prevrnem na drugu stranu.. i tad shvatim da ne mogu da zatvorim vilicu do kraja! krunice na desnoj nece da nalegnu kako treba!dodiruju se samo vrhovi. znaci skroz me uhvatila me panika krive mi se zubi. neznam da li ovo vodi do nekog veceg problema ili je to tako pa bih molio da mi neko da strucno misljenje....
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Iskreno rečeno, to da su vam zubi "nabijeni" na jednu stranu posle budjenja prvi put čujem kao simptom, i ne mogu da se domislim šta bi moglo da znači.
Ali to što ne možete da zatvorite vilicu do kraja, da su vam u centralnoj okluziji zubi u normalnom kontaktu, to već znači mnogo - to ukazuje na oboljenje viličnog zgloba, najčešće funkcionalnog tipa, mioartropatiju koja može imati jedno dva miliona uzroka - od psiholoških, do čitavog niza internističkih i stomatoločkih oboljenja.
Kod većine pacijenata koji ujutru imaju problem, posle buđenja, radi se o "pogrešnom" položaju pri spavanju, i obično postoji i škripanje zubima ili srodne parafuncije.
Ovome često prethodi protetski rad sa neodgovarajuće obnovljenim zagržajem, od značaja su i životni problemi, loše navike i slično.
Kada zbog ponovljenih mikrotrauma dodje do oštećenja diskusa viličnog zgloba - otok uzokuje vaš problem, dakle da se zubi ne sastavljaju sa jedne strane, a obično se vidi da pri vrlo sporom otvaranju usta vilica skrece pri samom kraju pokreta na obolelu stranu, da ne gnjavim sada sa ostalim simptomima.
Ukratko, tražite mišljenje i lečenje oralnog hirurga, ako postoji gnatolog to bi bilo sjajno, a izgleda da vam ne gine i specijalista stomatološke protetike - u smislu revizije stanja (ako imate krune, kako sam razumela). Nekad se u lečenje uključuje psiholog ako je potrebno, pa pođite polako - ako je moguće od neke ozbiljne institucije, jer se ova oboljenja sporo leče i zahtevaju prilično iskustvo, a nelečena daju vrlo ozbiljne posledice, dugoročno gledano.
Svako dobro.
Odgovori