Pogledajte snimak umnjaka
Pogledajte snimak umnjaka
...pa molim nekog strucnog da mi kaze da li treba da vadim tu osmicu koja je smestena dole desno. To je ovaj zub koji ide ukoso i dodiruje sedmicu. Ne znam da li sam dobro okrenuo snimak. Ovo pitam jer su mi dva zubara rekla razlicite odgovore kada su videli snimak. Snimak se nalazi ovde: http://www.mediafire.com/?yt2n2kuybbe
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Pogledajte snimak umnjaka
Koliko imate godina? Odgovor je jednostavan, u principu vas umnjak ne zauzima bas najoptimalniji polozaj u vilici, medjutim posto nemate sesticu, osmica koja bi rastom pomerala sedmicu vam nece pomeriti ceo zubni niz i poremetiti zagrizaj. Kao drugi bitan faktor, u ovom slucaju mozda i odlucujuci, niste naveli da li vam taj umnjak stvara probleme (naticanje, bol na tom mestu, otezano otvaranje usta itd.). Ako je odgovor negativan moj odgovor je ne, nemojte vaditi umnjak ako nemate ni jednu indikaciju za to. Naravno, ovo sve pricam hipoteticki, a pravi odgovor mogu dati smo osobi koju pregledam. Pozdrav, Dr M.I.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Hvala puno na brzom odgovoru. Imam 35 godina, umnjak stoji tako bar dve godine. Izvinjavam se, imam jos jedno pitanje u vezi ovoga:
Dakle, imao sam bol izmedju ta dva zuba i zubar je ocistio dzep koji se tu stvorio i u koji upada hrana i sada je OK. Da li bi umesto vadjenja bilo bolje da se istruze (tj.otkloni) deo osmice koji je blizu sedmice i tako se napravi malo veci razmak izmedju njih. Tako bih ubuduce lakse mogao da odrzavam higijenu izmedju ta dva zuba, lakse bih uklonio hranu koja tu upada, ne bi vise bilo upala... Kako sam ja shvatio, hrana ulazi u taj dzep i tu ostaje i izaziva upale, bol, karijes, razgradjuje kost i sl.
Unapred hvala!
Dakle, imao sam bol izmedju ta dva zuba i zubar je ocistio dzep koji se tu stvorio i u koji upada hrana i sada je OK. Da li bi umesto vadjenja bilo bolje da se istruze (tj.otkloni) deo osmice koji je blizu sedmice i tako se napravi malo veci razmak izmedju njih. Tako bih ubuduce lakse mogao da odrzavam higijenu izmedju ta dva zuba, lakse bih uklonio hranu koja tu upada, ne bi vise bilo upala... Kako sam ja shvatio, hrana ulazi u taj dzep i tu ostaje i izaziva upale, bol, karijes, razgradjuje kost i sl.
Unapred hvala!
-
- Aktivan član
U principu se to ne radi. Pored četkice i paste koristite i konac između zuba. Za džepove se obratite stomatologu koji će preduzeti odgovarajuće mere.
Dr Milan Ivanovic
Postovani, imam 25 godina i imam sva 4 umnjaka koji nisu ni provirili. Nemam za sada nikakvih problema kao sto su upale, bolovi ili tako nesto. E sad, mene interesuje da li je neophodno vadjenje istih ako se stavlja fiksni aparatic? I da li je uopsteno preporucljivo da se vade umnajci, jer meni je jedan zubar rekao da kao treba uvek izvaditi umnjake a on ih vadi i po 2 komada odjednom
Da li je posle vadjenja umnjaka neizbezan bol ili sve to zavisi od strucnosti zubara? Pozdrav! Nev

Da li je posle vadjenja umnjaka neizbezan bol ili sve to zavisi od strucnosti zubara? Pozdrav! Nev
-
- Aktivan član
Odluka o hirurskom vadjenju impaktiranih umnjaka se donosi posle analize OPT snimka i ja vam trenutno tu ne mogu pomoci. Dobicete lokalnu anesteziju i sam zahvat necete osetiti. Bol se moze javiti posle prestanka dejstva anestezije, ali to se moze uspesno korigovati primenom analgetika.
Dr Milan Ivanovic
Hvala! Imam OPT snimak, radjen je pre dve godine, ali ne znam kako da ga prosledim da mi date vase misljenje?
-
- Aktivan član
Meni nije tesko da pogledam vas snimak, ali je svakako najbolje da ga pogleda doktor kod koga cete raditi brekete. Niste rekli koliko imate godina.
Dr Milan Ivanovic
Imam 25 godina.