paradontoza i četkice za zube

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gillette
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 11:05 pm

paradontoza i četkice za zube

Post od gillette »

Pozdrav svima :)

Najpre, nikad nisam siguran da li se pravilno kaže paradEntoza ili paradOntoza, ali...evo o čemu se radi:

Posle par pregleda kod stomatologa, pomenuto mi je da imam blagi oblik paradontoze (jedinica mi se vrlo malo klati, ali se već odmakla od drugog zuba i "porasla" za par milimetara)

U svakom slučaju, posle skidanja kamenca (koji mi se nažalost brzo stvara), nabavio sam neku svemirsku Phillips Sonicare četkicu

Slika

da bi mi stomatolog rekao kako ta četkica nije dobra za paradontozu (!)

btw ta električna četkica (sa sve nekim UV čistačem i još par dodataka) košta preko 150 eu i ima sve pohvale kao maltene najbolja četkica koja postoji..

E sad, ja znam da je najbolja četkica ona koja najviše prija, ali me čisto zanima kakav je stav stomatologa prema električnim četkicama, kada je paradontoza u ppitanju?
Na šta treba obratiti pažnju, šta sme šta ne, koji uslovi isl.

Sada održavam higijenu sa nekom vrlo mekanom Curaprox četkicom, pasta je Paradontax + konac, + 3% hidrogen..desni mi ne krvare (iako su se malo povukli upravo iznad kečeva), zube četkam pravilno, pa sad..ako neko ima neki savet bio bih zahvalan :)
gillette
Novi član
Novi član

Re: paradontoza i četkice za zube

Post od gillette »

20 pregleda i niko ne zna..? :-?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Moje misljenje. Evo ovako malo rasklacena jedinica, koja se pomerila i malo porasla nije bas niti blagi niti pocetni stadijum paradontoze. Dakle imate problem i to gadan i treba da se resava. I to treba da sa ortopan snimkom posetite parodontologa ili oralnog hirurga i da vidite sta cete dalje da radite.

Cetkice sluze za cetkanje. Ljudi a na zalost a i mnogo stomatolozi pogresno misle ili pogresno rezonuju. Kamenac koji se vidi u ustima je najmanji problem. Problem je u kamencu koji je u slulkusima, u intedentalnim prostorima......tj na mestima gde ga ne uocavamo lako. Upravo taj kamenac vodi ka parodontozi. Pogorovu kada se kost povuce i nastanu dzepovi kamenac se skuplja u dzepovima.

Ja preporucujem Water Pick aparat za kucnu upotrebu, u njega se sipa rastvor tecnosti za ispiranje usta i on onda pod pritiskom ispusta tanak i jak mlaz vode koji cisti tj izbacuje ostatke hrane i praljavstine iz cetkici nedostupnih prostora.

Naravno skidanje kamenca minimum jednom u 6 meseci je mandatorno ako mislite da sacuvate svoje zube. Po preporuci stomatologa i cesce. I to da insistirate da se ciste svi zubi a ne zamo oni na kojima "ima kamenca" i koji se vide estetike radi.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
gillette
Novi član
Novi član

Post od gillette »

Hvala na odgovoru, tako sam i mislio - ortopan, stomatolog pa dalje..
waterpik mi je takođe u planu, samo i dalje ne znam šta da radim sa ovom električnom četkicom, tj da li ona može da šteti ili ne
mare81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2011 7:32 pm

Post od mare81 »

Bakterije su ti glavne,tj dentalni plak...Prvo bakterije kolonizuju pelikulu zuba,a zatim sledi koagregacija sa drugim bakterijama.Ono sto je negativno od strane tih bakterija je produkcija egzo i endotoxina,koji dovode do ostecenja celijske membrane,inhibiraju sintezu proteina itd...zatim bakt.enzimi koji omogucavaju sirenje infekcije,kao sto je hijalorunidaza,koja razgradjuje medjucelijsku supstancu,omogucava proliferaciju pripojnog epitela sto vodi ka formiranju dzepa,zatim drugi enzimi kolagenaza,elastaza,fosfolipaza itd,Znaci kod parodontopatije nije samo kamenac presudan za nastanak...imas favorizujuce fatkore za akumulaciju plaka,lokalne i opste..
Odgovori