E ovako, otac mi ima paradentopatiju i to uznapredovalu. Malo malo pa ispadne zub. E sad, tek nedavno sam cuo da postoji nasledni faktor oboljenja (a intresantno, deda i baba s tatine strane nemaju ovu bolest), sto neko potvrdjuje a neko negira. Takodje, tetka s mamine strane i deda s mamine strane imaju (deda je imao) ovu bolest, dok majka recimo nema. Dakle, po toj logici obzirom da imam rodbinu i sa mamine i sa tatine strane sa paradentopatijom, to znaci da cu je ja 100% dobiti bez obzira na oralnu higijenu koju odrzavam?
Ono sto me jos intresuje jeste da li je moguce da i kad parontopatija krene, ne dodje do ispadanja zuba ili je to neizbezno? Da li redovne kontrole kod stomatologa mogu da sprece nastanak i ovako nasledne paradontopatije?
Imam lepe i kvalitetne zube i stvarno bi mi bilo zao da ih izgubim, posebno jos mlad. Ne mogu da zamislim prosto sebe bez zuba
Da li je paradontopatija nasledna?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Re: Da li je paradontopatija nasledna?
Milose to da li je paradontopatije nasledna ili nije mozemo samo da nagadjano. Jedno je sigurno za nju postoji preventiva i to veoma efikasna ili barem nacin da se ona uspori toliko da zivis ceo zivot sa svojim zubima ukoliko ih ne odnese neki drugi faktor. Preventiva je pravilna oralna higijena uz upotrebu konca, i odlazak na kontrole i ciscenje kamenca jednom u 6 meseci a po potrebi ukoliko stomatolog odluci i cesce. Pod skidanjem kamenca je podrazumevam sminkersko skidanje naslaga sa prednjih zuba nego ozbiljno ciscenje svih zuba i to prvenstveno sulkusa i interdentalnih prostora tj. onih nesta nedostupnih cetkici. Pa kad se to uradi e onda moze i da se ulepsava da se skidaju naslage od vina i ne znam ja sta.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje