Paradentoza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Eoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2012 8:20 pm

Paradentoza

Post od Eoja »

Pozdrav svima!
Nova sam na forumu i imam pitanje:Kako ublažiti bol kod paradentoze?
Imam krupne,bele,zdrave zube-moj zaštitni znak.Juče mi je zubar dijagnostikovao paradentozu.Očajna sam.Desni mi se povlače na gore,stvaraju mi se mali "kanalčići" koji mi izazivaju bol pri toplo-hladno.Trenutno me i boli.Toliko sam bila zbunjena da ništa za dalje nisam pitala!Postoji li nešto za ispiranje i ublažavanje bola(sem higijene)?Koja je pasta za zube najbolja za moj problem?
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Paradentoza

Post od ZubaNiš »

Najbolja terapija je redovna poseta stomatologu sa ukljanjanjem mekih i čvrstih naslaga. Barem dve puta godišnje ili češće, kako vec stomatolog proceni. Kod kuće možete koristiti mekše četkice (soft) u pravilnu tehniku pranja zuba. Paste za osetljive zube, takođe vam ne mogu škoditi. Uzmite tečnost sa fluorom za svakodnevno ispiranje usta i zuba. Ne konzumirajte preterano hladne i vruće napitke, zbog bolnih senazacija. Za parodontopatiju se kaže da je neizlečiva (u smislu da se stanje uglavnom ne može vratita na pređašnje), ali je jako spora i sa pravilnom negom i terapijom, zubi se mogu sačuvati do dubuko starosti. Nemate razloga za toliku brigu. Pre ili kansije svi imaju parodontopatiju, kod većine počenje u nekom blagom obliku već u dvadesetim godinama.

pozdrav
Odgovori