par konkretnih pitanja o zubima, fiksnoj....

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
daredevilboy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 8:56 pm

par konkretnih pitanja o zubima, fiksnoj....

Post od daredevilboy »

1. kako odrzhavate higijenu zuba?

2. shta god da radim smatram da nije dovoljno dobro. jesam li blesav?

3. da li postoji neka sprava u koju bi se mogao ubaciti konac za zube te se lakshe koristiti? naime imam malu vilicu dosta se namuchim pri korishcenju konca.

4. da li se moze naci i uraditi fiksna proteza za manje od 600 eura po komadu?

5. kako sprechiti krvarenje desni?
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Zdravo!Vidim da se neko zanima za stomatologiju.Lepo.Pa pre svega zubi predstavljaju prve organe u slozenom digestivnom sistemu.Vidis da zubi imaju razlicit oblik,pa to je zbog toga sto imaju i razlicitu funkciju(kidaju,melju,seku...)E sad do kvarenja zuba najcesce dolazi kod stvaranja plaka,koje predstavljaju odlicno mesto za razvoj bakterija,zbog ostataka hrane,kiseonika,itd.Upravo te bakterije prave mlecnu kiselinu koja nagriza caklinu i predstavlja otvoren put zarazi.Vecina danasnjih pasta deluje tako sto odstranjuje plak,a zahvaljujuci postojanju fluora cuva od kvarova.Fluor ima mnogo uloga kod zuba:smanjuje topivost cakline jer joni F zamenjuju kalcijum. :D ,povecava remineralizaciju cakline i deluje baktericidno.Dakle prava dentalna higijena pre svega podrazumeva koriscenje paste i cetkice za zube.Medutim,ukoliko se koriste neke paste,one mogu ostetiti caklinu i tada su zubi jos zuci nego ranije.Ako je cetkica pretvrda i/ili intezitet cetkanja prejak onda se ostecuje i caklina ali i desni.Mislim da je to krvarenje koje pominjes.Oprez,svaka rana predstavlja otvoren put zarazi.Kao alternativu konsultuj se sa stomatologom.I konacno,zubni konac je odlican,i cisti tamo gde cetkica i nemoze da dostigne,ali poentu pitanja ne razumem. :D
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Zdravo!Vidim da se neko zanima za stomatologiju.Lepo.Pa pre svega zubi predstavljaju prve organe u slozenom digestivnom sistemu.Vidis da zubi imaju razlicit oblik,pa to je zbog toga sto imaju i razlicitu funkciju(kidaju,melju,seku...)E sad do kvarenja zuba najcesce dolazi kod stvaranja plaka,koje predstavljaju odlicno mesto za razvoj bakterija,zbog ostataka hrane,kiseonika,itd.Upravo te bakterije prave mlecnu kiselinu koja nagriza caklinu i predstavlja otvoren put zarazi.Vecina danasnjih pasta deluje tako sto odstranjuje plak,a zahvaljujuci postojanju fluora cuva od kvarova.Fluor ima mnogo uloga kod zuba:smanjuje topivost cakline jer joni F zamenjuju kalcijum. :D ,povecava remineralizaciju cakline i deluje baktericidno.Dakle prava dentalna higijena pre svega podrazumeva koriscenje paste i cetkice za zube.Medutim,ukoliko se koriste neke paste,one mogu ostetiti caklinu i tada su zubi jos zuci nego ranije.Ako je cetkica pretvrda i/ili intezitet cetkanja prejak onda se ostecuje i caklina ali i desni.Mislim da je to krvarenje koje pominjes.Oprez,svaka rana predstavlja otvoren put zarazi.Kao alternativu konsultuj se sa stomatologom.I konacno,zubni konac je odlican,i cisti tamo gde cetkica i nemoze da dostigne,ali poentu pitanja ne razumem. :D
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
daredevilboy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 8:56 pm

Post od daredevilboy »

ne druagr
ne krvare meni desni od povreda
nego jer su jako slabe
to je porodicno
ali kod mene najgore izrazheno
te se stoga ja trudim odrzhavati shto bolje higijenu ne bi li malo