Da li je ovo iscasenje vilicnog zgloba?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gogaitosa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 03, 2007 4:15 pm

Da li je ovo iscasenje vilicnog zgloba?

Post od gogaitosa »

Molim Vas za pomoc!
Jutros prilikom zevanja, osetila sam u levom vilicnom zglobu jako neprijatan i jak bol. Kada sam zatvorila usta zglob se nekako vratio na svoje mesto. Neprijatnost se nastavila prilikom pricanja, zvakanja, pomeranja jezika u stranu...Kada cutim i drzim zatvorena usta, deluje kao da je sve u redu, uz slabo prisustvo bola.
Moram da napomenem da mi se slicno desavalo i ranije, obicno posle poseta stomatologu, ili pri zvakanju jako tvrde hrane. Ali tada je bol bio blazi i kratkotrajniji.
Jednom prilikom kada sam vodila dete kod mf hirurga popricala sam sa njim o svom problemu i rekao mi je da ne otvaram usta vise od 3 cm, ne zvacem zvaku, pazim kad zevam i jednostavno da naucim sa tim da zivim!?!
Zanima me gde prvo da se obratim i koje sve intervencije mogu da ocekujem?, Zivim u BG i imam 36 god.
Pozdrav
DraganaC
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 27, 2010 4:17 pm

Re: Da li je ovo iscasenje vilicnog zgloba?

Post od DraganaC »

Postoje vezbe za jacanje misica koji drzi vilicne zglobove. Jedna od njih je: dok sedis za stolom, stavis lakat jedne ruke na sto, a bradu naslonis na dlan (bitno je da se brada fiksira). Onda otvaras usta (ne mnogo jako da boli) i tako par puta dnevno u serijama. Posle nekoliko dana se vec oseti olaksanje.
Druga se izvodi tako sto se vrhom jezika gura gornje nepce.
Moja majka je svojevremeno imala cak iscasenje vilice, a i sada povremeno ima problema. Nikada nije isla na operaciju, vec radi vezbe po potrebi i zivi s tim ne mnogo tesko. Mene povremeno boli vilica (nekada u naletima i po mesec dana), ali sve to resavam vezbama i grejanjem bolnog mesta.
Pozdrav
1 dinar ulozen u preventivu zdravlja odraslog coveka stedi 64 dinara;
1 dinar ulozen u preventivu zdravlja deteta stedi 200 dinara.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

1. Stavite vrh jezika na sredinu nepca i pokusajte sa jezikom u tom polozaju da otvorite usta cim se jezik odvoji od nepca to je granica do koje smete da otvarate usta. Ako se tokom otvaranja do ove granice javi bol ne treba ici preko bola.

2. Topli suvi oblozi spolja u predelu zgloba

3. Zalogaji meke hrane , lagano zvakanje i vazi pravilo iz tacke 1 o otvaranju usta

Ako se posle nekog vremena problem ne smiri treba uraditi snimak problematicnog zgloba i javiti se maksilofacijalnom hirurgu.

Obratite paznju na stres, pitajte ukucane da li skripite ili skljocate nocu zubima, da li to radite danju?

Od kada se javljaju problemi?
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
gogaitosa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 03, 2007 4:15 pm

Post od gogaitosa »

Hvala Vam na odgovoru oboma.
Od kada znam za sebe skrgucem zubima u snu. I moja deca to rade.
Problemi su poceli pre par godina. Prvo sam primetila da se prilikom otvaranja i zatvaranja usta cuje skljocanje, a kasnije kao da osetim neko struganje kosti o kost. Jako je neprijatan zvuk. posle nekog vremena mi se desilo kod stomatologa, a kasnije se desavalo pri jelu tvrdje hrane. Ukupno se desilo nekih 7-8 puta za 5-6 godina.
Ne znam da li je bitno da napomenem da mi kolena ispadaju iz lezista. Konzilijum na banjici mi je rekao da su mi ligamenti jako losi. Predlozena je operacija, koju nisam uradila. Sa kolenima je lakse, stavim dobar steznik pri sportskim aktivnostima i bude sve u redu, ali ovo sa vilicom mi bas zadaje probleme.
Pozdrav
ctrl alt del
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 11, 2010 10:46 pm

Post od ctrl alt del »

Obratite paznju da li imate pravilan ugriz, tj leganje gornje na donju vilicu, promena ugriza moze cesto dovesti do vaseg problema. Ja sam imala problem sa ugrizom dugi niz godina zbog nepravilno formiranih zuba gornje vilice (2-1-1-2), sto mi je dozvolilo da formiram "prednji" i "zadnji" ugriz, prednji se svodio na leganje jednica na jedinice, a zadnji zadnjih zuba na zadnje zube. Dobila sam grceve u vilicnom zglobu, kocenja i jake bolove, do mere gde ponekad uopste ujutru nisam mogla odmah da otvorim usta - prognozirali su mi okostavanje vilice i bila sam veoma grdjena od strane nekoliko stomatologa kako sam nedisciplinovana i kako sam sama za to kriva. Napomenucu da sam prvo plasenje stomatologa dozivela jos u srednjoj skoli, a sada imam skoro 30 godina.

Problem mi je resio stomatolog i maksilofacijalni hirurg jednostavnim stavljanjem pravilnih krunica i time ispravljanjem zuba, od tada vise nije bilo moguce da menjam ugriz i vrlo brzo sam vratila vilicu u prirodni polozaj, mada jos uvek povremeno cujem manje skljocanje kao uspomenu na te godine. Iz iskustva savetujem samo vezbu i stvaranje navike da se veci teret zvakanja prenosi na zadnje zube, jer promena ugriza moze biti i podsvesna a moze dovesti do velikih komplikacija kod vilicnih misica, sto ne mora da znaci ni okostavanje niti iscasenje vilice...
la bonita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 1:15 pm

Post od la bonita »

Moja dijagnoza je subluxacio art tm bill ( nepotpuno obostrano iscasenje vilicnog zgloba ), terapija je sledeca: ketoprofen, apaurin 2mg pred spavanje, bviplex, tople i suhe obloge, kasasta ishrana. Sada mi se stanje nakon 15 dana dosta popravilo, sada samo pijem bviplex. Za mjesec dana imam snimanje vilice po shileru ( ne znam sta je to :D ) ali tako mi pise na nalazu. Medjutim, interesuje me da li zbog ovog iscasenja imam i problem sa uhom, lupkanje i blago sustanje, dr. mi je rekao da je to zbog zgloba 100%, i da bi to trebalo vremenom da se umiri, sta vi mislite o tome? Da li je jos neko imao ovakvu situaciju i kako se nosi sa ovom nedacom? Pozdrav
Odgovori