Otok nakon vadjenja zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
mrgud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 10:39 pm

Otok nakon vadjenja zuba

Post od mrgud »

U sredu popodne vadio sam dva zuba u gornjoj vilici, sesticu i osmicu. Rana od osmice, koja je bila prilicno nezgodna za vadjenje, zarasla je odmah, ali rana od sestice (koja je bila mrtav zub i pomalo je urasla u meso) krvarila je duze. Tek danas (petak) je stalo.

Medjutim, pojavio mi se otok na toj strani lica, po polozaju bih rekao da ga je izazvala sestica. Cini mi se da taj otok nisam imao odmah po vadjenju. Doduse, prvo vece sam stavljao hladne obloge na obraz a kasnije ne.

Inace, bolelo me je samo prve noci, vise ne. Otok me ne boli. Na preporuku stomatologa pijem od starta antibiotike.

Moje pitanje je da li je relativno normalna pojava da se javi otok par dana po vadjenju zuba ili ipak treba da idem kod stomatologa?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Edem nastaje zbog poremećenih odnosa između hidrostatskog i osmotskog pritiska plazme u krvnim sudovima i intersticijske technosti, te koloidno-osmotskoga pritiska.
Pod normalnim uslovima hidrostatski je pritisak nešto viši od osmotskog pritiska plazme i hidrostatskoga pritiska međucelijske technosti, tako da technost izlazi iz krvotoka u području kapilara.
Do nakupljanja technosti ne dolazi jer se deo filtrata vrati u krvotok, a deo pređe u limfu.
Gubitak belančevina iz intersticijskih prostora, smanjuje koloidno-osmotski pritisak u tim prostorima, olakšavajući povratak technosti u venule.

Edem može biti generalizirani i lokalni, a da bi se stvorio, potrebno je da nastupe određene promene kao shto je npr. opstrukcija limfnih sudova. Ovakav edem nastaje zbog raznovrsnih razloga kao što su npr. ozlede, hirushki zahvati, upala, paraziti (filirijaza), zračenje, neprikladni zavoji, gips, tumori itd.

Ako otok nije bolan, nije povecana temperatura tog dela tela, nema povishene temperature celog tela i ako se otok smanjuje hladnim oblogama onda je u pitanju samo normalna reakcija organizma na novonastalu situaciju tj trenutno stanje posle operacije.

Ako se stanje ne poboljshava i otok ne nestaje i postaje bolan obrati se doktoru.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
malizeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 8:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od malizeka »

Mrgude,sasvim je normalo da se otok javi nakon vadjenja zuba.Hladne obloge se preporucuju u prva 24 nakon vadjenja zuba,da bi se ublazio otok koji bi nastao da niste drzali obloge.Tako da ne sekirajte se za otok,povucice se za par dana.
mrgud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 10:39 pm

Post od mrgud »

Hvala na odgovorima :)
Odgovori