Opsta pitanja u vezi sa odrzavanjem higijene usta

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Genghis Khan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2007 6:18 pm

Opsta pitanja u vezi sa odrzavanjem higijene usta

Post od Genghis Khan »

Vec duze vreme citam ovaj forum (pozdrav adminu) ali sada imam konkretna pitanja u vezi sa oralnom higijenom. Inace sam procitao sve ranije teme ali na nekim mestima bas i nisam dosao do konkretnih odgovora.

1. Koliko sam shvatio, najbitnije je prati zube od desni ka vrhu zuba. E a da li horiznotalni deo pravi levo-desno ili napred-nazad?

2. Naravno koristim i konac i to pre pranja zuba ali ga ne koristim pri svakom pranju zuba vec samo uveche. Inache ne mogu da ga zavuchem izmedju svih zuba vec samo izmedju prvih 4-5. Da li je potrebno kotistiti ga uvek i izmedju svih zuba?

3. Video sam ogromno prepucavanje na temu suva-mokra chetkica ali me zanima da li sada ima nekih vesti po tom pitanju? Inache ja ih perem sa navlazenom chetkicom.

4. Na dosta mesta sam chuo da preporuchuju skroz tvrdu chetkicu a na dosta preopruchuju meku ili eventualno srednje meku. Shta vi preporuchujete?

5. Od chetkica vidim da uglavnom preporuchujete Piave i ObalB ali me zanima da li uzimate neke neravne ili ravne i da li postoji neki poseban raspored vlakana koji preporuchujete?

6. Da li zube prati hladnom, mlakom ili toplom vodom?

Znam da su neka od ovih pitanja vec bila ali bih voleo sve da razjasnim konachno zbog malih konfuzija koje trentuno postoje!

Unapred puno hvala!
Genghis Khan
Novi član
Novi član

Post od Genghis Khan »

Mora da neko zna odgovor makar na neko od ovih pitanja?
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Re: Opsta pitanja u vezi sa odrzavanjem higijene usta

Post od carolija »

Genghis Khan napisao:
1. Koliko sam shvatio, najbitnije je prati zube od desni ka vrhu zuba. E a da li horiznotalni deo pravi levo-desno ili napred-nazad?
najbolji su dakle blagi vibracioni pokreti naprijed nazad (kratkih amplituda) , ali od desni prema ivici zuba. ZNaci lagana masaza desni uz vrat zuba, ne kao da cesljate kosu, vec kao blago da vibrirate dok cetkate u tom smjeru. TO vazi za prednju i zadnju stranu zuba.
A horizontalni dio? ne znam tacno na koji mislite, ali ako mislite na gornje povrsine bocnih zuba tzv. okluzane povrsine, znaci povrsine sa kojim zvacete hranu, onda to perete normalno u pravcu zubnog niza, naprijed nazad.
2. Naravno koristim i konac i to pre pranja zuba ali ga ne koristim pri svakom pranju zuba vec samo uveche. Inache ne mogu da ga zavuchem izmedju svih zuba vec samo izmedju prvih 4-5. Da li je potrebno kotistiti ga uvek i izmedju svih zuba?

pozeljno je izmedju svih zuba, problem pristupacnosti bocnih zuba je vrlo cest, tako da je tesko uvuci konac, ili su pak zubi pregusti da bi konac usao u prostor izmedju njih. U sustini treba pokusavati, jer je konac jako bitan, tj. zdravlje tih aproksimalnih tesko pristuapcnih povrsina zuba, ciscenju.
AKo ne ide konac, jer ne mozete dohvatiti, imaju male interdentalne cestikice, razlicitih velicina koje se mogu lagano uvlaciti izmedju zuva, prozivodjac je Curaprox i mogu da se kupe u apotekama.
3. Video sam ogromno prepucavanje na temu suva-mokra chetkica ali me zanima da li sada ima nekih vesti po tom pitanju? Inache ja ih perem sa navlazenom chetkicom.
i ja ih tako perem :)
4. Na dosta mesta sam chuo da preporuchuju skroz tvrdu chetkicu a na dosta preopruchuju meku ili eventualno srednje meku. Shta vi preporuchujete?
srednje tvrdu cetkicu. medium.
5. Od chetkica vidim da uglavnom preporuchujete Piave i ObalB ali me zanima da li uzimate neke neravne ili ravne i da li postoji neki poseban raspored vlakana koji preporuchujete?
OralB, Piave, Curaprox, Colgate.
Bitno je da su sintetska vlakna, znaci NE od prirodnih (danas je i rijetkost d atakvih i ima..no nije zgoreg pomenuti), bitno je da nije ni prduga ni prekratka. Streba da ima oko 3 reda snopica , sto se tice sirine. Mogu vlakna biti duza i prilagodjenija anatomskim oblicima zuba, no to sve moze biti od koristi. Ono sto ja izbjegavam su gumeni dijelovi u cetkicama, koji navodno poliraju zube, no mislim da samo vrse impakciju tj. utiskivanje , koliko god vi pravilino cetkali. Dakle obicna cetkica, sa dobrom tehnikom pranja i redovnom, nadasve, super rezultati.
6. Da li zube prati hladnom, mlakom ili toplom vodom?
mlakom.krajnosti nikad nisu dobre.. :D
Genghis Khan
Novi član
Novi član

Post od Genghis Khan »

Hvala na odgovoru. Josh neshto. Da li je normalno da mi neki zubi malo trne na ledenu vodu? Ali bash na ledenu?

I shto se tiche technosti za ispiranje usta me zanima kada se korisit? Ja je koristim 1dnevno i to posle pranja zuba, kako bi zube duze zashtitio od karjesa i posle ne pijem vodu (sem eventualno nocu ako popijem).

Koju technost za ispiranje usta preporuchujete? Odgovaralo bi mi naravno neko vece pakovanje jer se ona relativno brzo troshi...
Odgovori