U jako teškoj sam nedoumici oko zuba i imam još oko nedelju dana da rešim šta ću i kako ću.
Naime, ja sam iz Niša gde imam svog zubara kojeg stalno obilazim i koji mi je popravljao zube, međutim, proteklih godinu dana živim u Bepgradu i nakon što sam osetio oštar bol u gornjoj levoj sedmici, otišao sam kod neke zubarke u komšiluku.
Sad, obzirom da ženica usta ne zatvara dok radi (a i kad ne radi) saznao sam iz njene priče da ona skoro svakom pacijentu leči zub tako što mu prvo izvadi živac, pa tek onda stavlja plombu (ili vadi zub, kako kome). To namerava i meni da uradi, te mi je danas skinula plombu sa sedmice, očistila karijes i stavila neku mast (da uspava živac valjda) i treba da joj se javim za nedelju dana da izvadi živac i da stavlja plombu.
Ja sam u nedoumici.
Mora li se vaditi živac?
Neće li zub vrlo brzo otruleti, izgubuti na čvrtsini onda kada ne bude bilo više živca da ga hrani?
Koliko može zub potrajati bez živca?
nije li to samo još jedna od fora da se "navuku" pacijenti da stalno dolaze (po principu "jedino je pacijent sa problemom redovan pacijent").
Ili mi možda možete preporučiti neku kliniku sa pouzdanijim zubarom.
Bilo kakva pomoć ili savet su dobrodošli, a za eventualno rešenje problema vodim na pivo.