Nakon lecenja zivca

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ana2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 11:23 pm

Nakon lecenja zivca

Post od ana2006 »

Imala sam neku promenu na zivcu (jedinica je u pitanju :-? ) i zubar mi je lecio zivac i zatvorio zub. Medjutim, i dalje osetim taj zub na dodir drugacije nego ostale, a boli me jako na pritisak odmah ispod nosa - mislim da se taj zivac proteze skroz do tamo, mozda jos gore. Ali me ne boli na pritisak odmah iznad zuba nego samo skroz gore. Zanima me da li se moze nastaviti lecenje ili se mora vaditi zub odnosno zivac... :o
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

2 mogucnosti

1. ako je dijagnoza i terapija bila korektna bolnost na pritisak ce proci,lecenje kao i neki materijali za punjenje kanala korena zuba izazivaju postterapijsku bol jos par dana posle terapije (niste naveli kad je lecen zivac)

2. nije korektna dijagnoza ili terapija ili tehnicka nemogucnost pravilnog izvodjenja terapije moze uzrokovati da zub tj zivac nije izlecen, u tom slucaju treba: ponoviti lecenje a ako ne uspe moze se operisati (predpostavljam da je gornja jedinica, dvojka ili trojka u pitanju)

trebate otici do svog stomatologa, on/ona ce verovatno naloziti da se napravi snimak i na osnovu snimka i simptoma ce se odrediti dalji tok terapija

pozdrrav
ana2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 11:23 pm

Post od ana2006 »

Puno hvala. Da, radi se o gornjoj jedinici, a zivac je lecen jos u julu i avgustu. O kakvoj operaciji je rec? Mozda vadjenje zivca? Da li u tom slucaju i zub potamni?
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

sustina operacije je da se odsece vrh korena zuba i izvadi zajedno sa bolesnim tkivom, a kanal korena zuba se ocisti i napuni (da ne ulazim u detalje ali u nekim slucajevima se malo odstupa od ovoga) i na taj nacin spreci ponovna infekcija okoline zuba.

svaki zub kojem je izvadjen zivac potamni vremenom, to je neizbezno bilo da je operisan ili ne

pozdrav
Odgovori