Molim pomoć,dete mi pati

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
veki02
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 8:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim pomoć,dete mi pati

Post od veki02 »

Molila bih Vas za savet;
Dete mi pati evo već više od pola godine.Ima 5,5 godina.Četvorka dole levo je već sasvim otišla,znači gornji deo zuba praktično više ne postoji,samo onaj deo što je u vilici.
Elem,doktor iz doma zdravlja kaže da obavezno treba vaditi jer je iz 4 dela taj zub i da su to ionako samo "škrbotine",a stomatolog kod koga se lečimo suprug i ja kaže da se ne vadi "ni pod razno"jer će biti posle problema kada budu rasli stalni zubi,jer mu ovaj zub treba do 12 godine,te da ćemo tek posle imati probleme t.j.da će usled praznog prostora nepravilno rasti zubi itd...
Svakih mesec dana malom otekne zubić pa idemo u dom zdravlja da mu probuše otok i ja više ne znam dokle ćemo tako...
Ovaj doktor koji nije za vađenje kaže da će to uskoro proći i zub će se umrtviti ali je bolje da je tu.
Jako bi me zanimalo mišljenje još nekog stomatologa,pomagajte molim Vas?![color=red][/color][size=18][/size]
mosa vopra
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Mlijecni zub koji boli, koji je otisao "strunuo", gangrenozan, koji boli i otice, po smirivanju akutne upale, bola i otoka(nakon sto popije antibiotik), TREBA izvaditi, jer:
-takav zub nije nikakav cuvar prostora
-perzistirajuca infekcija moze da osteti stalni zub ispod
-vashe dijete ima 5,5 godina, "sestice" ce brzo nici, ako vec i nisu, a ako postoji mlijecna petica, sasvim solidno se "cuva prostor"
Kratko i jasno, treba izvaditi zubic, tj. njegov ostatak , nakon sto se sanira upala. Posjetite djecijeg stomatologa ili onog ko radi sa djecom, moze i u Domu zdravlja. Sretno!
dr stom.
veki02
Novi član
Novi član

Hvala

Post od veki02 »

Draga Carolija;
Puno Vam hvala,sada sam bar razbila nedoumicu koja me je kolebala.
U stvari najvise me je kolebalo to sto je doktor koji je rekao da se zub ne vadi nas porodicni prijatelj,a i tu svoju tvrdnju je potkrepio recima da on svojoj deci nebi izvadio zubic da su u toj situaciji.
Ali,sada je vec 2:1 za vadjenje pa cemo tako i uraditi.
Jos jednom hvala.
mosa vopra
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

mislim

Post od studentbgd »

da je malo nezahvalno reci bilo sta bez snimka i pregleda u ustima.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Re: mislim

Post od carolija »

studentbgd napisao:da je malo nezahvalno reci bilo sta bez snimka i pregleda u ustima.
bez pregeleda svakako, ali takvo malo dijete slati na snimak nemate potrebe kolega. Niti dijete moze drzati film niti, sta mozete posebno vidjeti na snimku.
Kazem, mlijecni zub koji je do te mjere otisao da se ne moze endotontski tretirati, kojem je krunica potpuno destruirana i gdje najcesce postoji samo radix relicta NIJE nikakav cuvar prostora.
To su cesto parodontalni apscesi, sa ili bez fistule i onda perzistentno akutiziranje pa antibiotik, pa drenaza...cemu sve? najbolje je uraditi ex pod "mirnim " okolnostima.
Ovo je opet sve pretpostavljena prica na nevidjeno, no to ce stom. reci nakon pregleda, kazem najbolje onaj ko radi sa djecom dosta.
dr stom.
veki02
Novi član
Novi član

Post od veki02 »

Dali biste mogli da mi preporucite nekog dobrog decijeg stomatologa u Beogradu,molim Vas?
mosa vopra
Odgovori