Moj veoma cudan jezik. Ako moze pomoc ili objasnjenje

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sebakajakash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 5:26 pm

Moj veoma cudan jezik. Ako moze pomoc ili objasnjenje

Post od sebakajakash »

Imam cudne fleke na jeziku s vremena na vreme...jel zna neko sta mu fali? :/

evo ga link :

http://i250.photobucket.com/albums/gg26 ... G_6024.jpg
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Malko niste jasno ispali na slici, lol, ali ovako "u magli" mi lici da je to tzv. lingua geographica, stanje koje se javlja ciklicno, pretezno kao posledica vrele, zacinjene hrane, pusenja, alkohola, razlicitih iritacija, mada postoji i genetska komponenta - u pitanju je ostecenje papila jezika kao posledica spoljnih iritacija.
Imate li kakve probleme sa osecajem ukusa, pecenjem jezika, kako ste sa opstim zdravljem (dijabetes?), koliko imate godina?

Pozdrav :).
sebakajakash
Novi član
Novi član

Post od sebakajakash »

:) izvinjavam se na nejasnoci :) Imam 19 godina i "savrsenog" zdravlja.
Moguce da je to...sta god :) posto se zaista javlja ciklicno. Problema sa ukusom i ostalim nemam. A jel moze pojasnjenje u vezi "paplila" sta je to? :) Hvala!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Papile su one malene kvrzice koje se normalno vide na povrsini jezika, ima ih vise vrsta, i sluze za razlicite osecaje ukusa pretezno.

Lingua geographica je jedno dobrocudno oboljenje, veoma retko, koje samo od sebe nastaje i nestaje, najcesce bez vidljivog uzroka, ponekad se moze ustanoviti veza sa nekim lekovima (litijum, recimo), sa psihosomatskim problemima, sa izlaganjem teskim metalima i drugim "egzoticnim", retkim stanjima koja, najverovatnije, sa vama nemaju nikakve veze.
Smatra se da se moze naci kod vise clanova jedne porodice, a da vise gena utice na pojavu ove promene.

Oboljenje najcesce ne daje nikakve probleme, nema simptomatologije, pod mikroskopom se vide upalni znaci, ponekad moze dati sliku nalik psorijazi. Obicno problema nema, niti zahteva odredjenu terapiju, jednostavno dolazi do "brisanja" papila u jednom periodu na jednom delu jezika, i do njihovog kasnijeg obnavljanja. Izuzetno, ali izuzetno retko se srece kod nekih opstih oboljenja (Sjogren sindrom, recimo), kod psihijatrijskih oboljenja itd. - ali ovo shvatite samo kao cisto teorijsku sansu, akademsku raspravu, jer i sama lingua geographica je izuzetno retka za videti, a kamoli u sklopu neke druge bolesti (ja sam uzivo videla ovakav jezik mozda nekoliko puta za skoro 25 godina).

U poslednje vreme je vrlo moderno kod pacijenata sa ovakvim jezikom menjati amalgamske plombe u estetske, posebno glass ionomer plombe, ali s obzirom da je poreklo oboljenja nepoznato, nije dokazano pozitivno delovanje ovakvog nastupa.
Ako je to uopste to, prema slici :).

Ako sam sta iskomplikovala opet, samo kazite :).
Prijatno vece.
sebakajakash
Novi član
Novi član

Post od sebakajakash »

aha, zanimljivo :) ...sad sam ja tu nesto isproucio u vezi tih papila i ako sam dobro shvatio kod mene se obnavljaju "koncaste papile" ? (ili mozda gresim :) )
sebakajakash
Novi član
Novi član

Post od sebakajakash »

P.S. To je samo uvod na moje sledece pitanje :)
sebakajakash
Novi član
Novi član

Post od sebakajakash »

:(
Odgovori