Milanče,
ako smem da budem slobodna da vas zamolim da ostanete ovde, mislim da neke stvari niste dobro procenili, bez uvrede, a nema razloga da se osećate prozvanim

Sve najbolje

milanche_srb napisao:Moguce da i ja nisam neke stvari dobro procenio, ali u svakom slucaju odlucio sam da ostanem. Ono sto ste rekli za provociranje doktora iskusio sam na svojoj kozi bezbroj puta, ali se svaki put iznova navikavam. Koleginice hvala vam sto ste se javili i hvala vam u ime svih nas sto posecujete forum i dajete veoma dobre odgovore na pitanja pacijenata. Svako dobro i vama.
mozete li da mi objasnite ove pojmove koje sam obojila...???milanche_srb napisao: Staž u zdravstevnoj ustanovi koja ispunjava uslove (18 meseci):
Opšta hirurgija (8 meseci)
Upoznavanje sa vođenjem medicinske dokumentacije; osnovnim hematološkim i drugim laboratorijskim pregledima; pripremom bolesnika za opštu anesteziju i postoperativnom reanimacijom; principima i asepse i antisepse; šokom; krvavljenjem; iskrvavljenošću; metodama hemostaze; transfuzijom krvi; infekcijama u opštoj hirurgiji i njihovim lečenjem; dijagnostikom i osnovnim principima imobilizacije koštanih preloma; principima obrade neinficirane i inficirane rane; ovladavanjem opštehirurške tehnike.
Neurohirurgija (4 meseca)
Dijagnostika i lečenje kraniocerebralnih povreda; dijagnostika i lečenje udruženih povreda maksilofacijalne regije i kraniocerebralnih povreda; dijagnostika i lečenje oboljenja i povreda kranijalnih nerava; savremene dijagnostičke metode u neurohirurgiji: angiografija, kompjuterizovana tomografija i magnetna rezonanca.
Otorinolaringologija (2 meseca)
Principi dijagnostike zapaljenja i tumora paranazalnih šupljina; urgentna stanja u ORL – epistaksa, strana tela u respiratornim putevima, indikacije za traheotomiju i ovladavanje tehnikom traheotomije; povrede frontoetmoidne regije – dijagnostika i lečenje.
Plastična i rekonstruktivna hirurgija (4 meseca)
Opekotine i smrzotine – podela i osnovni principi lečenja; planiranje zahvata u okviru plastične i rekonstruktivne hirurgije predela lica, vilica, vrata i poglavine; lokalni i udaljeni režnjevi; transplantacija kože, koštanog tkiva, fascija, nerava i hrskavice sa posebnim osvrtom na primenu u mfh, metode konzervativnog i hirurškog lečenja kongenitalnih rascepa usana i nepca.
Način provere znanja: kolokvijum.
Katalog znanja:
I grupa (i):
45 oralno-hirurških zahvata – odstranjivanje retiniranih i impaktiranih zuba, frakturiranih korenova zuba sa osteotomijom, apikotomija korena zuba, operativno lečenje odontogenih i neodontogenih cista.
II grupa (i):
50 hirurških intervencija – lečenja infekcija lica i vilica, ekstra i intraoralne incizije apscesa i flegmona, hirurško lečenje sinuzitisa dentogenog porekla, sijalolitektomija.
III grupa (i):
50 zahvata u okviru traumatologije lica i vilica – primarna i sekundarna obrada rana sa i bez rekonstrukcije, konzervativno i hirurško lečenje preloma alveolarnog nastavka gornje i donje vilice, luksiranih, frakturiranih i izbijenih zuba, konzervativno i hirurško lečenje preloma gornje i donje vilice, hirurško lečenje preloma nosnih kostiju, zigomatične kosti, preloma poda orbite, sekundarni hirurški zahvati u cilju nadoknade mekih i koštanih tkiva traumatske geneze.
IV grupa (i):
5 hirurških intervencija u cilju korekcije urođenih, razvojnih i stečenih anomalija lica i vilica, hirurško lečenje heliognatopalatoshiza, sekundarni korektivni zahvati posle lečenja heliognatopalatoshiza, osteotomija kod urođenih i stečenih dizgnatija, hirurško lečenje ankliza TM zgloba.
V grupa (i):
20 hirurških intervencija u okviru preprotetičke hirurgije, hirurško lečenje i odstranjivanje fibromatoznih promena u usnoj šupljini, resekcija frenuluma i plika, vestibuloplastike uz upotrebu slobodnih transplantata kože, sluzokože, hrskavice i kosti.
VI grupa (i):
80 hirurških intervencija u okviru onkološke hirurgije – biopsije, hirurško lečenje benignih i malignih tumora sluzokože usne duplje, usana, pljuvačnih žlezda, odontogenih tumora, koštanih tumora vilica kao i mekih tkiva lica, hirurško lečenje metastaza tumora lica i vilica u predelu vrata, konzervativnohirurško lečenje hemangioma lica i vilica, rekonstruktivni hirurški zahvati u cilju zatvaranja postoperativnih defekata nakon odstranjivanja benignih i malignih tumora.
VII grupa (i):
30 hirurških zahvata u okviru rekonstruktivne hirurgije – primarne i sekudarne rekonstrukcije slobodnim kožnim transplantatima, primarne i sekundarne rekonstrukcije lokalnim i udaljenim režnjevima, rekonstrukcija defekata slobodnim koštanim i hrskavičavim transplantatima.