Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
Danas sam se vratio od zubara, veoma razocaran. Moj zubar mi je predlagao vadjenje pa da radim most ali se meni to nikako ne radi. Drugi predlog sam dobio da odem hirurgu da mi ocisti ovu fistulu ili kakose vec zove. Iz nje ne izlazi nikakav gnoj, mada i dalje pod jezikom osjecam manju gutu. Da li je moguce izlijeciti ovu dvojku.
Budzet sa kojim raspolazem za popravku je oko 150e, sta da radim?
Obisao sam nekoliko stomatolosnih hirurga i evo sta su mi rekli.
Ja sam insistirao da radim resekciju korijena jer mi je moj stomatolog(proteticar) rekao da mora to da se radi, da je po snimku tesko izlijeciti ovaj zub.
Prvi hirurg kod koga sam isao, neki stariji cikica, kaze ovako: "Pa tebi nije napunjen zub, ti treba da se najavis ranije kako bi se materijal mogao sterilizovat", a ja presao 150KM da bih uradio operaciju.
Pozovem jednu ozbiljnu stomatolosku ordinaciju u Sarajevu, i pitam ih da li je operaciju moguce uraditi za jedan dan, tj. da ne dolazim vise puta jer ne stanujem u Sarajevu. Ljudi mi kazu da dodjem taj dan i da je teoretski moguce to uraditi i napuniti tokom operacije.
Kada sam dosao, mladi oralni hirurg 80-o godiste mi pregleda zube i rece da moram uraditi ostale zube jer su mi pokvareni i kada sve to uradi da dodjem na operaciju.
Zar ne postoje neke tablete koje bih trebao piti prije operacije, kako se bakterije ne bi prosirile sa pokvarenih zuba? Ja stvarno nemam toliko para da odmah uradim ostale zube, a prioritet mi je da uradim dvojku.
Pa ima li iko na ovom svijetu da moze uraditi tu operaciju, ocigledno da hirurzi ili ne znaju ili ne zele da se zezaju sa resekcijom korijena...
Prije dvije sedmice sam uradio apikotomiju sa punjenjem kanala ovog zuba ali ja i dalje imam ovu guticu sa unutrasnje strane iz koje nikada nije izlazio gnoj. Ovo mjesto je mnogo tvrdo kao da je kost.
Trenutno je kanal zatvoren privremenom plombom, jos estetski dio nisam radio. Ljudi pomozite mi molim Vas, da li cu oteci nakon estetskog dijela. Da li ovu gutu moze nesto drugo prouzrokovat?
Apikotomiju je radila mladja osoba, hirurg, trajala je sat vremena i ne sumnjam da je lose uradjeno, samo mi nije jasno sledece:
Zasto se apikotomija radi sa prednje strane desni (stana koja se vidi), kada je meni ova guta sa kontra strane????