o kvalitetu zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
orthos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 16, 2007 11:13 am

o kvalitetu zuba

Post od orthos »

Ja sam po profesiji stomatolog i tokom studija kao i tokom daljeg usavršavanja ni sam naišao na dilemu o kvalitetu zuba. Postoji superlativ u literaturi koji mislim nije ni malo netačan da čist zub nemože da oboli. Dakle moje mišljenje kao i mišljenje većina stomatologa je da nije problem zdravih zuba u kvalitetu već u higjeni.
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

Vas stav je apsolutno tacan, jer je dokazano da bakterije koji uzrokuju karijes, mogu da zive samo na necistim zubnim povrsinama. Zato i beba do sest meseci nema te bakterije u svojim ustima, jer nema zuba. Kad nikne prvi zubic i ako njena mama ima kvarne i neciste zube,sto je podloga za kariozne bakterije, beba dobije (inficira se) tim bakteriskim vrstama(znaci nije samo jedna,vek nekoliko njih). Zato beba nesme da se ljubi u ustima, mama bi trebalo da ima sanirane zube i da odrzava dobru higijenu u ustima, jer karijes je infektivna bolest, sto znaci - prenosliva. Ako pored redovno pranje zuba upotrebljavamo i specijalne vodice za usta, a pasta obavezno da sadrzi fluor (koji deluje baktericidno na te bakterije), ne trebamo se bojati karijesa. Najbitnije nikako uvece ici u krevet neopranim zubima. :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Odgovori