Kratkotrajna totalna anestezija

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Samovila
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 18, 2011 8:01 pm

Kratkotrajna totalna anestezija

Post od Samovila »

Pre svega se izvinjavam strucnjacima, jer ja nisam stomatolog, sto cu se izrazavati laickim terminima. Slika

U Americi se cak i najjednostavnije procedure kod stomatologa obavljaju pod kratkotrajnom (valjda inhalacionom) totalnom anestezijom. Informacija potice iz prve ruke. Da li se to radi negde u Srbiji?Slika

Unapred havala na odgovoru.

P.S. Izvinjavam se moderatoru ako ovakva tema vec postoji. Uradila sam pretragu i nisam nasla nista slicno. Slika
Starscream
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 4:30 pm

Re: Kratkotrajna totalna anestezija

Post od Starscream »

Po meni je bolje na taj nacin davati anesteziju, nego da nas bodu IGLOM... :cry: :wink:
Zaspis, probudis se i gotovo. :wink:
Nisam (hvala Bogu) do sad nikad morao da primim anesteziju (mada me je "vrbovala" zubarka nekoliko puta da to uradim, sto sam naravno odbio), a i kad bih morao, ne znam kako bih! :cry:
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Koliko znam u Srbiji se jos rutinski ne upotrebljava ta vrsta anestezije(jeste inhalaciona-analgosedacija),ali totalna anestezija se primenjuje npr. u okviru fakulteta uglavnom kod dece ometene u razvoju sa kojima nije moguce uspostaviti saradnju(inace i u Americi se primenjuje kod jako uplasenih pacijenata i malo obimnije intervencije,ne za svaku popravku,a trudnice ne smeju da je koriste). Za osobe koje imaju veliki strah od stomatologa imam par saveta.Prvo vi se straha morate postepeno oslobadjati,pa je najbolje da za pocetak zakazete samo pregled gde cete saznati sta treba i kojim redosledom da se radi,upoznacete stomatologa i videti da li vam odgovara i je li strpljiv,upoznacete i osoblje ,a i samu ordinaciju,pa cete se sledeci put vec lagodnije osecati.Pregledi su u vecini ordinacija besplatni,pa imate vremena da se odlucite za stomatologa koji vam najvise odgovara. Sledeci vas dolazak ako se plasite uboda igle trazite da vam na mesto uboda stave anestetik u gelu,pa ubod necete ni osetiti(o ovome mozete vec porazgovarati i pri prvoj poseti i tako videti koliko je stomatolog raspolozen da vam u potpunosti izadje u susret,iako bi to trebala biti uobicajena procedura).Anestezija za gornju vilicu uglavnom jako brzo deluje bez ikakvih problema,a za donju znacete da je delovala kada vam utrne polovina usne ,a ako se to ne desi trazite da jos sacekate da anestezija deluje ili da se ponovi. Posle ovoga bola nema i mozete se opustiti.U slucaju da vam smeta zvuk busilice,stavite slusalice u usi i slusajte muziku. Ako je potrebno izvaditi zub mozete cuti krckanje,ali bol necete osetiti. Uveke pre odlaska u ordinaciju jedite! Da ne biste stalno bili pod stresom,kada ste prosli ovu fazu najbolje je redovno ici na kontrolu,a to znaci jednom svakih 6 meseci i tada ocistiti kamenac i uraditi poliranje zajedno sa pregledom, na ovaj nacin cete ustedeti dosta novca,a sacuvacete i svoje zube.
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

Sve je to lepo Tajchi i to sto ste naveli stoji ali postoji jedan bitan izuzetak mala deca.Ja sebe smatram veoma odgovornim roditeljem i ja sam svog malisana vodila na prvi pregled kada mu je izbio prvi zub i od tada svakih 6 meseci.Pre izbijanja zuba prali smo desni a po izbijanju smo koristili pastu.Bez obzira na sve sto je dete upoznato sa zubarom od prvog dana, zubarka se stvarno trudi i ok je ali dete ima neki strah od nje i nije odusevljeno cak ni pokazeivanjem zuba.Da napomenem da nije placljiv ima tri godine i recimo za ispiranje uva sam drzi posudu za vodu.Al kod zubara mi steze ruku.A mislim da i znam zasto bez obzira sto njemu nije nista jos radjeno u cekaonici je slusao vristanje dece kojima se vrsila popravka i to takvo vristanje i plakanje da sam se ja preplasila sta im rade a kamoli ovako malo dete.I sad me vec hvata panika sta ce biti ako i kada dodje do toga. A sve bi bilo jednostavnije kada bi se koristila ta gasna anestezija deca ne bi prezivljavala traume i sokove i imala averziju prema necemu sto treba da bude sastavni deo zivota oralna higijena i odrzavanje zdravlja zuba.Nadam se da ce se nasi zubari okrenuti malo ka zapadnim metodama mozda ova metoda nije nova i napredna ali je svakako efikasna i prihvatljiva.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Draga Melita i ja se nadam da ce nasa stomatologija napredovati,posebno u polju bezbolnosti i komfora pacijenta.Deca jesu posebna grupa pacijenata i azot oksid kao "laughing gas" bi u nekim situacijama zaista dosta pomogao i opustio dete. Ja ne bih volela da se takva anestezija primenjuje mom detetu,sem kada je situacija extremna i zaista je nemoguca saradnja. Ovo je samo licni stav i nista vise,inace se ta vrsta anestezije pokazala kao prilicno bezbedna. U vasem slucaju ,nema potrebe da se unapred plasite,i posebno ne smete dozvoliti da dete vidi vas strah i zabrinutost,vrlo cesto roditelji nesvesno upute tuzan i zabrinut izraz lica,a to kod deteta izaziva ogroman strah. Dete mozete drzati u krilu dok ste zajedno u stolici kako bi se osecalo sto prijatnije,mozete i vi uraditi pregled sve uz veliki osmeh :). Mozete zamoliti stomatologa da obuce neku sarenu uniformu(ako ima) ili bar neku majicu sa likovima iz crtaca ispod uniforme. Pustite dete da dodirne prstima sve sto ga interesuje(ali ga na to ne prisiljavajte) i to uradite i vi da zna da je bezbedno.Zamolite da budete prvi u jutarnjim satima kako dete ne bi moralo slusati tudje jauke i plac,a u ordinaciji mogu da se slusaju i decije pesmice.Dosta toga zavisi od domisljatosti kako lekara tako i roditelja,sve u cilju da se dete oseca sto opustenije. Samo redovno idite na kontrole, vi detetu perite zubice,kada izbiju stalni molari uradite zalivanje fisura i vase dete je na dobrom putu da nikada ne sazna sta je karijes ili bar bol zuba .
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

Sve to sto ste naveli stoji al opet moram prokomentarisati .Moje dete je islo sa mnom kod mog zubara koji je po meni 50% posveceniji poslu nego taj deciji zubar, dok su meni radili zub moje dete je gledalo gipsane vilice i alat sa sestrom i zavirivalo u moja usta sa sve osmehom na licu a sto se tice decijeg sem zdravo i sedi i koje voznje gore dole na stolici uz hladan pogled bez emocija nije dobio nista u smislu neke lepe reci ili bilo kog drugog nacina da se dete privoli o muzici i sarenim majicama nema ni govor u drzavnim ordinacijama cak smo bili i is.... oprostite na recniku sto smo malo trckarali po hodniku dok sam ga zabavljala dok je cekao svoj red koji je kao i uvek kasnio.Tako da na zalost trud po meni mora biti obostran ja kao roditelj se trudim da ga upoznam sa svime i kao sto rekoh iz predhodnog komentara nije plasljive prirode ali je pristup bitan a ovde je od starta los.
Korisnikov avatar
Samovila
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 18, 2011 8:01 pm

Post od Samovila »

Hvala vam na odgovorima, Tajchi! Problem jeste u glavi, ali to je takodje najteze resiv problem. :)

Ostaje mi samo da se nadam kao Melita i Starscream da ce doci ta anestezija i kod nas. I to uskoro. :)
Odgovori