komplikacija - pomoc hitno!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
alokin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 12, 2009 8:55 pm

komplikacija - pomoc hitno!

Post od alokin »

Predhodne nedelje uvece mi je natakao obarz te sam u ponedeljak otisao kod zubara...
Posto sam bio pod upalom i nista nije moglo da se radi od zubara sam dobio amoksicilin...
koristim ga od tada i u petak mi je skoro totalno spao otok...
Medjutim u subotu ujutru(kada mi ne radi zubar) pocinje ponovo da otiche mada totalno drugacije tj mislim da je zagnojilo...
Sada je dotiglo nivo velicine od pola teniske loptice i jako je tvrdo, znachi nije otok ako sto je bio nego je samo u delu zuba koji me boli...
Sta trebam da radim posto iz sata u sat postaje sve vece i vece a ja tek sutra popodne idem na pregled...

molim za brz odgovor...

hvala
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: komplikacija - pomoc hitno!

Post od milanche_srb »

Drzite hladne obloge i nastavite terapiju koja vam je prepisana. Kakvo je sada stanje? Koliki je otok? Imate li neke subjektivne tegobe kao sto su povisena telesna temperatura i lose opste stanje?
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

otok je velicine pesnice i tvrd je ko kamen...
povisene temperature nema ali na momente se jako lose osecam, drhtavca i hladnoca...
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

To je jedan dentogeni apsces koji se prosirio u neki od prostora lica i sto pre treba da odete na oralnu ili maksilofacijalnu hirurgiju kako bi se izvrsila incizija, evakuacija gnoja i eventalna aplikacija drena uz kontinuiranu antibiotsku terapiju. Nemojte oklevati vec to uradite danas.
Dr Milan Ivanovic
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

bio sam danas i iglicom mi je probusena rupica kroz kanal i izvadjena jedna kolicina gnoja...
ne znam to strucno da kazem :)
u roku od pola sata mi je laknulo veoma i osmeh se pojavio nakon par dana na licu...
od terapije sam dobio Clindamycin-MIP
Sada 6 sati nakon intervencije se bolovi ponovo pojavljuju ali u znatno manjoj meri sto kapiram dae u neku ruku i normalno ?
imam obavezu da doktora posetim i sutra na kontroli...
obloge drzim 10 minuta pa pola sata pauze i tako do spavanja...
molim za neki savet kako mogu izbaciti josh gnoja posto isisavanje istog vise ne funkcionise...

hvala veliko svima na dosadasbjim i buducim savetima, ume da ohrabri u trenucima velikog bola...
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Nema na cemu, nastavite tako da isisavate i bice sve u redu. Sutra cete na kontroli videti kako napreduje.
Dr Milan Ivanovic
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

nadam se da ce se do sutra poboljsati...
a da vas pitam, je li normalno da i dalje otice?
doktor mi je rekao ako sutra dodjete sa vecim otokom, nemojte misliti da je losa terapija?

bio sam inace kod dezurnog hirurga na obelicevom vencu... a iz detinjstva imam jako ruzne uspomene iz te ustanove... mada sam covek koji veruje u preomene... ;)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Pokusajte da blago masirate kozu lica u predelu otoka. Ne znam tacno sta vam je radjeno ali u principu ne bi trebalo vise da otice. Otok se moze povecati kod nekih invazivnijih metoda gde je doslo do ostecenja tkiva pa organizam reaguje dodatnim otokom. Usled klasicne incizije apscesa ne bi trebalo da dodje do povecanja otoka. Sacekajte sutra kontrolu jer ipak vas doktor najbolje zna sta je radio i sta se ocekuje od toga svega, dok vam ja pricam samo hipoteticki. U slucaju da se desi naglo povecanje apscesa , sto se realno nece desiti, praceno visokom temperaturom i poremecajem opsteg stanja morate se odmah javiti dezurnom lekaru. Ono sto vi treba da uradite do kontrole je da odmarate, hladite otok i da izbegavate spavanje na toj strani i bilo kakvo grejanje te regije.
Dr Milan Ivanovic
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

hvala veliko na savetima...

mozda se otok i ne povecava nego sam ja hipokondar...
ali isti pritisak se stvara, kao da nije radjeno to sto jeste...
a u sustini mi je iglom probusen kanal na zubu posto je imao vec otvor, pa je doktor rekao da ako ne uspemo da na taj nacin izbacim neki gnoj morace da me zasece sto kapiram da znachi incizija...
ali smo uspeli i rekao mi je da je zeleo da izbegne inciziju kako bi mi sto pre poradio na tom zubu...
imam zakazanu operaciju za ponedeljak ako do tada bude sve po planu...

josh jednom hvala veliko!
vishe mishljena ja uvek dobro cuti i ako znam da pricate hipoteticki...
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ako je gnoj jos uvek lokalizovan samo u ustima, bez prelaska u prostore lica sasvim je moguce postici efekat drenazom kroz zub. Kod toliko velikih apscesa kako kazete velicine pesnice, sigurnije je napraviti inciziju, ali kao sto vec malopre rekoh ako se gnojna kolekcija nalazi submukozno u vestibulumu svakako treba prvo pokusati sa drenazom kroz kanal korena zuba. Verujem da je kolega dobro procenio lokalizaciju i postupio kako treba, tako da nemate razloga za brigu. Srecno.
Dr Milan Ivanovic
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

e sad ovako, posto otok nastavlja da rastei kapiram da ce rasti do jutra ili mozda greseim...
mozda trebam da sacekam da antibijotik krene da deluje...
opet osecam pritisak na obrazu...
doktor mi je rekao da se ne cudim ako sutra dodjem na kontrolu sa vecim otokom...
Da li da sacekam do jutra ili da u toku veceri potrazim pomoc i gde???

hvala.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Koji zub je u pitanju?
Imas li snimak?
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Nemojte za sada nista preduzimati, samo hladite to mesto i nemojte da spavate na toj strani. Samo u slucaju pogorsanja opsteg stanja i pojave visoke temperature (sto je malo moguce) potrazite pomoc.
Dr Milan Ivanovic
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

u redu, hvala veliko...
alokin
Novi član
Novi član

Post od alokin »

Jutros je ipak odradjena incizija...
Sutra ponovo kontrola...

otok se po doktorovim recima povukao i smanjio, sto po mom nije tako nego se povecao ali doktor kaze to sto je otisao na dole tj ispod usne duplje da je to dobar znak...
Odgovori