Klinasta erozija i požutela plomba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
stonoga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 08, 2012 1:55 pm

Klinasta erozija i požutela plomba

Post od stonoga »

Ovom prilikom želim da Vas pitam za mišljenje o klinastoj eroziji ukoliko ste u mogućnosti da mi odgovorite. Naime, ustanovljena mi je klinasta erozija pre 4 godine. Zubarka mi je stavljala poslednji put izvestan ispun preko oštećenih delova zuba: jedinice (obe), dvojke, trojke, četvorke (sa leve strane je veće oštećenje). Zatim ponovo, posle izvesnog vremena plombirala jedinicu (sa prednje strane gdje se oštetio zub), ali plomba mi je posle kratkog vremena požutela i estetski vrlo ružno izgleda. Interesuje me Vaše mišljenje šta je najbolje uraditi sad i na koji način rešiti (održavati) problem klinaste erozije u mom slučaju i uopšte.

Pozdrav i unapred zahvalna!
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Klinasta erozija i požutela plomba

Post od ZubaNiš »

Ako pretpostavimo da se stomatolog pridržavao svih pravila kod preparacije i plombiranja zuba kompozitnom (belom) plombom, onda jedino ostaje kao opcija loš kvalitet materijala ili eventualno vaše preterano konzumiranje cigareta, obojenih pića i hrane. Ako možete da isključite ovo poslednje (hrana, piće...), onda bi možda trebalo da probate kod nekog drugog stomatologa. Inače, te erozije su česte kod trudnica (zbog povraćanja), kod učestalog unošenja kisele hrane, kod prisistva čira želuca, kod nepravilnog zagrižaja...tako da obratite pažnju i na te stvari. Pozdrav
Odgovori