Kada ce prestati zajebancije na Srpskoj stomatoloskoj sceni?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Kada ce prestati zajebancije na Srpskoj stomatoloskoj sceni?

Post od studentbgd »

Mislim na masu ne prijavljenih ordinacija, koje rade ne smetano jer po obrazlozenju drzave kad je ordinacija ne prijavljena onda joj ne mogu nista jer ona zvanicno ne postoji a kako ne postoji necemu sto ne postoji ne mozete nista. Citaj ako prijavis ordinaciju onda ce da ti ogule kozu sa ledja. Tako da je bolje ne prijavljuj u opste.

Tehnicari koji sami rade protetske radove u stanovima , recimo totalne proteze za 100 e (rade i posao stomatologa).

Studenti koji u ordinacijama mamica i tatica rade na pacijentima po nizim cenama. Sad ce neko da mi kaze "pa ok kamenac i mozda prva klasa to nije opasno i ne moze nista da se desi pacijanu lose sto se dize frka oko toga". E pa gospodo dogovoreno je i napisan je zakon da ne moze i onda ne moze. Pravila postoje sa razlogom

Ove dve gore grupe obaraju cene stomatoloskih usluga.

Kradju materijala iz domova zdravlja ne bi da pominjem.
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Post od TE@ »

Prestace kada pacijent ( pre svega mislim na pacijente koji su pokriveni socijalnim - dakle deca i stariji gradjani kojima treba mobilna protetika) budu mogli da dodju u privatnu ordinaciju samo sa knjizicom i budu usluzeni. Sa knjizicom za sada mozete samo u domove zdravlja uz uslove koju su nam svima poznati, dakle redovi, ne razumno razvuceni datumi predaje i neretko bahat odnos prema pacijentu. Ne kazem ja da su doktori ista losiji nego vec ceo administrativno radni proces i zastarela oprema. Ovo za sada nije moguce posto drzava mora da odrzava radna mesta po domovima zdravlja zbog socijalnog mira. Ali ako IKADA udjeemo u tu jEvropu morace i to da se standardizuje, hvala bogu.
To ce biti jedini valjani udarac sivoj zoni stomatologije i tehnike. Videcemo da li ce tada pacijent ici u ordinaciju u stanu ili kod tehnicara kada mogu sa knjizicom kod cika zube koji ce ih primiti u hi-tech ordinaciji, sa osmehom. Ovo se odnosi i na deciju stomatologiju koja se za sada ne placa drzavno i ortodonciju za mladje od 18 god. To ce dovesti i do povecanja kvaliteta usluge posto ce ordinacije morati zesce da se nadmecu za naklonost pacijenata.
A u sivoj zoni ostaju kratkih rukava.
P.S. Tehnicara koji rade proteze sami ima mnogo manje nego sto pretpostavljas tako da smatram da i nisu bitan faktor u obaranju cena, stavise postoji veliiiiki broj ordinacija za koje znam da naplacuju proteze 100 ak evra. Pogotovu juzno od Beograda. Mislim da su ti oni veci trn u oku.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Potpuno se slažem sa ovom konstatacijom vezanom za zdravstvene knjižice. Ako bi pacijent mogao da dobije uslugu u privatnoj ordinaciji na osnovu zdravstvene knjižice, onda privatnicima ne bi bilo u interesu da rade "na crno". Pritom bi morale i da se usklade cene i da fond zdravstvenog osiguranja garantuje naplativost usluge. To bi, po meni trebalo da bude glavni zadatak Komore, ako se ikada formira. Izuzetno složena i važna tema, koja otvara mnoga pitanja, bravo!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori