Jedinica-izvadjen zivac,a zub boli
Jedinica-izvadjen zivac,a zub boli
Pre 6 meseci mi je izvadjen zivac iz jedinice(zub me je mesecima pre toga boleo,iako na njemu nije bilo vidljivog kvara niti se na snimku videlo ista neobicno). I nakon vadjenja zivca,zub me boli(mada ni upola kao pre). Preporuceno mi je da uradim apikotomiju,sto je uskoro u planu. Zanima me da li je neko imao slicna iskustva(izvadjen zivac,a zub i dalje boli)? Malo je i skracen jer je udarao u donje zube,ali i dalje boli. Cisto da napomenem da su mi prednji gornji zubi prilicno istanjeni,jer mi se skinula sva gledj(izgleda zbog nepravilnog zagrizaja). I ono sto me posebno zanima,za koliko otprilike mogu da ocekujem da ce doticni zub potamneti?
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
- Kontakt:
Re: Jedinica-izvadjen zivac,a zub boli
ja imam isti problem,samo 4 gore desno,vec duze vreme,i na snimku nista
apikotomiju mi doktor nije ni pominjao
za ostala pitanja ne mogu da vam pomognem
apikotomiju mi doktor nije ni pominjao
za ostala pitanja ne mogu da vam pomognem

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Ne postoji definisano vreme za koliko ce potamneti...nekom potamni za 2 nedelje, a nekom ne potamni nikad.
Sto se tice apikotomije sta vas konkretno zanima tu? Niste prvi pacijent koga boli i posle lecenja kanala i kojem ce se raditi apikotomija. Sam zahvat nije komplikovan...evo ukratko-napravi se mukperiostalni rezanj, poznat i pod nazivom rezanj pune debljine jer sadrzi i sluzokozu i pokosnicu, u obliku trapeza sa bazom visoko u vestibulumu, vrhom na slobodnoj gingivi i bocnim relaksacionim incizijama, a sve to zbog adekvatne ishrane rezanja. Zatim se trepanira kost i pristupi problemu, odgovarajucim svrdlom resecira vrh korena ,a kiretom iskiretira. U odredjenim slucajevima vrsi se retrogradno punjenje kanala, a u takvim slucajevima treba da pacijent na oralnu hirurgiju stigne sa vec otvorenim kanalima i pripremljenim. Nakon svega toga vrsi se vracanje reznja i njegovo usivanje. Za 7 dana se skidaju konci (suturae ex). Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, u operacionoj sali, u sedecem ili lezecem polozaju, u zavisnosti od toga kako je lakse hirurgu. Ako vas zanima jos nesto pitajte slobodno...
Sto se tice apikotomije sta vas konkretno zanima tu? Niste prvi pacijent koga boli i posle lecenja kanala i kojem ce se raditi apikotomija. Sam zahvat nije komplikovan...evo ukratko-napravi se mukperiostalni rezanj, poznat i pod nazivom rezanj pune debljine jer sadrzi i sluzokozu i pokosnicu, u obliku trapeza sa bazom visoko u vestibulumu, vrhom na slobodnoj gingivi i bocnim relaksacionim incizijama, a sve to zbog adekvatne ishrane rezanja. Zatim se trepanira kost i pristupi problemu, odgovarajucim svrdlom resecira vrh korena ,a kiretom iskiretira. U odredjenim slucajevima vrsi se retrogradno punjenje kanala, a u takvim slucajevima treba da pacijent na oralnu hirurgiju stigne sa vec otvorenim kanalima i pripremljenim. Nakon svega toga vrsi se vracanje reznja i njegovo usivanje. Za 7 dana se skidaju konci (suturae ex). Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, u operacionoj sali, u sedecem ili lezecem polozaju, u zavisnosti od toga kako je lakse hirurgu. Ako vas zanima jos nesto pitajte slobodno...

Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Aktivan član
Pardon, bice ipak rezanj drugaciji jer je u pitanju jedinica, da bi se sacuvao frenulum, mada to za vas nista ne menja.
Necete nista ni osetiti, niti cete videti jer ce vam lice biti prekriveno, sa rupom na ustima. Skoro pa mozete i da odremate 

Dr Milan Ivanovic
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
uf
pa ovo necu ni da pominjem mom stomatologu kao opciju,a i ako on to kaze,ja cu da trazim totalnu anesteziju,sto je sigurno sigurno je

pa ovo necu ni da pominjem mom stomatologu kao opciju,a i ako on to kaze,ja cu da trazim totalnu anesteziju,sto je sigurno sigurno je

Hvala vam na odgovoru!
Ivanna Kraljica ,meni se jednom desilo da me je boleo devitalizovan zub,pa se ispostavilo da se bol prenosio sa drugog zuba koji je imao gangrenu i pulpit(opet se spolja nista nije videlo). Bas imam srece
Moguce da je to slucaj kod vas,ko zna. Sto se tice ove moje jedinice,izgleda da postoji neki proces na korenu,jer tacno osecam kako me boli visoko,tacno ispod nosa.
milanche_srb ,sve ste mi lepo objasnili samo me zanima jos da li cu biti delimicno onesposobljena par dana nakon intrvencije(u smislu da li ce jako da boli,da li cu moci normalno da jedem itd)? I jos me zanima,ako zub potamni,da li moze samo on da se izbeli i da se ne razlikuje od ostalih? Ipak se radi o prednjem zubu pa sam malo zabrinuta
Ivanna Kraljica ,meni se jednom desilo da me je boleo devitalizovan zub,pa se ispostavilo da se bol prenosio sa drugog zuba koji je imao gangrenu i pulpit(opet se spolja nista nije videlo). Bas imam srece

milanche_srb ,sve ste mi lepo objasnili samo me zanima jos da li cu biti delimicno onesposobljena par dana nakon intrvencije(u smislu da li ce jako da boli,da li cu moci normalno da jedem itd)? I jos me zanima,ako zub potamni,da li moze samo on da se izbeli i da se ne razlikuje od ostalih? Ipak se radi o prednjem zubu pa sam malo zabrinuta

-
- Aktivan član
Pa ima resenja da bude normalne boje, ali otom potom. Moci cete da jedete, najbolje tek popodne ili uvece ako ste operisani unutru, ali da obratite paznju, pogotovo prvi dan nista previse toplo, cvrsto itd. Posebnu paznju cete posvetiti tome da ne povredite ranu bilo hranom, bilo oralnom higijenom. Sva ta uputstva dobicete nakon operacije...nisu komplikovana, niti vas remete u svakodnevnim aktivnostima. Moze se desiti da imate tzv. postoperativni edem, otok tkiva koji bi mogao biti vidljiv i spolja, ali nemojte nista da brinete jer ce to sve proci. Moguce je i da cete nakon operacije dobiti deksametazon intramuskularno, kao antiinflamatorni lek. Mozete odmah otici kuci bez ikakvih problema, mada ako ste u mogucnosti bolje je da neko dodje po vas. Posle prestanka dejstva anestezije mozete osetiti bol, ali cete dobiti uputstva i sa tim kako da izadjete na kraj. Hladne obloge mozete drzati spolja! U slucaju bilo kakvih komplikacija odmah se uputiti nazad.
Eto to bi bilo to...mislim da sam rekao sve sto sam mogao...a ako budete imali jos koje pitanje tu sam.
Eto to bi bilo to...mislim da sam rekao sve sto sam mogao...a ako budete imali jos koje pitanje tu sam.

Dr Milan Ivanovic
Hvala jos jednom! Javicu se ako budem imala jos nekih nedoumica 

Imam jos jedno pitanje 
Posto se radi o prednjem zubu,da li ostaje neki vidljiv oziljak,recimo da se nesto primeti kada se osoba nasmeje? Pretpostavljam da ne,ali cisto da pitam

Posto se radi o prednjem zubu,da li ostaje neki vidljiv oziljak,recimo da se nesto primeti kada se osoba nasmeje? Pretpostavljam da ne,ali cisto da pitam

-
- Aktivan član
Ne vidi se oziljak 

Dr Milan Ivanovic
Uradjena mi je danas apikotomija,nista nisam osetila i vrlo malo me boli. Jedino sto sam malo otecena,ali nista posebno.
Ivanna Kraljica,ako se odlucite za ovo,da znate da nije nista strashno
Sada cu da se nadam da nece biti nikakvih komplikacija i da ce zub konacno prestati da boli
Ivanna Kraljica,ako se odlucite za ovo,da znate da nije nista strashno

Sada cu da se nadam da nece biti nikakvih komplikacija i da ce zub konacno prestati da boli

- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
hvala
sada trenutno nisam u zemlji,odmaram malko,cekacu ja da se vi oporavite da vidim kako sve to ide itd itd itd......
Sve najbolje!
sada trenutno nisam u zemlji,odmaram malko,cekacu ja da se vi oporavite da vidim kako sve to ide itd itd itd......
Sve najbolje!
milanche_srb ,imam jos jedno pitanje(nadam se da nisam dosadna)
Rana me uopste ne boli i otoka skoro da nema,ali me sam zub malo boli,onako potmulo i osecam kao da je utrnuo. Zanima me da li je to normalno(pretpostavljam da jeste jer je prosao samo dan od operacije). Sve se plasim da ce me zub boleti i nakon ovoga,mada ne znam sta sad moze da boli. Danas sam isla na kontrolu i dr koji me je operisao kaze da je normalno da zub trne,ali poceo je da me boli kasnije pa ga za to nisam pitala.
Ivanna Kraljica,javicu ovde kako sam prosla pa cete znati. Pozdrav

Ivanna Kraljica,javicu ovde kako sam prosla pa cete znati. Pozdrav

Danas mi malo i pulsira,posebno kad cucnem ili sagnem glavu. Ne znam da li je to uobicajeno?