Izbijeni zub preko 20 godina u vilici

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Izbijeni zub preko 20 godina u vilici

Post od Padmé »

Moj muz se kao decak igrao sa drugim klincem, decko ga je udario i izbio mu jedinicu :( .
On je stavio zub u casu sa vodom, a sutra ga odneo kod zubara koji mu ga je vratio u leziste.
Zub i sad stoji, naravno tamiji je, ne moze na njega da grize nesto cvrsto, jabuku i sl., ali stoji. :P
U jednoj stomatoloskoj ordinaciji citala sam brosuru o tome sta uciniti i kako postupiti u slucaju da se detetu izbije zub.
Treba ga staviti u mleko ili u pljuvacku deteta i odmah kod zubara.
Da je moj muz ovako postupo mozda bi mu se zub regenerisao u potpunosti, ali i ovo je dobro.
Vidim da ima stomatologa na ovom PDF, mogu da nastave... :D
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

Da tacno je da se reimplantirani zub u roku od dva sata po izbijanja moze uhvatiti, oziveti i imati ga zauvek. Zub treba stomatolog pre vracanja na svoje mesto pazljivo da iscisti i posle dobro da ga fiksira ligaturama,a pacijentu reci da ne sme nista da grize na taj zub 4- 6 nedelja. Onda se kontrolira vitalnost i ako je zub ziv,ok, ako nije otvori se, izleci, napuni i opet je ok. Samo sto ovaj zub potamni. No danas postoje sredstva za belenje zuba, pa se i to moze korigirati. :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Odgovori