Istanjena zubna gledj...

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Starscream
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 4:30 pm

Istanjena zubna gledj...

Post od Starscream »

Cao svima! :D

Imam jedan problem sto se tice zubne gledji... :cry:
Na pojedinim zubima (2, 3, 4 na gornjoj vilici sa leve i desne strane i 2, 4 na donjoj sa obe strane uz meso) mi se istanjila gledj, od pranja, bolje reci zato sto sam mnogo pritiskao cetkicom zube.
A neki od njih ponekad reaguju na dodir kad popijem limunadu ili kad pojedem nesto kiselo.
Ajde dobro, to i nije neki problem.
Problem je sto su mi na dva zuba gde se to mesto istanjilo, bela boja postala braon, verovatno od kafe (pa kad se nasmejem izgleda kao da su mi ta dva pokvarena ili prljava), pa ne znam da li ce moci to da se ocisti kad resim da ocistim kamenac?
I da li mogu nekako ti delovi gde su zubi osteceni da se popune sa necim?

Hvala unapred. :wink:
bozomiko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 4:01 am

Re: Istanjena zubna gledj...

Post od bozomiko »

Najverovatnije ste u pravu,promene koje su se javile se nazivaju klinastim erozijama i posledica su nepravilne i agresivne tehnike pranja zuba. Gledj Vam je na tim mestima istrosena i otkriven je dentin,zubno tkivo koje se u krunicnom delu zuba,tj onom delu zuba koje je vidljivo golim okom nalazi ispod gledji. Posto su u dentinu kanalici kroz koje prolaze nervni zavrseci, pri konzumiranju slatke,kisele i hladne hrane ili tecnosti,zub reaguje bolnom senzacijom. Narodski receno,u tih par sekundi cete osetiti ostar bol.
Uglavnom to stomatolozi zalivaju tecnim kompozitom,nekom vrstom takozvane bele plombe. Ja licno imam na nekim zubima klinaste erozije,kao posledica mog neznanja o pravilnom pranju zuba iz srednjoskolskih dana i nisam htela da stavljam plombe jer nisu izrazene vec povremeno koristim tabletice fluora koje se mogu naci u svakoj apoteci. Nisu skupe a dnevna doza je 1 gram za odraslu osobu. One se ne gutaju,vec se rasporede sa obe strane i zvacu,ili,ako je,npr. u 1 tabletici 1 gr,podeklite je zubima na dva dela i tako sa obe strane zvacite dok se potpuno ne istope. Istovremeno su te tablete dobre jer pomazu u sprecavanju nastanka karijesa. One su mi zaista pomogle i meni se te senzacije bola vise ne javljaju. Medjutim,ukoliko su one bas izrazene,moraju se tretirati. Tj. pozeljno je da tu uradite plombu kod Vaseg stomatologa kao i da vam on pokaze pravilnu tehniku pranja zuba. S druge strane,dentin,zubno tkivo koje sam vec spomenula,je tamniji. Gledj je transparentna,providna, i nasa boja zuba zavisi od boje dentina. Tako da,ukoliko su te promene zuckaste,verovatno nisu u pitanju pigmentacije zuba. Ali,ako su one braonkaste,pretpostavljam da jesu i posledica su bojenja zuba od strane pigmenata iz kafe,napitaka,hrane. I,naravno,lakse se,takoreci,
lepe za zube ako ste pusac koji pije kafu. Dakle,te mrlje nisu zubni kamenac vec meke naslage koje mozete,ukoliko ih imate,peskiranjem skinuti kod Vaseg stomatologa. Nadam se da sam bila od pomoci,srdacan pozdrav.
Starscream
Novi član
Novi član

Post od Starscream »

Uf, pa NARAVNO da ste mi pomogli! :D
I to mnogo. :wink:
Bas objasnjeno do najsitnijih detalja, hvala Vam puno. :wink:
Isto tako sam i ja prao svoje dok sam bio u srednjoj skoli i eto sad sta sam napravio... :( :cry:
Da dodam jos i to, da nisam pusac, jedino sto popijem 2 eventualno 3 espresa u toku dana... :wink:
Nego, razmisljao sam nesto...
Meni se CINI, da otkako sam poceo da koristim Lacalut rastvor, da su mi se posle nekog vremena pojavile te mrlje.
Gde god je kamenac oko desni to je poprimilo tamno braon boju...
I da napravim ispravku, samo jedan zub koji je najvise ogoljen 4-ka gore levo je najvise i poprimio tu braon boju i ruzno izgleda kad se nasmejem, pa me poprilicno nervira...
bozomiko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 4:01 am

Post od bozomiko »

Nema potrebe za nerviranjem,vec sam navela kako cete se resiti tih tamnih mrlja. Dakle,zakazite kod Vaseg stomatologa i on ce Vam u 1 poseti resiti problem i ujedno pregledati zube. Moram da napomenem da cete u tom predelu,gde je ogoljena gledj,osetiti prilikom skidanja mrlja bol u maloj meri. Ali,nista sto je zabrinjavajuce niti strasno.
Pozdrav.
Starscream
Novi član
Novi član

Post od Starscream »

bozomiko napisao:Moram da napomenem da cete u tom predelu,gde je ogoljena gledj,osetiti prilikom skidanja mrlja bol u maloj meri.
Tu ste u pravu. :o
U toku pranja kada prelazim cetkicom u tom predelu gde je ogoljena gledj, javlja se sitan bol, mada zna ponekad bas da "zigne". :-?
Odgovori