Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
Cao svima. Vrlo cesto me boli sekutic , prvi ka levo. Jos od aprila meseca. Tada su me boleli i okolni zubi , aii potpuno nedefinisano.Nisam uspeo da odredim koji me tacno boli.Bili su preosetljivi na toplo i hladno. naravno da sam isao kod zubarA (vise njih) i svi su mi rekli da tu nema problema, tj da je zub zdrav. Koristio sam paradontax , i sigurno jedno 2-3 meseca nisam imao vise taj bol. Inace nikada do sada nisam imao kvar bilo kojeg zuba, niti sam isao kod zubara do ovoga sada. Meni se cini da mi je taj sekutic kao malo " okrzan " , neravan u jednom cosku , i kao da ima neku malu braonkastu liniju po sredini.Medjutim , kada su dr-i to videli nijedan mi nije rekao da je pokvaren zub. Pre neki dan je opet poceo da boli , i kupio sam sensodyne rapid pastu. Koja je mi je stvarno POMOGLA... Znaci nije me zub vise boleo , medjutim... Od juce me opet boli , pasta vise ne deluje.Sada pijem paracetamol i drzim hladnu casu sa vodom ispred sebe jer mi hladna voda pomaze da bol nestane na neki min , pa tako iznova. Stvarno ne znam vise sta da radim. Pitao sam zubarku i da snimim zub i ona mi je rekla da ne moze da dira zdrav zub, i eto , posle toga je prestalo , ali se opet javlja.
ta braonkasta linija ti je vrlo verovatno dentin...naime, krunica zuba se sastoji od 3 sloja, sa spolja ka unutra idu gledj, dentin, pa pulpa.....e sad gledj je neosetljiva materija jer u njemu se ne nalaze nervi, dentin sa druge strane je isaran tankim nervnim zavrsecima koji se pruzaju od pulpe pa sve do gledjno-dentinske granice....kada se gledj istanji, istrosi ili slomi, i dentin se nadje na povrsini, bolne senzacije su ceste, narocito kad se jede, ili odgriza hrana a i pri samo udisanju hladnog vazduha.....to se moze resiti samo nekom malom kompozitnom(belom) plombom cija duzina trajanja zavisi od mnogo faktora...
postoje preparati koji imaju za cilj da se umanje bolne senzacije(narocito na ogoljenim vratovima zuba) ali one nisu efektne na ovoj lokalizaciji....
ono sto mene buni je da ti u ovoj fazi bol prestaje kada: "drzis" casu hladne vode ispred sebe??da li vodu muckas u ustima?da li drzis naslonjenu uz zub? da li uz usnu? objasni to !
jer ako muckas, onda to je jedan od znakova zapaljenje pulpe, tj zivca....onda je terapije sasvim drugacija....