hocu odgovor!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 1:11 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
hocu odgovor!
Lekarka mi je preporuciila sive plombe umesto belih koje sada imam. Obzirom da imam dosta plombi plasim se d a ce to bas izgledati ruzno. Da li je umesto sivih plombi moguca nadogradnja? U kom slucaju se primenjuj nadogradnja?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:18 pm
Evo jedno misljenje o tome:
Ne "sive plombe" nego AMALGAMSKE.
Bele plombe su vise estetske. One se po pravilu stavljaju na prednje zube, i iz estetskih razloga a i zbog toga sto tu ne trpe veliki pritisak zvakanja. Prednji zubi su predvidjeni da odgizaju hranu, ne da zvacu. Na zadnjim zubima, tzv. zvakacima, pritisak je jako veliki i dolazi, po nekim misljenjima do ugibanja, uvijanja tih plasticnih, belih plombi. Tako se pojavljuje mikroprostor izmedju zuba i plombe, divno mesto za ulazenje hrane, bakterija, kiselina iz pljuvacke i - rezultat je - sekundarni karijes. Ovo sto sam napisao i dalje dize veeeeeeliku prasinu medju strucnjacima. Veliki broj stomatologa tvrdi da dobro postavljena bela plomba, ispod koje je adekvatna podloga, ne moze da izazove sekundarni karijes svojim "odlepljivanjem" od rubova prepariranog zuba. Niko jos nije dokazao ko je u pravu.
Amalgamska plomba, ako se dobro postavi, ivice navuku na rubove preparacije, a zatim, posle nekog vremena i dobro ispolira, ne postaje "siva" tako lako, i sigurno je cvrsca od bele - plasticne. Zato jedan broj stomatologa predlaze amalgamske plombe za zadnje zube. Koliko su u pravu, tema je za duuuuuuuuuge diskusije.
Ne "sive plombe" nego AMALGAMSKE.
Bele plombe su vise estetske. One se po pravilu stavljaju na prednje zube, i iz estetskih razloga a i zbog toga sto tu ne trpe veliki pritisak zvakanja. Prednji zubi su predvidjeni da odgizaju hranu, ne da zvacu. Na zadnjim zubima, tzv. zvakacima, pritisak je jako veliki i dolazi, po nekim misljenjima do ugibanja, uvijanja tih plasticnih, belih plombi. Tako se pojavljuje mikroprostor izmedju zuba i plombe, divno mesto za ulazenje hrane, bakterija, kiselina iz pljuvacke i - rezultat je - sekundarni karijes. Ovo sto sam napisao i dalje dize veeeeeeliku prasinu medju strucnjacima. Veliki broj stomatologa tvrdi da dobro postavljena bela plomba, ispod koje je adekvatna podloga, ne moze da izazove sekundarni karijes svojim "odlepljivanjem" od rubova prepariranog zuba. Niko jos nije dokazao ko je u pravu.
Amalgamska plomba, ako se dobro postavi, ivice navuku na rubove preparacije, a zatim, posle nekog vremena i dobro ispolira, ne postaje "siva" tako lako, i sigurno je cvrsca od bele - plasticne. Zato jedan broj stomatologa predlaze amalgamske plombe za zadnje zube. Koliko su u pravu, tema je za duuuuuuuuuge diskusije.

Za pametnog coveka, svaki dan je novi zivot !
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 4:17 pm
- Kontakt:
Još bi nadodao da je amalgam kao materijal odlično obradiv i omogućuje dobru rekonstrukciju dijela zuba koji nedostaju u slučajevima većih karijesnih lezija. Amalgam je sigurno trajniji materijal,ali ima taj estetski nedostatak pa ga sve više pacijenata izbjegavaju.
Dve su stvari beskrajne...svemir i ljudska glupost
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 3:24 pm
Ptanje
Cao zovem se Maja i majka sam devojcice od godinu dana i moje pitanje je da li mogu da pocnem da koristim pastu za zume svojoj devojcici
Unapred hvala
Unapred hvala
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:18 pm
Zdravo Majo !!
Da, mozes da pocnes da koristis neku decju pastu, najbolje bi bilo da odes u apoteku i tamo potrazis i neku cetkicu za zube ( koja treba ne samo da bude dobra, nego i interesantnog oblika, kako bi detetu bila zanimljiva). Jos bih ti rekao da si malo zakasnila sa prvim kontaktom sa cetkicom i pastom. Deca treba da pocnu da peru zube vec sa 6 meseci, tj. kad niknu prvi donji centralni sekutici. Higijena i tih, mlecnih zuba, jako je vazna. Ali, nikad nije kasno. Kupi detetu cetkicu, pa, zajedno sa njim, pred ogledalo, da zajedno perete zube, da dete vidi da to i mama radi, da je to lepo, interesantno, da se pljucka, da se ispira, da se deca lepo smeju posle toga, da............. sve ono sto mozes da se setis da kazes detetu u toku pranja zuba. Srecno !!!!!
Da, mozes da pocnes da koristis neku decju pastu, najbolje bi bilo da odes u apoteku i tamo potrazis i neku cetkicu za zube ( koja treba ne samo da bude dobra, nego i interesantnog oblika, kako bi detetu bila zanimljiva). Jos bih ti rekao da si malo zakasnila sa prvim kontaktom sa cetkicom i pastom. Deca treba da pocnu da peru zube vec sa 6 meseci, tj. kad niknu prvi donji centralni sekutici. Higijena i tih, mlecnih zuba, jako je vazna. Ali, nikad nije kasno. Kupi detetu cetkicu, pa, zajedno sa njim, pred ogledalo, da zajedno perete zube, da dete vidi da to i mama radi, da je to lepo, interesantno, da se pljucka, da se ispira, da se deca lepo smeju posle toga, da............. sve ono sto mozes da se setis da kazes detetu u toku pranja zuba. Srecno !!!!!

Za pametnog coveka, svaki dan je novi zivot !
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 11:34 pm
Tacno.tajchi napisao:Ja bih samo dodala da bi pastu trebalo koristiti od trenutka kada dete bude moglo samo da ispljune tj.da vas razume i poslusa kada mu to kazete,a do tada je dovoljna cetkica(danas ima onih koje se navlace na prst i vrlo su zgodne za tako malu decu).Pozz!
Apsolutno ste u pravu.
Paste treba izbegavati sve dok dete ne bude imalo potpuno razvijen mehanizam gutanja (odnosno negutanja), ne samo kad mu vi kazete, a to je obicno oko 2-2,5 godina.
Dakle do tada bi se trebalo uzdrzati od paste i koristiti samo mekanu cetkicu adekvatene velicine.
Pozdrav