hitno pomoc

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
noobbbssss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2012 8:29 am

hitno pomoc

Post od noobbbssss »

Neznam sta da radim juce sam trebao da izvadim peticu ali doslo je do problema sto imam jake zube. Stomatolog mi nije uspio izvaditi citav zub ostalo je jos i narucio me za ponedeljak.Problem je kad sam dosao kuci zub krvari citav dan i navece sam poceo da pljujem i meso s zuba sta da radim pomoc strah me ufatio.
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: hitno pomoc

Post od ZubaNiš »

To vam se samo čini da je meso, u pitanju je koagulum, tj, zgrušana krv iz rane, koji samo tako izgleda. Ne znam u kakvom vam je stanju zub pre toga bio. Ako nije postajala neka infekcija na vrhu korena, i ako zaostane mali deo vrha korena u alveoli neizvađen, nije tako strašno. U velikom broju slučajeva takva rana zaraste bez ikakvih problema. Taj deo korena se ili resorbuje vremenom ili ga organizam sam polako izbacuje ka površini. Međutim, ako je zub imao infekciju, onda je neophodno izvaditi i najmanji delić zaostalog korena nakon njegovog lomljenja u toku ekstakcije. Ako se to ne učini, u alveoli zaostaje infekcija zbog koje rana ne može nikako da zaraste, što je praćeno bolovima. Pošto kažete da krvari rana celi dan i da pljujete taj koagulum koji pokušava da zatvori ranu, očigledno je bila neka infekcija pre vadjenja ili je zaostao veliki deo korena. Zato smatram da stomatolog nije smeo da vas pošajje kući i naruči tek za tri dana. Trebalo je da vas pošalje oralnom hirurgu. Sada bih vam savetovala da ako i dalje krvari, odete do hitne kod oralnog hirurga (ne znam u kom ste gradu i kakve su vam mogućnosti) da završi vađenje ili kod kompetentnog privatnika. Ako nemate baš nikakve druge mogućnosti i morate da čekate ponedeljak, onda nikako nemojte da ispirate usta, dok tečnost možete da pijete. Ta tečnost ne sme biti topla, niti vruća. Izbegavajte andol od lekova protiv bolova, kao i tople obloge. Nadam se da vam je već bolje. Pozdrav.
Odgovori