heliotoza - pomoc!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marija083
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 26, 2007 12:53 pm

heliotoza - pomoc!

Post od marija083 »

kako je izlijeciti?
probala sam sve sto su mi predlozili ali bez uspjeha.Vise ne znam kako. :(
zubi nijesu problem jer redovno posjecujem zubara.kada pijem c vitamin primjecujem da zadah nestaje ako samo jedan dan ne popijem zadah je opet tu.
sta mi savjetujete?Koju tepapiju?da li postoje neke tablete?
citala sam o tabletama sa aktivnim kiseonikom koje lijece anaerobne bakterije, ali u apotekama ih nema, i nemaju pojma sta je to.Te tablete se potope u vodu i sa tom tecnoscu se ispiraju usta.Da li ima neka zamjena za te tablete kod nas?
kad sam bila kod doktora dao mi je samo pantenol tablete za grlo, sto nije imalo nikakvog ucinka.
koju pastu mi preporucujete?
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Ono sto mogu reci o neprijatnom zadahu iz usta ili fetor ex ore je :
1. uraditi detaljan stomatoloski pregled, sanirati kariozne zube, pregledai sve plombe, eventualne protetske radove, zatim pregledati stanje desni tj. vidjeti d ali slucajno postoje prisutni parodontoloski dzepovi.
SVe su to samo neki moguci uzroci neprijatnog zadaha, jer na svim tim potencijalnim mjestima moze da zaostaje hrana i raspadni produkti, koji su uzrok fetora.
2. obavezna upotreba zubnog konca i ciscenje zuba , osim redovnog cetkanja
3. ispiranje usta sa blagim antisepticnim rastvorima
4. uraditi dalje lab pretrage, briseve, pregledati pljuvacku, uraditi enzime, SUK, javiti se gastroeterologu. Dakle pored lokalnih faktora, mgu postojati i neki od opstih faktora u smislu promjena koje se samo manifestuju fetorom. Terapija fetora nije laka, jer nekad je tesko dokuciti sta je zapravo uzrok postojanja istog. A ponekad zapravo postoji cinjenica da je neko zapravo predisponiram sa odredjenim zadahom i da tu ne mozemo korigovati mnogo stavri, osim kratkotrajnih mjera a suzbijanje u vidu vodica, sprejeva i sl. tabletica koje se mogu kupiti u apotekama, a glavnom su to antisepticka sredstva.
pozdrav
Odgovori