Glass Ionomer plombe?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
spiekey
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 21, 2008 11:21 am

Glass Ionomer plombe?

Post od spiekey »

Zanima me koje su prednosti glass-ionomer plomba u odnosu na ostale i da li neko kod nas radi sa ovakvim plombama?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Radi jako mnogo ljudi, i imaju i prednosti i mana...
Ima mnogo vrsta ovih materijala, mi koristimo pretezno Fuji, pa mozete pogledati na njihovom sajtu.
Svi glas jonomeri su jedini materijali koji imaju hemijsko vezivanje sa zubnim tkivom, koji osobadjaju fluor, i jedini estetski ispuni koji "vole" vlaznu sredinu, za razliku od kompozita.
Fuji Triage je nezamenljiv za prekrivanje dubokih karijesa, i preko njega moze odmah da se plombira zub koji bi inace zahtevao ihahaj lecenja i kontrola. Fuji IX je glas jonomer koji je sjajan za bocne zube gde je veliko opterecenje, a gde se ne moze postici idealno suvo radno polje, mada estetski nije bas sjajno doteran. Fuji VIII estetski izgleda sjajno, jednako kao kompoziti, ali ne trpi opterecenje, koristi se za tzv. V klase, male kvarove uz desni. Fuji I je izuzetan za cementiranje protetskih radova, itd.itd.

Koleginica koja radi sa mnom voli Ketac, ESPE, ali meni licno nema esteski efekat kao Fuji VIII, recimo, a o tome mozemo celu noc raspravljati :).
Ukratko, ja ove materijale vidim kao revolucionarne, samo da im se jos malko doteraju neka tehnoloska i mehanicka svojstva, ali i to ce brzo. Preporuka....:).

Prijatno vece.

EDIT: skupi su u odnosu na redovne "bele" plombe, u nabavci, a ako jos uzmete u obzir da se redjaju nekad i tri sloja razlicite vrste, onda je i cena - mana.
spiekey
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 21, 2008 11:21 am

Post od spiekey »

Hvala na opsirnom odgovoru.

Zanima me jos koliko traju ionomerske plombe (konkretno Fuji Triage)? Znam da amalgamske traju otprilike 13 a kompositne 7 godina.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Fuji Triage se koristi samo za prekrivanje karijesa, pa preko toga ide ma koja druga plomba, znate, mozda se nisam jasno izrazila.

Za ma koju drugu vrstu ne mogu da vam kažem za duže od oko 3.5 godine: kada je Fuji stigao u Srbiju, mi smo prvo na nama i našoj deci probavali kako šta ide :), a pošto na meni nije imalo gde da se proba, moja ćerka ima na gornjoj sedmici Fuji IX (bez varnisha, tada ga nije bilo) otprilike toliko godina, na - za nas - zadovoljavajući način. Dakle, pod velikim opterećenjem, sa odličnim rubnim zatvaranjem i danas, itd.itd.

Mislim, da me ne razumete pogrešno, da li plomba stoji, tj. nije ispala, ili STOJI prema našim standardima :), može da bude jako bitna razlika.
Konkretnije, ja znam za jedno vrlo ozbiljno istraživanje koje po stomatološkim standardima smatra da je 6 godina realno za očekivati, ali za uslove Švajcarske , istraživanje se odnosilo na njih.
Mislim, klasični kompoziti imaju prilično mana - veliku kontrakciju, večne probleme sa rubnim zatvaranjem itd.itd. Duga priča :).

Znate u čemu je stvar: nema univerzalno "najboljeg" materijala. Postoje vrlo jasna pravila gde je šta i za koga najbolje, u vrlo konkretnoj situaciji - u odnosu na to koji je zub, na tip žvakanja, na veličinu plombe, na kvalitet opravljenog i ostalih zuba, na ortodontsku situaciju, na higijenu, na mogućnosti lekara (ART tehnika je počela da se primenjuje u Tanzaniji, šta mislite zašto....:) ), itd.
Dakle, nemoguće je reći da će glass ionomer da stoji uvek i svuda duže nego nešto treće, u univerzalnom smislu :), i obrnuto... ja imam jednu belu plombu od Isopasta (tada dvokomponentni kompozit, kad nije bilo svetlosnopolimerizujućih) koji stoji više od 20 godina. A verujte da me zubari redovno kontrolišu orlovim okom, lol. Imam i amalgam koji sam pojela za dva meseca....Pogrešna procena :).

Ako sam iskomplikovala, kažite :).

Prijatno veče.
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Post od xorg »

Znate u čemu je stvar: nema univerzalno "najboljeg" materijala. Postoje vrlo jasna pravila gde je šta i za koga najbolje, u vrlo konkretnoj situaciji - u odnosu na to koji je zub, na tip žvakanja, na veličinu plombe, na kvalitet opravljenog i ostalih zuba, na ortodontsku situaciju, na higijenu...
Prava formulacija; kao i svuda, izbor zavisi od mnostva faktora.
Stim sto se, kako materijali napreduju, povecava izbor koji stomatolog ima na raspolaganju.
Odgovori