Fiksna proteza-UMNJACI

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
strawberrymne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 07, 2009 5:51 pm

Fiksna proteza-UMNJACI

Post od strawberrymne »

Nijesam primijetila da je da je neko vec pominjao ovu temu, ako jeste unaprijed se izvinjavam.

Naime,imam 20 god,prije 2god sam skinula fiksnu protezu koju sam nosila godinu dana,ali mi se u zadnje vrijeme javlja problem.Umnjak na lijevoj strani donje vilice ranije je tek poceo da raste,jedva provirio, i nakon nekolike god,tj.sada je poceo opet da raste,(odnosno da me boli pa pretpostavljam da se pomjera ili da raste) ,a donje jedinice pomalo da idu jedna preko druge.Ovih dana idem kod zubara da vidim u cemu je problem,ali bih zeljela da mi neko odgovori da li je moguce da taj umnjak nije dovoljno izasao na povrsinu i da pomjera tu jedinicu preko druge?Znam da se to moze utvrditi tek snimkom vilice ali me interesuje razlog,jer bilo bi malo glupo opet nositi fiksnu protezu nakon dvije god,a znajuci sebe ja bih je stavila odmah samo da budu u savrsenom redu :(

Unaprijed hvala za bilo kakvu pomoc
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Fiksna proteza-UMNJACI

Post od milanche_srb »

Nisam dobro shvatio deo koji govori o rastu. Umnjak je rastao, pa stao, pa sad posle par godina opet raste? Bilo kako bilo, novi fixni aparat nećete nositi. Treba da napravite opt snimak i uklonite umnjak bilo klasično,bilo hirurški.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
strawberrymne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 07, 2009 5:51 pm

Post od strawberrymne »

pa tacno prije 3 god poceo je da raste,tek izbio na povrsinu,u medjuvremenu sam ja nosila fiksnu protezu,prosle 2god i sad povremeno imam bol od tog istog kutnjaka koji je(koliko mi se cini) malo vise porastao,ne vidi se u cijelosti,samo mali siljak (ne znam kako drugacije da objasnim) i gura lijevu donju jedinicu preko desne,(bar pretpostavljam da je on uzrocnik tome)....ovih dana treba to da snimim jer ne mogu da stignem od obaveza na fakultetu, a sad se i pomalo bojim,nikad nijesam vadila nijedan zub :(

u svakom slucaju hvala na odgovoru
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Hirurg ce vam sve reci kad pogleda snimak. Nema potrebe da se plasite, to se sve radi u lokalnoj anesteziji pomocu koje necete osetiti bol, a ako vas rana bude bolela posle prestanka dejstva anestezije to cete resiti analgeticima.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori