Fantomski osecaj zuba???
Fantomski osecaj zuba???
Pre mesec dana sam nakon samog plombiranja morala opet da idem kod zubara i izvadjen je zivac. Na Ro se vidi da je zub dobro popunjen (jedan zubar misli i da je prepunjen kanal). E, sada to je jedini zub koji je bio kvaran i porpavljan u 25god. Od kako je devitalizovan, od 14h-18h povremeno osecam cudno ziganje, nije bol vec kao neka tupa nelagoda. Skroz cudno, nekada nema ceo dan nekada par puta, ali od 9-14 nikada i posle 20h...da li je moguce da toliko vremena treba dok svi zivci, limfni sudovi ne zacele ili moze biti nesto drugo. Odneo sam kod drugog zubara snimak i on kaze da je OK, nema sekundarnog karijesa...kada zvacem bilo sta tvrdo i zilavo ne boli me uopste koliko god da da jako zagrizem ali kada zvacem zvake i kada pluvacka prolazi okolo osecam blagu nelagodnost . Da li je moguce da su okolo jos uvek desni upaljene pa je zbog ovoga posto zivca vise nema ili???
uh iz ovog svega malo mi je tesko izvuci zakljucak sta se sve zbivalo sa vashim zubom, malo mi je konfuzno...ne znma o kojem se zubu u kojoj vilici radi?
Recimo da sam shvatila ovako:
Popravljali ste zub i stavljena vam je plomba, nakon mjesec dana zub vas je poceo boliti, javili ste se i uradjena vam je devitalizacija, tj. umrtvljivanje i vadjenje zivca. Potom ste lijecili taj zub, na kraju su vam napunjeni kanal/i, te ste opet dobili plombu?!
AKo je put takav, moguce je vishe stavri, moze biti i sama reakcija na punjenje pa da ce se promjene smiriti.
Moguce da nisu napunjeni svi kanali(zato kazem ne znam koji je zub u pitanju!), moguce je da su prepunjeni kanali, ima masa toga. To sto vas boli na pritisak moze da bude posljedica peripaiklanog procesa, i infekcije koja nije u potpunosti sanirana a zub napunjen.
Mozda je neko bolje od kolega pokopcao
taj vas zub i problem sa njim , ovako na nevidjeno, pa mozda se javi...
opisite malo josh bolje...
Recimo da sam shvatila ovako:
Popravljali ste zub i stavljena vam je plomba, nakon mjesec dana zub vas je poceo boliti, javili ste se i uradjena vam je devitalizacija, tj. umrtvljivanje i vadjenje zivca. Potom ste lijecili taj zub, na kraju su vam napunjeni kanal/i, te ste opet dobili plombu?!
AKo je put takav, moguce je vishe stavri, moze biti i sama reakcija na punjenje pa da ce se promjene smiriti.
Moguce da nisu napunjeni svi kanali(zato kazem ne znam koji je zub u pitanju!), moguce je da su prepunjeni kanali, ima masa toga. To sto vas boli na pritisak moze da bude posljedica peripaiklanog procesa, i infekcije koja nije u potpunosti sanirana a zub napunjen.
Mozda je neko bolje od kolega pokopcao

opisite malo josh bolje...
dr stom.
Upravo tako, plombiran, posle mesec dana arsen, vadjen zivac. lecen i na kraju napunjen i plombiran. Gornja petica! Dakle, 1 kanal. Jedna zubark akae d aje malo prepunjen (na snimku je videla), inace je sve OK na snimku, nema upale...e sada, on me je 15 dana tako cudnovato zigao svaki dan posle podne, i zatim je pre 15 dana pocelo da prestaje, neki dan uopste me ne zeza, sve je OK, a ponekad me tako kao ziga ali mnogo blaze nego na pocetku. Pa se prisetim kako je kada ga je punio bo nekom iglom kroz kanal u deo otkinutog zivca. Stvar je u tome sto je veci deo vremena sve u redu bez iakkvoog osecaja a onda se ponkead pojavi. Neki kazu da je to do ekstirpacije i da ce proci spontano, ne znam???
Jos nesto: zub NE BOLI na pritisak, mogu da krizem i kost i zilavo nece zaboleti. Jedino kada ga jace udaram metalnom drskom malo se vise oseti nego na drugim zubima, ali nije klasican bol. Kao da je malo razdrman od silnog busenja 3-4x. Imam jedino cudan osecaj i tupost kada zvacem zvaku ali ne i kada grizem i zvacu tvrdu hranu! Dakle kada ka mrdam i guram nagore sto jace mogu nema bola!
ok, moguce da je to reakcija koja ce proci spontano, znaci reaguje zub na punjenje, posto je tek sad tako napunjen potpuno zatvoren jer masa adherentno zatvara i onda zub reaguje bolnim senzacijama u periapeks, znaci okolnu strukturu zuba, koju vi osjecate kao bol na kuckanje tj. perskusiju.
Pogotovo ako je kazete malo prepunjen, moguce da je do toga, mada ako je u pitanju vishak paste, postoji mogucnost da se ona u manjoj izvjesnoj kolicini resorbuje id a ne iritira periapeks.
Kazem, treba pratiti, mozda bol spontano prestane, uraditi konrolne snimke za 6 mjeseci pa na godinu dana. AKo se primijeti pojava nekih periapikalnih promjena, raditi reviziju tog lijecenja.
I josh nesto, gornja petica moze imati i 2 kanala, nekad su fino odvojena a dosta cesto srasla u jedan...no pretpostavljam da je to sve OK odredjeno sto se tice broja kanla, jer vishe doktora je tumacilo vas snimak i vas problem sa zubom.
Pogotovo ako je kazete malo prepunjen, moguce da je do toga, mada ako je u pitanju vishak paste, postoji mogucnost da se ona u manjoj izvjesnoj kolicini resorbuje id a ne iritira periapeks.
Kazem, treba pratiti, mozda bol spontano prestane, uraditi konrolne snimke za 6 mjeseci pa na godinu dana. AKo se primijeti pojava nekih periapikalnih promjena, raditi reviziju tog lijecenja.
I josh nesto, gornja petica moze imati i 2 kanala, nekad su fino odvojena a dosta cesto srasla u jedan...no pretpostavljam da je to sve OK odredjeno sto se tice broja kanla, jer vishe doktora je tumacilo vas snimak i vas problem sa zubom.
dr stom.