Fantomski osecaj zuba???

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
klarica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 4:56 pm

Fantomski osecaj zuba???

Post od klarica »

Pre mesec dana sam nakon samog plombiranja morala opet da idem kod zubara i izvadjen je zivac. Na Ro se vidi da je zub dobro popunjen (jedan zubar misli i da je prepunjen kanal). E, sada to je jedini zub koji je bio kvaran i porpavljan u 25god. Od kako je devitalizovan, od 14h-18h povremeno osecam cudno ziganje, nije bol vec kao neka tupa nelagoda. Skroz cudno, nekada nema ceo dan nekada par puta, ali od 9-14 nikada i posle 20h...da li je moguce da toliko vremena treba dok svi zivci, limfni sudovi ne zacele ili moze biti nesto drugo. Odneo sam kod drugog zubara snimak i on kaze da je OK, nema sekundarnog karijesa...kada zvacem bilo sta tvrdo i zilavo ne boli me uopste koliko god da da jako zagrizem ali kada zvacem zvake i kada pluvacka prolazi okolo osecam blagu nelagodnost . Da li je moguce da su okolo jos uvek desni upaljene pa je zbog ovoga posto zivca vise nema ili???
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

uh iz ovog svega malo mi je tesko izvuci zakljucak sta se sve zbivalo sa vashim zubom, malo mi je konfuzno...ne znma o kojem se zubu u kojoj vilici radi?
Recimo da sam shvatila ovako:
Popravljali ste zub i stavljena vam je plomba, nakon mjesec dana zub vas je poceo boliti, javili ste se i uradjena vam je devitalizacija, tj. umrtvljivanje i vadjenje zivca. Potom ste lijecili taj zub, na kraju su vam napunjeni kanal/i, te ste opet dobili plombu?!
AKo je put takav, moguce je vishe stavri, moze biti i sama reakcija na punjenje pa da ce se promjene smiriti.
Moguce da nisu napunjeni svi kanali(zato kazem ne znam koji je zub u pitanju!), moguce je da su prepunjeni kanali, ima masa toga. To sto vas boli na pritisak moze da bude posljedica peripaiklanog procesa, i infekcije koja nije u potpunosti sanirana a zub napunjen.

Mozda je neko bolje od kolega pokopcao :) :oops: taj vas zub i problem sa njim , ovako na nevidjeno, pa mozda se javi...
opisite malo josh bolje...
dr stom.
klarica
Aktivan član
Aktivan član

Post od klarica »

Upravo tako, plombiran, posle mesec dana arsen, vadjen zivac. lecen i na kraju napunjen i plombiran. Gornja petica! Dakle, 1 kanal. Jedna zubark akae d aje malo prepunjen (na snimku je videla), inace je sve OK na snimku, nema upale...e sada, on me je 15 dana tako cudnovato zigao svaki dan posle podne, i zatim je pre 15 dana pocelo da prestaje, neki dan uopste me ne zeza, sve je OK, a ponekad me tako kao ziga ali mnogo blaze nego na pocetku. Pa se prisetim kako je kada ga je punio bo nekom iglom kroz kanal u deo otkinutog zivca. Stvar je u tome sto je veci deo vremena sve u redu bez iakkvoog osecaja a onda se ponkead pojavi. Neki kazu da je to do ekstirpacije i da ce proci spontano, ne znam???
klarica
Aktivan član
Aktivan član

Post od klarica »

Jos nesto: zub NE BOLI na pritisak, mogu da krizem i kost i zilavo nece zaboleti. Jedino kada ga jace udaram metalnom drskom malo se vise oseti nego na drugim zubima, ali nije klasican bol. Kao da je malo razdrman od silnog busenja 3-4x. Imam jedino cudan osecaj i tupost kada zvacem zvaku ali ne i kada grizem i zvacu tvrdu hranu! Dakle kada ka mrdam i guram nagore sto jace mogu nema bola!
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

ok, moguce da je to reakcija koja ce proci spontano, znaci reaguje zub na punjenje, posto je tek sad tako napunjen potpuno zatvoren jer masa adherentno zatvara i onda zub reaguje bolnim senzacijama u periapeks, znaci okolnu strukturu zuba, koju vi osjecate kao bol na kuckanje tj. perskusiju.
Pogotovo ako je kazete malo prepunjen, moguce da je do toga, mada ako je u pitanju vishak paste, postoji mogucnost da se ona u manjoj izvjesnoj kolicini resorbuje id a ne iritira periapeks.
Kazem, treba pratiti, mozda bol spontano prestane, uraditi konrolne snimke za 6 mjeseci pa na godinu dana. AKo se primijeti pojava nekih periapikalnih promjena, raditi reviziju tog lijecenja.

I josh nesto, gornja petica moze imati i 2 kanala, nekad su fino odvojena a dosta cesto srasla u jedan...no pretpostavljam da je to sve OK odredjeno sto se tice broja kanla, jer vishe doktora je tumacilo vas snimak i vas problem sa zubom.
dr stom.
klarica
Aktivan član
Aktivan član

Post od klarica »

Hvala carolijo na odgovorima
Odgovori