Imam decaka od 3.5 godine. Svaki zub mu je crn, ali gledj nije ostecena, to izgleda kao da su iscrtani tankim crnim flomasterom.
Pokusali smo nekoliko puta da ga odvedemo kod zubara, ali uvek je pravio dramu i nije hteo da sedne na stolicu.
Juce je akcija konacno uspela i dr je rekla da to nije karijes, ali ocigledno nije lepo znala da objasni o cemu se radi.
Pokusala je to da skine necim, ne znam kako se to zove, a sluzi za skidanje kamenca, medjutim dete se opet uspanicilo, pa smo resili da odlozimo za sledeci put.
Znate li o cemu se radi, ovako na nevidjeno? Navodno su u pitanju neke bakterije koje ne stete stalnim zubima.
Ne koristi preparate sa gvozdjem, niti ih je ikad koristio (znam da nekad fleke poticu od toga).
Sisao je do 15 meseci, nije koristio cuclu ni flasicu (nikad nije naucio da pije na nju).
Sokove ne pije. Slatkise jede ali umereno.
Zube peremo samo uvece, jedva samo i to uspostavili.
Fluor mu nisam davala, pedijatri savetuju da ne treba.
Ono sto sam primetila je da je to pocelo da se desava kad je krenuo u jaslice i jedno vreme je grickao nokte.
Crni zubi, a nije karijes
Ovo sto ste opisali lici na moguci pocetak cirkularnog karijesa,cesto gledj u vratu zuba(blize desnima) postaje prvo belicasta i porozna,a potom bakterije koje daju tamne pigmente,zajedno sa pigmentima hrane i pica daju tu tamnu liniju,koja ubrzo prerasta u karijes.Vi kao roditelj morate naci nacin da se detetu bolje odrzava higijena,mozda kroz zajednicko pranje zuba i kao vid igre,i bilo bi dobro da se obratite decjem stomatologu,koji je obucen za rad sa nemirnom decom.Nikada nemojte plasiti dete i pretiti odlaskom kod zubara,ponekad ga treba odvesti i samo provozati u stolici , pa tek posle par puta kada se oslobodi poceti neku kratkotrajnu,bezbolnu intervenciju,kao ciscenje naslaga malim cetkicama.Pozz!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 9:39 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hm, mislite da je ipak pocetak karijesa?
Ja se sve nesto nadam da nije, te naslage mogu prilicno da se skinu krpicom. Problem je sto su njegovi zubici sitni, pa potkacim i desni pa se buni, a znam za jadac i ne bih da mu napravim paniku od toga.
Ova doktorka kod koje smo otisli je umela da mu pridje i dopala mu se. Provozala ga je na stolici, upotrebila neku foru za zaustavljanje vode koja puni casu za ispiranje, palila neka svetla, ali cim je pokusala spravicom za skidanje kamenca da mu skine te naslage, nastala je panika.
Odvescemo mi njega opet, ali ono sto mene brine je da li je to pravi prustup.
Da li se mlecni zubi mogu bezbedno tretirati time?
Ja se sve nesto nadam da nije, te naslage mogu prilicno da se skinu krpicom. Problem je sto su njegovi zubici sitni, pa potkacim i desni pa se buni, a znam za jadac i ne bih da mu napravim paniku od toga.
Ova doktorka kod koje smo otisli je umela da mu pridje i dopala mu se. Provozala ga je na stolici, upotrebila neku foru za zaustavljanje vode koja puni casu za ispiranje, palila neka svetla, ali cim je pokusala spravicom za skidanje kamenca da mu skine te naslage, nastala je panika.
Odvescemo mi njega opet, ali ono sto mene brine je da li je to pravi prustup.
Da li se mlecni zubi mogu bezbedno tretirati time?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
antibiotici
Da li ste davali detetu neke antibiotike? Ako jeste, koje?
Mislila sam na mikroskopsku poroznost
,ali ne mora znaciti da je to,evo kolega je dao zanimljivu konstataciju.Ja sam isla ovom logikom,dete slabije odrzava oralnu higijenu,u pitanju su mlecni zubi ,jako podlozni karijesu,koji se cesto javlja na svim zubima,sa slicnim pocetkom kao sto ste opisali.Sumnjam da ce kavitron ukloniti tu prebojenost,bolje da su uklonjene meke naslage cetkicom i pastom za poliranje(moze deci da se stavi na prst da vide da ne boli ).Uvedite cesce pranje zuba ,sa decijim pastama koje sadrze vecu koncentraciju fluora.Postoji tretman fluorizacije ,ali s obzirom da dete ne saradjuje,postoji mogucnost da bi progutao gel na bazi fluora koji treba da se dobro ispljune(u gelu su velike koncentracije fluora,ali kada bude malo stariji i krenu stalni zubici,to je dobra preventiva,zajedno sa zalivanjem fisura).Pozz!

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 9:39 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hvala na odgovorima.
Sto se tice antibiotika, do vremena kad su se naslage pojavile, nikada nije pio antibiotike.
Prvi antibiotik je popio negde sa 3 godine, a tada je uveliko vec imao naslage.
Od tada je pio Sinacilin (ako se dobro secam, imao je blagu upalu uva) i dva puta Panklav (jednom u februaru i jednom pre mesec dana, oba puta zbog upale grla).
Dakle, burgijicom za kamenac nece se ostetiti gledj, a dozvoljena je i pasta za poliranje? Samo ne bih da mu neki privatnik diletant osteti zube.
Imate li preporuku gde da ga povedemo? Ova doktorka kod koje smo bili, jednostavno mi ne uliva poverenje, nemam nista konkretno ali ne dopada mi se ...
Hvala jos jednom.
Sto se tice antibiotika, do vremena kad su se naslage pojavile, nikada nije pio antibiotike.
Prvi antibiotik je popio negde sa 3 godine, a tada je uveliko vec imao naslage.
Od tada je pio Sinacilin (ako se dobro secam, imao je blagu upalu uva) i dva puta Panklav (jednom u februaru i jednom pre mesec dana, oba puta zbog upale grla).
Dakle, burgijicom za kamenac nece se ostetiti gledj, a dozvoljena je i pasta za poliranje? Samo ne bih da mu neki privatnik diletant osteti zube.
Imate li preporuku gde da ga povedemo? Ova doktorka kod koje smo bili, jednostavno mi ne uliva poverenje, nemam nista konkretno ali ne dopada mi se ...
Hvala jos jednom.