Cista na zubu-operisati ili ne?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
female
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 7:08 pm

Cista na zubu-operisati ili ne?

Post od female »

Imam cistu na dvojci koja je tu vec desetak godina, a tek sam skoro i saznala da je imam. Sam zub je izlecen i napunjen i ne pravi mi neke specijalne probleme....ponekad imam neki cudniji osecaj kao da je zub ziv ali nije to nista specijalno.
Volela bih da mi neki stomatolog da savet da li da tu cistu operisem ili ne.
Pre 2 meseca sam operisala cistu na jedinici, ali mi je taj zub pravio probleme u vidu povremenih bolova i operacija je dobro prosla bez antiobiotika i analgetika ali mi se nekako ne da prolaziti kroz isto pa ako ne moram radije ne bih dirala tu dvojku.
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Nije mi jasno zasto te dve operacije nisu ishle zajedno, odnosno ako je bila cista na zubu 11 hirurg je mogao u jednoj poseti da odstrani obe ciste.
Naravno da ti preporuchujem da operishesh cistu.
ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
female
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 7:08 pm

Post od female »

Pocetna ideja je i bila da to odradim pri jednoj operaciji ali je moj oralni hirurg od toga odustao zato sto na prednjim zubima imam navlake pa se plasio da dizanjem celog reznja ne izazove povlacenje desni.
Mene zanima koje posledice moze izazvati ta cista ukoliko se ne ukloni uz opet napomenu da ja nemam problema sa tim zubom i da je takav vec 10 godina.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Cista na zubu-operisati ili ne?

Post od milanche_srb »

Cista moze da se inficira i tada cete osetiti sve tegobe koje prate infekciju, a osim toga cisticni epitel moze da maligno alterise, tako je terapija izbora kod vilicnih cista najbolje cistostomija-Partch I (marsupijalizacija),ili cistektomija-Partsch II (enukleacija), u zavisnosti od procene hirurga.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori