cad cam

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
deja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2006 7:46 pm

cad cam

Post od deja »

Dali neko zna cenu kod nas i gde se radi. Prof. dr Todorovic radi jedini u srbiji?
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Koliko ja znam i ordinacija Kuburovic.A cena -cega ,aparata ili onoga sto se izradi ili kockica ili...
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Mene zanima sve komplet koliko vredi da bih mogao da izrachunam posle koliko rada se otplati taj isti aparat :D

Cad cam je bukvalno na zapadu danas nezaobilazni deo svake ordinacije, neshto poput sterilizatora kod nas :wink:
ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
deja
Novi član
Novi član

E ili $

Post od deja »

Treba mi cena krunice, semicirkularnog mosta, hvala na odgovoru.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Koliko znam, CEREC aparat košta oko 80 000 €.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

Ne bih se slozila da je prisustvo cad cam-a na zapadu zastupljeno u svakoj ordinaciji kao sto je sterilizator kod nas,ali je zastupljen u bar 40 % ordinacija.
Na isplativost tog aparat u ovoj zemlji, po meni ,cete dragi kolega morati da sacekati,mozda cak i do penzije,mada nisam sigurna da ce se i tada dogoditi.Ja za mnogo jeftinije stvari isplativost jos uvek ne mogu da vidim,osim sto mi pruzaju(kolegama i meni)konforan,ugodan ,precizniji i brzi rad(tipa reypex,dig.ro,tecna gutaperka i dr). :roll: :(
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Hm, tako sam i mislio. Zaista sa ove tachke gledista treba se zamisliti za 80.000 evra. Sa ovim novcem se vec moze otvoriti vrhunska stom. ordinacija, sa svim onim sto treba da poseduje.
P.S Mozesh li da mi objasnish u vezi techne gutaperke..postupak postavljanja, mogucnost "promashivanja" radne duzine? :wink:
ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
deja
Novi član
Novi član

Post od deja »

nisam nasla ordinaciju kuburovic u zutim stranama, ako ne znate cene mogli biste mi dati telefon, adresu ord. koja to radi?
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

Ako ste mogli da primetite,ja preterano ne komentarisem usko specijalisticke teme,tako da ni ovom prilikom necu nista pricati o tehnici rada tecnom gutaperkom iz razloga sto se ja poslednjih devet godina ,na moju delimicnu zalost,ne bavim ni sacim drugim osim ortodoncijom,Sve ovo sto poznajem ,od raznih inovacija u stomatologiji,je plod saradnje i posmatranja mojih kolega kod mene u ordinaciji i smatram da nisam neko ko ce vam dati adekvatan,strucan odgovor - znam da sam odkomentarisala kada je raypex stigao u ordinaciju i kada sam videla kako funkcionise da bih i ja sad slobodno mogla,i posle ovoliko godina da pocnem ponovo da radim endodonciju(naravno kolege su mi iste sekunde uputile par slatkih reci :lol: :lol: ).Pitacu ih ,pa cu vam preneti utiske.
Inace mi je zaista krivo,jedino za konzervativu i endodonciju,sto sam prestala da radim,ali sam smatrala da ukoliko covek zeli necemu da se posveti i u tome bude koliko toliko uspesan,ne moze da svastari.Naravno u svim situacijama gde je potreban timski rad svi se ukljucujemo!
Prijatna noc :)
@deja,
a zasto je neophodno da se taj semicirkularni most uradi bas na cad cam?Ordinacija je u Inter.brigada ne znam broj ni tel,osim nekih mobilnih ,kolega koji tamo rade,ali vam to vec ne mogu dati,jer je to vec nesto sto samo vlasnik moze da vam da.Ne znam ni cene,ali mislim da su sigurno duplo vece nego izradjene klasicnom metodom.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Koliko sam pratio, a trudim se da pratim, CEREC i slični CAD/CAM sistemi nisu namenjeni za semicirkularne mostove, već pre svega za krunice i inleje. Veliki protetski radovi se i dalje rutinski rade "ručno", čak i u svetu. Neka me neko ispravi ako grešim. Šteta što nam nema miminemame, verujem da bi njene reči bile od koristi u ovoj raspravi. :(
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

Ja bih se u potpunosti slozila sa kolegom Drecunom.A inace ono sto sam licno videla od radova sa cerec-a,u nasim uslovima nisam bas fascinirana(mada ne samo ovde ,vec sam imala priliku da nosim jedan otisak za inlay u Ameriku i da vratim gotov-razocarana).Nema transparencije,nekako mi sve to izgleda mrtvo i bezlicno.Osim onoga sto sam gledala na predavanjima,bio je,jesenas , na skupu estetske stomatologije jedan sjajan kolega, dr. Gedosev iz Nemacke ,i to zaista izgleda savrseno.Dopalo mi se stio je covek prikazao i svoje neuspehe i greske .Ali definitivno smatram da smo mi uzasno daleko od takve aparature,pogotovu sa ekonomskog aspekta! :cry: :cry:
deja
Novi član
Novi član

Post od deja »

@tedydent
Br. ordinacije Kuburovic nisam dobila ni preko 988. Trazi mi zena iz beca tu informaciju, misli da ce ovde proci jeftinije. Moracu da ganjam prof. dr Todorovica . Hvala
Odgovori