BOLNI ZUB
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 03, 2009 5:04 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
BOLNI ZUB
Ljudi pomagajte zaboleo me plombirani zub to jest upalio se znam da u tom stanju nemogu da ga izvadim kupila sam u apoteci palitrex i hexoral oceli me proci od toga vec 2 dana nespavm a usne mi izgledaju kao da sam stavila silikone MOLIM VAS POMAGAJTE! 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: BOLNI ZUB
Za sve one koji su u sličnoj nedoumici: Ovakvo stanje zahteva urgentnu stomatološku intervenciju i samo antibioticima se problem neće rešiti. Gnoj u predelu glave nije ni malo naivna stvar i to treba ozbiljno shvatiti. Problem se može rešiti na nekoliko načina u zavisnosti od rasprostranjenosti apscesa, tako da je ponekad dovoljno samo otvoriti zub i na taj način obezbediti dekompresiju i drenažu pri čemu bolovi prestaju (naravno uz uzimanje antibiotika). Što se tiče vađenja, naravno da se u današnje vreme zubi i te kako vade pod upalom. Najbolje je otići kod oralnog hirurga koji će znati da obezboli i takvo vađenje. Ako je gnoj iz kosti prešao u meka tkiva u ustima, tu je potrebno uraditi inciziju i dati antibiotike, a ako se gnoj proširio u prostore lica, odnosno ako je vidljiv spolja, to može biti praćeno lošim opštim stanjem pacijenta. Takođe se daju veće doze antibiotika uz obaveznu inciziju u ustima ili na licu u zavisnosti od lokalizacije i aplikaciju drena. Najveći problem je "zapušten" apsces prostora glave jer ljudi misle da će samo proći lekovima. U takvoj situaciji može nastati flegmona, koja predstavlja difuznu gnojnu kolekciju više prostora glave i ona ide uz teško opšte stanje i temperaturom od 40-41. Obavezno hitna pomoć i transport na maksilofacijalnu hirurgiju, jer daljim širenjem može nastati akutni gnojni medijastinitis, tromboza kavernoznog sinusa, apsces mozga itd, a to su stanja gde je smrtnost vrlo visoka. ZNAM DA JE TEMA ODAVNO POSTAVLJENA, ALI SAM REŠIO DA JOJ POSVETIM MALO VREMENA ZA SVE ONE KOJI SMATRAJU DA ĆE PROĆI SAMO OD SEBE GDE JE POENTA BILA DA LJUDI TAKVE PROBLEME REŠAVAJU ŠTO RANIJE, KADA JE DOVOLJNO SAMO IZBUŠITI ZUB.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
specijalista maksilofacijalne hirurgije