Bol nakon endodontske terapije

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mnaire
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 20, 2008 3:52 pm

Bol nakon endodontske terapije

Post od mnaire »

Pre 12 dana sam otisala stomatologu zbog bolova. Rekla je da je "zivac" upaljen i da mora da ga izvadi. Tom prilikom je stavila (kako je ona objasnila) lek za "umrtvljavanje zivca" i zakazala sedecu poseti za 10 dana. Prilikom druge posete mi je izvadila "zivac", stavila lek i rekla da dodjem za dva dana da mi puni kanale. S obzirom da sam prilikom punjenja kanala trazila anesteziju, po prestanku njenog delovanja pojavio se jak bol koji vec skoro 20h na prestaje. Malo je oteceno, tom stranom ne mogu nista da jedem (svaki kontakt sa tim zubom je jako bolan). Sledecu posetu ima za 7 dana, kada bi dr trebalo da stavi plombu na taj zub i time zavrsi lecenje.

Da li je ovaj bol normalan ili bi trebalo da se javim ranije stomatologu? Procitala sam da postoji mogucnost pojave bolova nakon ove terapije i ne bih da dizem paniku, ali je bol konstantan.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Moguće je da se posle endodontskog lečenja zuba javi bol "na kuckanje" i "na zagrižaj", koji bi trebalo da prestane čim prestane i taj nadražaj, i da pokazuje trend smirivanja nakon nekoliko dana, a da najčešće za desetak dana nestane. Uglavnom je posledica iritacije tkiva u okolini vrha korena. Spontani jak bol i otok nisu uobičajeni, pa mislim da bi trebalo da odete do svog stomatologa i pre zakazanog termina.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori