bojim se malo..
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 1:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
bojim se malo..
krenula sam kod privatnog zubara, jer me boleo zub na kojem sam imala plombu, radjenu na vma, i onda mi je stomatolog otvorio zub i imao sta da vidi, imam cistu ispod zuba, isla sam da ga snimam, i to ce morati hirurg da mi operise, da mi otkloni cistu i da mi izvade zub, ali koren je uzasan zato i ne moze obicno vadjenje jos plus cista, samo me zanima da li je to rutinski posao za hirurga ili nesto komplikovano, da bih znala kako da se postavim, i da li je bolje da mi rade to na vma ako je nesto komplikovano, sta vi mislite? u pitanju je sestica ja mislim, na donjoj vilici..
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
To nikada ne pitaj kada dodjes kod dr!Iz iskustva znam da to niko ne voli jer ako kazu 5. minuta,trajace ceo sat!Valjda je to baksuzluk! P.S. Pitaj sta ce da ti stave na mesto gde je bila cista.Mozda iskamcis malo vestacke kosti
!Ne zaboravi da popijes antibiotik sat vremena pre operacije zbog ciste koja se vadi.Mi obicno dajemo Klindamicin od 600mg a ako bude veca cista,nastavi da pijes 3,4 dana na sest sati.I obavezno led na obraz posle operacije.Ako ti nedaju uputstva kako da se ponasas sedam dana posle operacije,javi mi,pa cu ti napisati,malo je dugacko pa me sada ,iskreno,mrzi.Puno srece i javi sta je bilo! 

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 1:50 pm
evo da vam se javim, juce je bila operacija.. Radio mi je docent sa stomatoloskog fakulteta, covek je stvarno super, nista me nije bolelo, pa i kako bih, kad sam primila jedno 5 anestezija.. Pocela sam da pijem sinacilin i orvagil pre operacije i sad nastavljam da ih pijem, takodje sam uzela nimulid-md, jer sinoc kad je anestezija prosla krenuo je jak bol, i kad sam isisala taj jedan nimulid, odmah je proslo, drzala sam i led, ali i bez obzira na to, naduo mi se obraz, pa malo teze pricam, i jedem..Koliko sam ja razumela on je meni sasekao korenje, jer je bilo pod cistom tom, kanali su mi gore procisceni i napunjeni, zasio me i sve je ok, skidam konce za nedelju dana..Moguce je da ce mi samo plombirati zub za mesec dana, ali mozda i krunica, jos ce videti.. Hvala svima
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: bojim se malo..
Osetio sam potrebu da se javim povodom sada vec davnog posta Milke R, a zbog njenog saveta u vezi stavljanja leda. Led se apsolutno nikada ne stavlja na ranu iz razloga sto moze dodatno pospesiti krvarenje. Dovoljno je staviti hladan oblog, tipa obicna krpa natopljena hladnom vodom. Iz najbolje namere i u cilju dobra pacijenata sugerisem da osobe koje nisu doktori stomatologije, npr. Milka R, ne daju lekarske savete. Drugo je razmena iskustava pacijenata sto je korisno na ovom forumu, a drugo je pokusaj lazne lekarske pomoci.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Uz puno postovanje doktora,samo da pitam:ko je rekao da se led stavlja direktno na ranu? Naravno da sam mislila na obraz i da sam mislila na gel koji se drzi u zamrzivacu.Znate onaj sto je nacrtan zub na njemu,znaci,DENTALNI JE!! Hvala i pozdrav!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Ne stavlja se ni na obraz, niti bilo gde, iz gore navedenih razloga. Može da se stavi recimo na otok usled neke gnojne kolekcije i to je to. Isto tako video sam da ne razlikujete fistulu od apscesa, kao i da navodite da je uzrok ekscizije labijalnog frenuluma smetnja u govoru. Ne znam da li ste stvarno ubeđeni u to, ili ste pomešali sa jezičnim frenulumom? Dakle razlozi frenulektomije frenuluma gornje usne su ortotontske prirode (dijastema usled niskog pripoja), protetske prirode (obara mobilni protetski rad), a čak je moguća i parodontološka priroda. Što se tiče apscesa (abscessus) verujem da to znate šta je, a fistula je patološki kanal kojim apsces komunicira sa spoljašnjom sredinom i preko koga se izliva gnoj, vrši prirodna dekompresija i usled čega nestaju subjektivni simptomi, a upala prevodi u hronicitet. Nije svaki apsces praćen fistulom i njen nastanak najviše zavisi od odbrambenih sposobnosti organizma. Naravno, tokom lečenja potrebno je ukloniti fistulu. Ja se zaista izvinjavam ako sam zvučao uvredljivo ili nadmeno, jer mi to nije ni najmanja namera. Smatram da je lepo od vas što svoje slobodno vreme trošite u želji da pomognete drugima, ali mi je zasmetalo što dajete pogrešne savete, ipak ste vi sestra. Pozdrav i svako dobro!
Dr Milan Ivanovic