Bele ili olovne plombe??

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Bele ili olovne plombe??

Post od Majmunche »

Na redovnom polu-godisnjem zubarskom pregledu, zubar mi je predlozio da krenemo polako da menjamo moje stare, beogradske, olovne plombe i da stavimo ove bele. Nemam nikakve kvarove ni tegobe, ali kod ovog zubara idem vec godinama tako da ne mislim da je u pitanju uzimanje para.

Rekla sam mu da za otprilike pola godine planiram trudnocu, i on je rekao da mi savetuje da izvadim ove stare plombe i stavim nove. Takodje mi je predlozio da mi izvadi dva umnjaka (koja su takodje zdrava) jer postoji velika verovatnoca da se pokvare, upale, itd. (Mada, imam ih vec 20 godina i nikad nije bio problem, imam dovoljno mesta u vilici za njih i nije mi problem da odrzavam higijenu u tom delu).

Ono sto mene interesuje su vasa misljenja povodom ovih predloga... Brine me to sto sa svakim skiadnjem plombe se malo izgrebe od prirodnog zuba a znam da ove bele krace traju pa se cesce menjaju - zar to ne povecava verovatnocu kvara ili drugih komplikacija? Da li izvaditi ili ne dirati? I da li treba da insistiram da zadrzim umnjake?
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm

Post od LenaPetrov »

Mogu ti samo reci kakvo je moje iskustvo - imala sam na nekoliko zuba amalgamske plombe - tzv. sive, koje iako su izgledale savrseno spolja, imale su sitne pukotine i zub se kvario ispod plombe. Sada su sve moje plombe bele, za sada nisam imala probleme, a neke od njih stoje vec 6 godina. Doduse, cula sam da vecina stomatologa preporucuje amalgamske plombe za kutnjake, jer trpe veliki pritisak pri zvakanju i veca je verovatnoca da ce se bela plomba ostetiti.
Sto se umnjaka tice, nadam se da ce ti odgovoriti neko od stomatologa.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala ti na odgovoru. Meni je preporucio bele bas za kutnjake (samo na njima i imam plombe). Nije pominjao nista o pritisku tokom zvakanja (sad znam sta da ga pitam :wink: )
ail
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 8:04 pm

Post od ail »

Pozdrav!

Posto kazete da za oko pola godine planirate trudnocu, obavezno "sanirajte" sve sto mozete od karijesa i starih plombi, eliminisite kamenac, jer u trudnoci, zbog dejstva hormona, nepovoljni procesi mogu mnogo brze da napreduju, pa se savetuje da se u trudnocu udje sa "sto zdravijim ustima" :)

"Bele", kompozitne plombe, za razliku od amalgamskih, "metalnih" su podloznije trosenju tokom vremena i imaju manji vek trajanja, ali to je samo "suvo, statisticko" poredjenje. U praksi, na bocnim zubima, gde su pritisci i trosenje najveci, one bi trebalo da traju makar 5 godina, i vise. Sve se to proceni od slucaja do slucaja, gledajuci pacijenta, kakav zagrizaj i strukturu ostalih zuba ima, i koliko dobro odrzava higijenu. Sve u svemu, nemajte brige, dobro uradjena bela plomba, vrlo dobro opstaje na bocnim zubima.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

A umnjaci? Da li da ih vadim ako su trenutno zdravi?
ail
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 8:04 pm

Post od ail »

Ah, da, umnjaci, izvinjavam se sto sam prevideo taj deo pitanja.

Pa ako kazete da su to umnjaci iznikli pre 20 godina, da su bez kvarova, i toliko vremena "funkcionisu bez problema", uz adekvatno odrzavanje higijene, zaista ne vidim potrebu da se oni vade.
Naravno, sve to pod uslovom da vas stomatolog na njima nije video neke promene, parodontalne dzepove ili bilo sta sto bi usko indikovalo da je neki zahvat potreban.
Nadam se da je ovo bilo od pomoci, pozdrav!
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Pa ne znam, primetila sam (a mozda i umislila posle ovog pregleda) da su mi desni meksi oko umnjaka i kao malo nateceni. Ne znam sta da odlucima jer znam neke ljude koji su posle operacije umnjaka lezali 15 dana i zalili se na mucninu, glavobolje, svasta, najgore nesto sto im se desilo, itd. A neki isli na posao takoreci par dana posle bez ikakvih tegoba. Zubar mi je rekao da je najbolje izvadidi umnjake pre nego sto se pokvare, bas da bi se izbegla ova dramaticnija vezrija vadjena posle, kad su upaljeni i sta sve ne.

U svakom slucaju hvala na odgovorima. :D
Vrba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 04, 2006 3:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vrba »

Nedavno sam popravljala zube (oduvek :roll: ), nisam imala nijednu plombu, sada imam 11 i još minimum 2 da stavim... Samo dve su sive, jedna je na osmici, a druga na baš raspalom zubu, mada je zubar mislio da i tu mogu da stavim belu. Bilo mu je valjda žao da loše izgledaju, ali to su sve kutnjaci, tako da se slabo šta i može videti... Uglavnom, nije prošlo mesec dana i okrnjila se plombica (bela) na jednom isto tako urnisanom zubu, tako da zaista mislim da treba da se stave crne na velike kvarove, jednostavno su izdržljivije.
Mladen88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 25, 2007 11:22 pm

Post od Mladen88 »

Moj ujak je zubar a evo ti odgovor na plombe:
Bele plombe su uglavnom za zube od 1 do 4 jer ti se najvise vide kad pricas.
Sive su mnogo kvalitetnije i koriste se od 5 do umnjaka, jer i te zube najvise koristis kad jedes.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala na odgovoru. Ali ovde (USA) insistiraju na belim plombama jer kazu da su ove metalne nezdrave... pogotovu u slucaju trudnoce (sto se nadam da ce me uskoro "strefiti" :-)
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm

Post od Milka R »

U normalnim zemljama su odavno izbacene amalgamske plombe jer ispustaju zivu u organizam tokom nekoliko godina od stavljanja.Naucno je dokazano da ulaze u plod tokom trudnoce.Tacno je da su jace ali nezeljeni efekti su preozbiljni toliko da zene moraju potpisati da zele Ag plombu.Postoji aparat za merenje galvanskih struja na Ag plombama,tako da neko ko ima par velikih Ag plombi moze da ,teoretski,upali sijalicu .Nisu ni sve Ag pl iste,mnogo su stetnije one koje imaju vise zive u sastavu a manje srebra.Ali ni jedan stomatolog vam nece reci da su njegove manje kvalitetne ako zna da jesu.Pozdrav!
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Cao Milka

Da i ja sam tako cula, ali onda opet ona nasa filozofija - da se ne dira ono sto nekako funkcionise, itd. Pocela sam tek ozbiljnije da razmisljam o tome kada mi je to moj zubar preporucio i onda poceo da insistira na tome, a znam da nije neka mamipara i dugo se znamo.

Mislim da cu ih ipak promeniti u bele ali se jos dvoumim da li da nacinjem Pandorinu kutiju vadjenja umnjaka. Kolika je verovatnoca da ce da mi prave probleme u trudnoci ako su do sada bili ok?
Mladen88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 25, 2007 11:22 pm

Post od Mladen88 »

Radi sta hoces ali veruj mi znam ujak ujina i sestra su zubari.
Ja moj brat i sestra nosimo fiksne proteze i imamo sjajne zube. Bela proteza je iskljucivo samo za estetiku da se manje vidi popravka zuba i naravno slabija je od sive.
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm

Post od Milka R »

Velika greska Mladene,postoje bele pl sa oko 80% keramike ali su mnogo skupe za nas pa se uglavnom o tome ovde ne govori a mnogi nasi stomatolozi i ne zele da se informisu,na zalost... :( Nije bas bezveze da je svet izbacio amalgam pre 20. godina a mi smo najpametniji,nebeski narod! :evil:
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

E, moja Milka, pa da je to najveci problem, stvarno bi smo i bili nebeski narod. Ovako je to samo majusni simptom opste osionosti i nestrucnosti u zdravstvu kod nas...
Odgovori