Anestezija

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Anestezija

Post od Merylin »

Nakon dobijene anestezije,srce je pocelo ubrzano da radi,tako ubrzano kao nikada do sada u zivotu,nisam mogla nista da cujem,usta su mi bila suva i cinilo se da cu svakog momenta izgubiti svest.Ubrzo mi se vratila boja lica kao i sve ostalo u svoju normalu.Sta mi se desilo?Kakva je to anestezija kada mi se do sada to nije desilo,a svaki zub radim pod anesteziom?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Re: Anestezija

Post od studentbgd »

Merylin napisao:Nakon dobijene anestezije,srce je pocelo ubrzano da radi,tako ubrzano kao nikada do sada u zivotu,nisam mogla nista da cujem,usta su mi bila suva i cinilo se da cu svakog momenta izgubiti svest.Ubrzo mi se vratila boja lica kao i sve ostalo u svoju normalu.Sta mi se desilo?Kakva je to anestezija kada mi se do sada to nije desilo,a svaki zub radim pod anesteziom?
to je lidokain sa adrenalinom
ako je tako kao sto kazes onda moguce da imas neke probleme sa srcem to treba da proveris
i u buduce da skrenes paznju stomatologou da koristi anesteziju bez adrenalina
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

vasha reakcija moze biti vezana za anesteziju ali i nemora.
Moze biti uzrokaovana i strahom koji ste dozivjeli prije same intervencije.
Sinkopa je cesta i najcesce je vezana za bol i strah.
Reakcije na anestetik su moguce ali i jako jako rijetke. A vjerujem i da vam to nije bila prva anestezija u zivotu, sigurno ste vec ranije dobijali, tako da alergijska manifestacija na anest. tesko da je. Reakcija na adrenalin je dosta rijetka jer je u jako maloj koncentraciji.
Lupanje srca koje ste osjetili, kazem, moze biti posljedica straha i blaze sinkope koja je uslijedila.
dr stom.
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Merylin »

Sta je sinkopa?Naravno da mi nije prva anestezija.U tome i jeste problem.U zadnjih godinu dana sam ih primila nekoliko i nikada nije bilo problema.Strah nemam.Neprijatnost je uvek prisutna.Zaista ne znam sta se desilo,ali znam da sada ne smem da odem ponovo.
mare81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2011 7:32 pm

Post od mare81 »

moze da bude strah u pitanju,tj.psihogena reakcija,tada se javlja ubrzanje srcanog rada,uznemirenost,pojacano znojenje uslovljeno sekrecijom kateholamina i nadrazajem autonomnog sistema.Ove reakcije mogu da prethode sinkopi,ali se mogu javiti i izolovano....obicno se pricom sa pacijentom to moze srediti ili se radi priprema pred samu intervenciju,oralnim benzodiazepinima,1sat pre.Drugo,mogu se javiti i reakcije na sam anestetik,tj na neke njegove komponente:na sam anestetik u vidu glavobolje,mucnine,povracanja,konvulzija...ili na vazokonstriktor u vidu tahikardije,porast sistolnog TA...
mare81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2011 7:32 pm

Post od mare81 »

Sinkopa je naglo nastali gubitak svesti,koji nastaje kao posledica kratkotrajne ishemije centralnog nervnog sistema i kore velikog mozga....postoje vazovagalna,kardiopulmonalna i cerebrovaskularna sinkopa.
Odgovori