Afte

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
snezzzana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 14, 2009 7:36 pm

Afte

Post od snezzzana »

Pozdrav...
Mnogo je textova na netu na ovu temu, ali ipak cu pitati jos jednom... Sta raditi?
Afte sam imala jos kao beba, i tako sve do sad... Uglavno izlaze kad ne unosim dovoljno i kvalitetnu hranu, ali se cesto desava da se pojave i kad ne znam uzrok... Afte su bile manjeg precnika dok sam bila mladja, sada kad se pojave to su prave zive rane...
Tokom zivota sam svasta probala i od gelova, sprejeva, tabletica, i ostalo sto bi pomoglo da rana sto pre zaraste, ali nista dovoljno efikasno i brzo...
Cula sam i za neko spajivanje koje rade stomatolozi, ali ne znam nista o tome...
Evo i slike da vidite kako to otprilike izgleda Slika[/URL[/img]
mare81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2011 7:32 pm

Re: Afte

Post od mare81 »

Afte-lezije okruglog oblika,dno im je prekriveno fibrinskim naslagama,od okoline su razdvojene crvenim prstenom.Mogu da se jave jos u detinjstvu,cesce kod pusaca,zastupljeno kod oba pola,udruzene sa stresom,traumom,nedostatkom folne kiseline,gvozdja,vitamin B,Kronova bolest,PMS itd....tipovi: AFTE MINOR-Mikuliceve afte,2-4mm u precniku,traju 7-10 dana,zarastaju bez oziljka,mogu se javiti kao solo promene ili kao aftozni stomatitis.AFTE MAJOR-redje su,preko 1cm u precniku,duze traju, na gingivi,usne,obrazi,meko nepce,zarastaju s oziljkom.HERPETIFORME AFTE-slicne su herpeticnom stomatitisu,vise se javljaju kod zenskog pola u vidu tackastih multipnih ulceracija na ventralnoj strani jezika.....TERAPIJA-redukcija bola,redukcija trajanja ulceracija,sistemsko oboljenje staviti pod kontrolu,ako postoji.....ps lekove ne uzimati napamet,na svoju ruku,vec po nalogu ordinirajuceg lekara...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: Afte

Post od vasa »

Bas mi je zapelo za oko ovo_nedostatak folne kiseline- posto sam pre nedelju dana uzo neki multivitamin preparat koji sadrzi folnu kiselinu--i bas sam trazio da sadrzi folnu kiselinu jer sam citao da kad pijes salozopyrin (imam kolagen-kolitis), treba uzimati folnu kiselinu obavezno a posto men gastroenterolog nije ni pominjao ja kao resim da uzmem multivitamin sa folnom kiselinom.
Sledeci dan mi se pojavi afta u ustima a nisam je imao sigurno vise od 2 godine.
Pitam se ima li to veze?
Istina da sam vec imao nekih cudnih pojava kad sam uzimao nesto za imunitet da mi se tek onda pojavila reakcija npr-koprivnjaca isl. i nisu znali sta je dok mi jedan doktor opste prakse nije rekao da nikad ne uzimam nesto jace za imunitet ili da uvodim po malo jer zna da izazove poremecaj imunog sistema pa bude kontra od namere.
Da li je i ovo sad takav slucaj ne znam.
VOLEO BIH DA CUJEM NECIJE MISLJENJE
HVALA
Odgovori