Treca upala pluca...

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

angely
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 9:39 pm

Post od angely »

dr ivica napisao:Valjda misle na bronhoprovokativni test, histaminski ili metilholinski. Mrzim te nase skracenice...
Verovatno...samo jos da mi kazete kako se radi mozda bih i znala koji je...
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Javljam se posle kontrole od tri meseca

posle terapije Aloprol i Durofilin sad sam dobila pumpice Flixotide 2x3 od 125
i Serevent 2x2 od 25

I dalje nisam sigurna zasto to koristim i da li cu morati to koristiti stalno?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Za sada ih koristite, pa cete sa dolaskom toplih prolecnih dana videti sa svojim lekarem sta dalje. Licno mislim da Serevent treba pacijentima davati samo po potrebi ako nemaju napade, a Flixotide po 2 udaha, ali, nisam Vas pregledao, pa nije kolegijalno da se mesam u ordiniranu terapiju.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Opet ja...
Pumpice koristim po potrebi i Presing po potrebi i Durofilin ponekad uz sve to,e sad imam jos i Isoptin od 40 zbog aritmije.Danas sam merila pritisak 140/80 i 97 otkucaja srca a inace moj stalni pritisak je oko 90/60...a na uputstvu pise da lek snizava pritisak jos.

O cemu se sad radi?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Na zalost, skoro je redovna pojava da pacijenti sa opstruktivnim bolestima pluca imaju i tahikardije ili tahiaritmije, i tada dajemo Verapamil (Isoptin). On obara malo pritisak, ali to je beznacajno, pa nije relevantno i moze se korigovati unosom slanije hrane, kafe, gaziranih pica i slicno.
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Razumem ja da on smanjuje pritisak ali kod mene je on povecao pritisak to me buni...ja sam imala nizak pritisak sad je 'skocio'. To me cudi a ni aritmije nisu stale...
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Kao dopunu terapiji tri pumpice(Flixotide 2x3,Serevent2x2 i Ventolin pp)`danas mi je propisana i Spiriva,pored toga sto ne mogu da je nadjem pola farmaceuta nikad nije culo za taj lek.
Ako mozete da mi objasnite nesto o tome i da...konacno su se setili da mi rade ispitivanje na viruse s tim sto doktorka ne moze da procita koje viruse treba da radim....necitak je izvestaj specijaliste.Kojih 5 virusa se obicno radi?
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

nasli su IgM
koksaki -granicna vrednost
i adeno - pozitivan
i influenca A i B -pozitivan

a IgG negativno sve
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, da se pitam, zabranio bih imunoglobulinske testove za viruse, jer nama klinicarima ne koriste nicemu. Samo plase pacijente. nemate aktivni virus.

lek koji pomoinjete - nisam pretrazivao po internetu, ali sam skoro 100% siguran da nije na listi RZZO.

Izvinjavam se za lapsus calami - nisam dobro razumeo. Odskok pritiska sa tahikardijom moze da bude sistemska reakcija na predoziranje kortikosteroidima iz pumpica.

Kakva je spirometrija pre i posle upotrebe ventolina? Imate li sosptveni pikfloumetar?

Sve najbolje.
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Trenutno je bolje od Spirive,disem bolje nocu nemam gusenja i jakih bolova
Ventolin su mi rekli da koristim samo u slucaju nuzde dakle bas jaceg 'nedisanja' spirometriju mi nisu radili od poslednjeg bolnickog lecenja (maj ove godine).
Bila sam danas na kontroli i dobila gomilu vitamina da pijem i da me zadrze u bolnici na nekoj terapiji(nisam zapamtila ime leka)ali sam bolnicu odbila.Sta mogu da ucine tamo ako virus nije aktivan a sve ostalo je kao i pre ili malo bolje?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zanimljivo kako Vas lece :-?

Dobro ste postupili.

Sve najbolje.
angely
Novi član
Novi član

Post od angely »

Opet los nalaz pluca u ponedaljak 14.01 bio pila sam Dovicin i Baktrim juce prestala i danas dobila temperaturu i pocela da kasljem (jos od juce) ko ludak,malopre imala tahikardiju od 45 min,sva se tresla i preznojila.Ja ne znam odakle da krenem vise.
Virusi su IgG pozitivni tako da mi ne daju uput za Torlak da se to ispita.Ne znam sta da radim vise.
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Probajte da ojacate imunitet nekim prirodnim aparatima,tipa propolisa,mleci,ehinacee,uz savet farmaceuta naravno.Imate ceste napade bolesti,imunitet je oslabljen i treba ga ojacati. Kazete da imate tahikardije.Lekovi za HOBP imaju dvojaku funkciju:Ventolin i Serevent oslobadaju puteve,dok Flixotide smiruje upalu.Medutim serevent i ventolin ukoliko se predoziraju izazivaju tremor ruku,drhtanje,nesvesticu i tahikardiju.Iako su ovo dobri lekovi posavetujte se sa lekarom oko doziranja. :lol: :lol: Srecno!
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Koliko cesto koristite Serevent i Ventolin?
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Na osnovu svega navedenog najvise upucuje na HOBP sa povremenim egzacerbacijama. Gde je zariste? :roll: Pitaj Boga, ako nije u postojecim priraslicama ali i to je u ovom slucaju od akademskog znacaja. Svi saveti dr Ivice su na mestu i nista ne bih dodao, sem da ocigledno dr Ivica nije bio u Budvi u februaru, martu, aprilu... nije udisao 500kg vlage dnevno.... verujte na rec, ni malo romanticno i ni malo zdravo a za hronicne opstruktivce - SMRT!!! :evil: Elem, Uzivajte u zdravom Pozarevcu! :lol:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori