bronhitis,HOBP ili ??

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

bronhitis,HOBP ili ??

Post od pravedna »

u napred da se zahvalim na svakom odgovoru, probacu da skratim. 18.12. pocinje kasalje koji je suv, a sutradan se nastavlja kao obilan zeleno/zuti slaim. Na plucnom uz lak opst.poremecaj ventilacije (snimak pluca b.o. i spirometriju) dobijam Symbicort 2x1 udah i salju me na infektivno. Temp 38, bolovi u grlu, nemogucnost govora, Krv:se 28/57,WBC 11.24,Ne 85%, HGb 11.8 ostalo b.o. Pancef 7 dana 500mg 1x1. Sve polako prolazi ostaje samo kasalj. 31.12 promena terapije da se inhaliram zbog kaslja berodualom+pantenol+Nacl po potrebi pumpica berodual i cekam spiropletizmografiju u kamenici. Stanje stalni kasalj sa slaimom ali, beo , gust iz gla iz pluca ne mogu da iskasljem. 20.01 ponovo prehlada ili grip. Opet zelenkasto iskasljavanje 1 dan bolovi u grlu, napamet dat palitrex 3x1, i posle par dana na plucnom nalaz sledeci. Spirometrija:Vc 4.75, Fev1 2.96Pef 5.39Mef75/50/25 3.90/2.10/0.9 (imam 27god, 172cm, 58kg) pulmo. da se predje na garamicin 1x2 od 80mg. Stanje krece na bolje ali se pojavljaue tem. 37.2-4, polako staje kasalj. i ponovo dan posle garamicina krwece tem. Uradjena pletizmografija u kamenici. :lak opst. poremecaj ventilacije sa lakom hiperinflacijom pluca. pul. kaze: viziren 2x1, aminofilin i.v + nyripan i.v 3 dana. I ja to lepo ne odem da primim nego odem kod privatne, neke fine dr. koja je trazila sve nalaze. KKS. Se60/95, Ne.65% Ly16%,Hgb 11.6,crp 2.4, fibrinogen 3.54, myc.pneum nema, adeno iz brisa grla nema, coxaci virus u brisu grla 20% inficiranih celija pozitivan. bohenija i Fe14 ok. RTG sinusa b.o. i dalje zamaranje, tahikardije ( kardiolog kaze da ubrzan srcani ritam i preskakanje ide u prilog infekcije) skripanje u plucnom desnom krilu (kao da macka prede) i bol valjda od silnog kaslja, temp 37.2-4 polako opada, do 36.8, terp. sybicort 2x1 udah, hemomicin 250mg 1 dan 1x2, dalje 1x1, inhaliranje pantenol +Nacl, tecnosti, mirovanje i cekamo 10 dana da ponovimo nalaze.Njen nalaz da se ne uvodi aminof. i nyri. zato sto je fev1 prko 80% i da radila mi je spirometriju lak opstruktivni koji nije spasticnog karaktera, radila bron. test. laringotraheitis. Ja i dalje kasljem , nos zapusen (orl ok), malaksala. E, sada ko je imao zivaca da cita, molim za neki predlog ili sugestiju da nam se da, da znamo kako dlaje da razmisljamo, ili kako da sebi olaksam ovoliki kasalj. Svaki komentar mi je bitan. Hvala u napred
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Fantasticno!!!!!! :roll:
Ovoliko terapije napamet odavno nisam video!!!! :roll:
Antibiotici svih vrsta + gomila kortikopreparata a nema opstrukcije.....bez ispljuvka, bez antibiograma, bez analiza na TBC.... :roll:
ne bi me cudilo da iako je mozda nije bilo, sada imate i neku superinfekciju, bakterijsku ili mikoticnu ili obe? :roll:
Idite kod nekog ozbiljnog pulmologa i pocnite sve laboratorijske analize Jovo-nanovo!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

@draganvma
hvala na odgovoru. Nadam se da sam sada u dobrim rukama, ova dr. mi je i trazila da se odrade ove krvne analize i jos cekam bris grla i nosa ( jer sam morala da cekam 72 sata nakon garamicina da uradim) na bakterije i TSH mi je trazila. Kaze da je morala da ukljuci Hemomicin zbog sedimentacije. Pijem antibiotik dva dana i imam jos tri pa posle 5 dana cekam, da ponovo vadim krv. Ovo mi bas i ne prija, jer imam i GERB a i kandidu u crevima. Tako da polako gubim strpljenje. elem, pokrivena sam i sa te strane lekovima, tako da sam ja ustvari mala, pokretna apoteka. Drago mi je da me je neko razumeo jer ljudi oko mene su poceli da me grde i govore mi da se odlucim i pocnem nekome da verujem, a ja samo dva puta promenila dr. posto nema poboljsanja a evo vec i treci mesec pocinje :roll:
BTW sputum ne mogu da dam jer sve sto iskasljem je iz grla, krci u plucima, ali nikako ne ide napolje, pa rekose, sta nam to vredi.

Pozdrav 8)
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Pa konacno ste naisli na nekog ko je krenuo od dijagnostike ka terapiji a ne obrnuto :roll:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

nadam se da ce sve biti dobro. popila sam hemomicin (i ona mi je dala napamet terapiju ali je rekla da mora zbog SE 60/95 i povecanih neutrofila, a smanjenih limfocita). Medjutim, ja imam jake bolove u desnom rebarnom luku. Slusala me i slala na UZ pleure gde se nista ne vidi. Sada smo ukljucili i infektologa zbog koksaki virusa, koja zeli da se uradi CT pluca jer kaze da ovu sedimentaciju i stalno povisenu temp ne moze da da koksaki i da se nesto desava.
Iskreno bas sam zabrinuta sto ovo ne prolazi i ne ide na bolje, sada se jos opterecujem raznim razmisljanjima. :roll:
Hvala Vam sto ste uz mene :)
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Javite nalaze!
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

@draganvma
Naravno da cu Vam javiti nalaze, ali mislim da ce me zadrzati na ispitivanju sutra jer kad ste "lezeci pacijent" onda sve ide brze. :lol:
Imam jedno pitanje. :cry:
Ja znam kada se nesto mora da se mora, ali ja sam u Decembru slikala mali snimak pluca, pa u januaru, sada zele veliki normala snimak, pa CT. Moje pitanje je da li treba da se plasim ovolikog zracenja i ako planiram da ostanem trudna u ovoj godini da li to ima neke veze?
Hvala Vam na odgovoru
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ne plasite se.
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

Hvala Vam na odgovoru.
Pristacu onda na tu proceduru samo da mi se raspetlja ovo stanje i da prestane bol.
Puno pozdrava :P
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

@draganvma
Poštovani, želim da Vam se zahvalim što ste bili uz mene ovo vreme.

Nalazi su sledeći:
kks jedino hgb i er malo niži, fe 14, crp, fibrinogen, ldh, kao i le formula uredni. SE pala 18/50. IGG na koksaki 110 (reaktivan)
RTG pluća i kičme b.o.

Pulmolog:
Nalaz spirometrije u granicama norme.
Stanje nakon koksaki infekcije. Pleurodinija je opisana kao jedna od manifestacija koksaki inf. kod mladih ljudi.
TH c vitamin i bevipleks, zbog želudca analgetik nimulid MD po potrebi.

Infektolog:
Mirovanje i ne slaže se da je koksaki bio sada jer IGG pokazuje nešto od pre, ali predlaže mirovanje i istu vitaminsku potporu.

Ja sam malo mirnija, kad popijem analgetik bude mi bolje, mirujem i pitam se hoće li neko kinuti , pa da opet nešto pokupim :lol:

Ako imate neki komentar na sve ovo molim vas iznesite, cenim Vaše mišljenje.

Veliki pozdrav
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

ovo je vec ozbiljniji pristup. Nemam sta da dodam, u glavnom sta je trebalo uraditi, uradjeno je. Pricuvajte se, mirujte koliko mozete, uzimajte multivitaminsku terapiju i javite kako ste. Pozdrav!
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

@draganvma
Poštovani opet ja.
Hvala Vam na odgovoru.

Imam jedno pitanje.

Meni je dva dana bilo malo bolje, uzimala sam nimulid i diklofenduo sprej, vitamine naravno.
Medjutim, juce mi je krenula opet temp 37, pala je posle, blagi tremor ruku i nogu i lupanje srca, a bol mi se opet pogoršao, to desno što stalno kukam da me boli, nisam noćas opet spavala.

Pitanje je da li ta pleurodinija i koksaki mogu da se tako vraćaju i daju takve bolove i lupanje srca ili je sad opet nešto drugo?

Hvala Vam :roll:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ne vidim ovde nalaz CT-a pluca, ne vidim ni UZ abdomena ni PCR na TBC?
Tesko je biti pametniji bez navedenog
pravedna
Stalni član
Stalni  član

Post od pravedna »

ja sam zaboravila da Vam napisem da je uz abdomena u granicama normale (jedina ako se moze nazvati nepravilnost je presavijena zucna kesa u vidu frigijske kape, tako pise).

CT su odlucili da ne rade jer kazu da bi bilo preveliko zracenje, jer sam slikala 3x pluca, 2x kicmu i sinuse u rasponu manjem od mesec dana, a da ima neke sumnje poslali bi me, za sada nevide nista na kostima i na plucnoj maramici.

A ja ne znam sta mu dodje to TBC jer to analiza za tuberkulozu, zar nisam ja vakcinisana protiv toga?? I ako je odgovor negativan, kako se to radi?

Hvala Vam
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Iz krvi / PCR na TBC, bez obzira na to sto smo svi vakcinisani
Odgovori