cista-bezopasno ili mozda ne?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
margita777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 5:10 am

cista-bezopasno ili mozda ne?

Post od margita777 »

Zdravo svima,
Nova sam na ovim stranicama, zanima me da li ima među vama nekoga ko može da mi pomogne. :(
Pre nedelju dana mi je otkrivena čista na levoj dojci 5mm x 6mm, ultrazvukom je utvrdjeno da je benigno. Čula sam da dosta žena ima tih problema, tek sad, kad me svi ubeđuju da je to nešto bezopasno, i da će samo proći mada mi je data terapija ketonalom, citeralom, i lasixom. pregledao me je i onkolog rekao da se pomera na dodir, i da to znači da ne treba da brinem, jer kad je oboljenje maligno, ne pomera se i najcesce je bezbolno. Koci mi se i leva ruka. Receno mi je da odem na kontrolu za dve nedelje kad zavrsim s lekovima, da se vidi da li se smanjila.
imam 26 godina, malo se zacude kad cuju koliko imam obzirom na to da mi se ta čista sad pojavila, valjda je karakteristicna za starije žene.
Ne spavam noćima sve me to stiglo nekako, i osecam neku sumnju iako su me dva lekera pregledala. Ima li neko iskustvo s tim, ili da zna nešto o tim čistama.
Da li ciste mogu da prerastu u rak? Zbog čega se javlja kocenje ruke? Da li bi trebala da uradim krvnu sliku i koje testove, da se preko krvi vidi tačno stanje. Da li je pametno insistirati da se ta cista izvadi? Rekli su mi da nema potrebe za mamografijom niti biopsijom, jer se vidi da je benigno. Bolovi u ramenu i kocenje ruke me malo uznemiravaju da možda to nije bas tako naivno. a mozda sam i paranoicna...
znam samo da ne mogu da nakrpim dva sata sna nocu, poludecu vise.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Cista

Post od evelina »

Draga Margita,

Opusti se! Ciste nisu nista neuobicajeno kod zena (bile one mlade ili stare. Na ovom forumu mozes da primetis da je sve veci broj mladih obolelih od karcinoma tako da neznam zasto bi ciste bile izuzetak!). Prave se i vrlo cesto nestaju pod uticajem hormona. One koje ne nestaju treba redovno pratiti. U svojoj okolini imam nekoliko zena koje imaju isti problem i sem redovnih kontrola nista drugo ne rade. Cinjenica je da imaju jace bolove u grudima pred menstruaciju ali to je nesto sa cime su se pomirile.

Mozes da uradis tumor marker specifican za dojku CA 19.9. Mada postoje slucajevi kada ni on nije siguran pokazatelj postojanja ozbiljnog oboljenja.

A sada, prvo poslusaj lekare. Nemoj da razmisljas sta moze biti. Ti racunaj da imas cistu. Trenutno pijes lekove i to je ono sto je aktuelno. Ne razmisljaj o kontroli i o tome sta bi bilo kad bi bilo. Resavaj stvari jedno po jedno. Kontrola ti je sledeca stepenica. A sta ce biti posle - čuces na kontroli.

Znaci, samo postepeno i bez nerviranja. Jasno je da je nemoguca misija da sve to 100% izbacis ih glave, ali se barem trudi da veci deo dana ne mislis o tome. Kupi kapi valerijane da se malo smiris.

Javi nam se.

Veliki pozdrav
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Velicina ciste

Post od evelina »

Ah da, zaboravih da ti kazem.

S obzirom da je moja kuma pred nekoliko meseci imala identican problem znam da je njoj receno da se ne vade ciste manje od 2 cm (znaci ti tu ne spadas). Doduse ona ima nekoliko cisti u obe dojke i neke dostizu velicinu od 2cm, medjutim nakon mamografije odluceno je da se nista ne dira. Znaci, samo redovne kontrole.

Pozdrav,
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Moja rodjena sestra tri u jednoj dojci, samo ih prate ide na kontrole i to je to.

koleginice dve sa posla takodje po koji komad, kazu da te ciste svaka treca zena ima.

Ne beri brige.

Budi tu zbog sebe i zbog nas
Odgovori