Sramota!

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Sramota!

Post od dr ivica »

Insulin u penovima, prema tumacenju lokalne komisije filijale fonda (bla, bla, kako se vec zovu svi ti paraziti koji trose novac onima koji zaista lece narod i narodu koji se leci), moze da propise/ordinira samo endokrinolog. Prema tom tumacenju Sluzbenog Glasnika broj 2 iz 2006. godine, iako je za dobijanje komisijske saglasnosti na propisivanje igala za pen spric potrebno samo misljenje izabranog lekara i misljenje komisije, komisija je odlucila (?!) da trazi i misljenje endokrinologa - direktno braneci lekarima savetovalista za dijabetes Doma zdavlja i moje Zdravstvene stanice - gde vodim savetovaliste - da sami prevodimo pacijente na insulin. Komentar komisije je da su svi dosad prepisani recepti sa lekovima kao sto je, na primer, Mixtard 30 Novolet, koji najcesce prepisujem, direktno krsenje zakona, jer nismo imali saglasnost komisije (????). Obzirom da sam na ovaj nacin lecio samostalno (i uspesno) najmanje 20-ak pacijenata u poslednjih godinu dana, sa jos malo proizvoljnog doradjivanja "zakona" i "pravilnika", komisija ce me jos oterati i na robiju! Ko zna koliki sam novac potrosio dajuci pacijentima 'cak" 5 igala mesecno (ne moze vise u ovoj komisiji i u ovom gradu!), a o pakovanjima Mixtarda i slicno da ne pominjem! Vidim ja da propada nesto ova Srbija - nisam samo znao da sam ja glavni krivac! Eto, sad je i ta misterija razresena - kriv je Ivica :)

Ne pusim, ne morate da mi donosite (ili saljete) cigarete u Zabelu, saljite hranu i golisave casopise...

Zahvaljujem se clanovima komisije na kolegijalnom stavu, postovanju prema radu u koji ulazemo sebe svi mi koji lecimo dijabeticare, a dijabeticarrima na insulinu porucujem da sto pre pronadju sebi endokrinologa, jer mi ostali lekari nemamo pojma, nemamo prava i nemamo zakonske osnove da ih lecimo. Mi samo prepisujemo lekove.

Alternativno - vracamo se na insuline sa obicnim iglama, zaboravite penove, to je i tako samo bezvezarija, obicno pomodarstvo, to nam oni sa trulog zapada serviraju bez veze, zna nas "FOND" sta je dobro za narod i to ce i da mu da!

Uzgred: Prodajem stetoskop, spatule, neuroloski cekic i lampu, aparat za merenje pritiska, EKG, otoskop, optotip, knjige klinickih predmeta, kao i ostalu strucnu literaturu vezanu za dijagnostiku i terapiju u primarnoj zdravstvenoj zastiti. Kupujem stare i nove brojeve Sluzbenog Glasnika i hemijske olovke - po mogucstvu razradjene :)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Mislim da ste dr.Ivice upravo o ovome pričali :lol: ,ako se ne varam!

Реформа примарне здравствене заштите трансформација саветовалишта за дијабетес

Министар здравља, проф.др Томица Милосављевицх указао је данас на неопходност настављања реформи у примарној здравственој заштити у циљу опоравка здравља грађана Србије.

Истичући да је две трећине медицинских радника ангажовано у примарној здравственој заштити, министар је навео да је то моћан капацитет и за много веће државе од Србије.

На отварању стручног скупа "Реформа примарне здравствене заштите трансформација саветовалишта за дијабетес", он је подсетио да ће до 2010.године у здравствени систем бити уложено кроз разне форме преко 500 милиона евра.

Министар здравља је истакао да је циљ свих тих активности подизање здравља становништва Србије на виши ниво.

Једно од стратешких опредељења ресорног министарства, како је истакнуто на скупу, јесте и да се примарна здравствена заштита заснива на изабраном лекару који ће представљати својеврсног "чувара капије" за више нивое здравствене заштите пацијената.

Регистрација пацијената при избору изабраног лекара покренута је у свим домовима здравља на територији Србије у јуну ове године, подсетио је министар.

Најављен је и нови метод плаћања путем капитације, односно главарине. По том моделу, лекари у случају примарне здравствене заштите, а то су лекари опште праксе, педијатри и гинеколози, плаћени су на основу броја пацијената који су се определили за њих.

Значајан сегмент реформе примарне здравствене заштите, како је речено на скупу, јесте и трансформација саветовалишта у домовима здравља и увођење нових организационих облика, као што су центри за превентивне здравствене услуге.

Стручни скуп организовало је Министарство здравља у оквиру пројекта "Подршка примени капитације у примарној здравственој заштити у Србији", који финансира Европска унија преко Европске агенције за реконструкцију.

Скупу су присуствовали сви директори и управници домова здравља са подручја Србије.

Циљ пројекта је да подржи 25 регионалних домова здравља у Србији у увођењу новог начина плаћања лекара, а поред тога део средстава из пројекта биће намењен за куповину рачунарске опреме за здравствене институције.

Sve u svemu izgleda da nam tdravstvo propade zbog vas :lol: :lol:A za pomorandže i čokolade nemojte da brinete ,tu smo mi sa foruma ....
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Dragi Ivice gospoda iz fonda su vas proglasili za stetocinu i oni su pravu jer ti trosis ono cime su oni navikli da gazduju. U fondu su uglavnom zaposlene tvoje kolege koje su imali u zlatnim vremenima malo pacijenata jer ni tada nisu mogli da savladaju svoj zanat pa su tu smesteni da bi se pacijenti normalno lecili. Posto je to i u drugim segmentima drustva tako da oni koji nemaju pojma o svom poslu vode posao sada se to nama obicnim ljudima lupa o glavu. Nemoj se sekirati jer na tvoju srecu oni ni zakonski nemogu da dokazu stav sa pocetka price jer to neznaju. Ako pokrenu tuzbu mi sa foruma cemo obezbediti tebi hranu a njima banane :D
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ivice, lista lekova još uvek nije izašla, iako je pravilnik donet. Kada čitam pravilnik, http://www.diabeta.net/index.php?option ... 0&Itemid=2 svuda piše "briše se", i nadam se da će to značiti da lekari u primarnoj zdr. zaštiti mogu uvoditi insulin. Tek ćemo u A listi lekova videti decidno šta su rešili, pošto se hvale da su ukinuli uslove za penove i da bočica više neće biti. Lista kasni jer su uslovljavali pojedine farmac. kuće da snize cene.
U našim domovima zdravlja lekari uvode insulin, znači da i oni krše propise. U tom slučaju, imaćeš društvo :D :D

RZZO se ponaša kao Gestapo, a nas diskriminišu kao nekada Jevreje. Pre neki dan su podelili domovima zdravlja spisak ljudi koji nemaju pravo na analoge! Kao da su žigosani!!! Bože ima li te?? :o
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Re: Sramota!

Post od Zemunac »

Kod: Obeleži sve

moze da propise/ordinira samo endokrinolog.

Poštovani dr.Ivice,
medicina mi nije struka i ne mogu da komentarišem koji je lekar kompetentniji. Predpostavljam da prednost ima endokrinolog. Naravno pod uslovom da je zastupljen u svakom kraju, iliti ravnomerno raspoređen na broj pacijenata, ili po nekoj drugoj šemi. Ako ga nema i ako se na njega čeka pola godine i više ne vidim razlog da ga nebi zamenjivali specijalisti opšte medicine. Posebno oni koji imaju iskustva i potvrđene rezultate.
Drugo šta mi mnogo više smeta je postojanje takvih komisija! Komisije na lokalnom nivou? Prvo, koliko je tih lokalnih komisija i kakav je njihov sastav? Brojčano i po kvalifikacijama? Predpostavljam da ih sačinjavaju po jedan predstavnik fonda (i on je tamo verovatno tata-mata jer fond "dreši" kesu. Njegov zadatak je da štiti interese svoje firme-fonda), jedan lekar i možda neki službenik. Finansijski mislim da te komisije koštaju društvo mnogo više novca od svote koja je potrebna za normalno vođenje diabetesa. Posledično; to znači da firma-fond ne posluje domaćinski.
O gubljenju vremena i nervranjima i struke i pacijenata (pa šećer skače gor-dole), mislim da je besmisleno komentarisati.
(Još nešto. Mali cinizam. Obzirom na brojčano stanje diabetičara, te komisije moraju raditi svakodnevno u punom radnom vremenu. Pa kada ih neko pita gde rade, verovatno odgovaraju: u komisiji za ....? Ja sam po zanimanju komisijista!? Kada ne bi bilo žalosno, bilo bi smešno. :evil: )
Da komisija potvrđuje i odobrava šta i koliko nekom diabetičaru pripada, mislim da je glupost i bacanje novca.
Strašno je da se ograničava broj igli za pene. Strašno je da se raspakivaju originalna pakovanja i penovi dele, nekom dva, nekom tri, nekom ....
Živim u Sloveniji i nemojte unapred misliti da je ovde sve ružičasto. I ovde, od pre pola godine, za potrošni materijal, recepte i narudžbenice,
izdaje izabrani lečeći lekar. Ali on to radi na osnovu uputstva endokrinologa koje on napiše na običnom formularu i to bez ikakve komisije. Jednom godišnje ili po potrebi ako zaključi da nešto treba promenuti, dodati. U svakom slučaju ne odlučuje samostalno. Komisija postoji samo za pitanje ins. pumpe. I to samo jednom kada se odlučuje dali je pacijent "zreo" za pumpu.
Gore navedeno uputstvo piše endrokrinolog samo iz razloga da bi se izbeglo administrativno gubljenje vremena i dobilo više vremena da se posveti pacijentu.
Na žalost ta administracija ide na teret lekara opšte medicine. Dali je to pametno ili ne. Ne znam. Komisije za takve stvari sigurno nisu.

Još jedna digresija. Lično iskustvo. Pre pet godina (upravo sam pregurao "prvu petletku") kada je diabetes potvrđen, svom endokrinologu sam iša na kontrolu, u početku, dva puta nedeljno, pa jednom nedeljno, pa dva puta mesečno, pa jednom mesečno, pa na tri meseca,... i kada se sve uredilo i dovelo u normalno stanje, dva puta godišnje. Naravno ako nema nikakvih problema.

Lep pozdrav i hvala za razumevanje.

PS: ja igle menjam svaki put pred iniciranjem insulina. Četiri puta dnevno. Ne iz nekog besa ili bogatsva, nego što se to mora raditi iz drugih razloga. Zdravstvenih i tehničkih. Sleduje mi 400 kom. na tri meseca. Isto pravilo važi i za testne listiće.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Hvala svima na komentarima.

Nemam nista protiv da samo endokrinolog preuzme lecenje dijabeticara, ali onda neka on i pise recepte! :D I naloge i ostalo. A ne da stalno slusam od kolega iz sekundarne zdravstvene zastite, kad im se spomene pisanje recepata: "PA MI SMO SPECIJALISTI!" Pa sta???! I ja sam specijalista!

Problem koji je dodatno iskrsao je sto sad svi nasi insulinski dijabeticari (ako mogu tako da ih zovem) moraju da sto pre odu kod endokrinologa, ne bi li pribavili njegovo misljenje o potrebi ostajanja na insulinu koji im je uveden - a to jednostavno nije moguce u sledeca dva ili tri meseca - jer ceo Zdravstveni Centar sa skoro 250.000 pacijenata koje leci ima jednog jedinog endokrinologa! Prema komisijskom tumacenju, ispada da pacijenti nece moci da dobiju insuline i igle dok ne dobiju "sharu" od endokrinologa - sto znaci - nema lecenja do marta, mozda i kasnije!? :o

Nemojte samo da mi citirate Tomicu :) O tome koliko on dobra zeli primarnoj zdravstvenoj zastiti i koliko uopste zna kako ona funkcionise, videli smo u ova njegova tri mandata! Nikada pre Tomice nije primarna zdravstvena zastita bila vise opterecena papirologijom i nije nikada bila vise degradirana na obicnu administraciju nego sada.

Uzgred - ono o dve trecine medicinskih radnika angazivanih u primarnoj zdravstvenoj zastiti - je obicna namestaljka, neka gospodin ministar kaze koliko LEKARA je procentualno angazovano u PZZ!
Једно од стратешких опредељења ресорног министарства, како је истакнуто на скупу, јесте и да се примарна здравствена заштита заснива на изабраном лекару који ће представљати својеврсног "чувара капије" за више нивое здравствене заштите пацијената.
Verujte mi, Tomica ovo zaista misli - samo sto je kod njega "cuvar kapije" isto sto i portir, lakej, izbacivac...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Opet sam lajala u "Politici" i "Večernjim novostima". Oba teksta imate na sajtu u mom potpisu. Međutim, ne vidim više svrhu da mi se ime i dalje provlači po novinama. Čemu, kad se ništa ne menja nabolje. Naprotiv!

Vraćamo se na istu priču od letos i ne vidim rešenje. Bar ne sa ovom ekipom koja je voljna jedino da potroši pare od Evropske agencije za rekonstrukciju i da njima pošalje pozitivan izveštaj, a narodu kako bude... :roll:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

ceo Zdravstveni Centar sa skoro 250.000 pacijenata koje leci ima jednog jedinog endokrinologa!
I taj endokrinolog se ponasa kao da je Bogom dan,odlucuje cesto nepravedno da li i koje insuline i analoge treba pacijent da koristi a na pregled se ceka O-ho-ho.
Izvestaj endokrinologa koji radi u privatnoj praksi-ne priznaje se.(Dr.Ivica zna o kome pricam)
Sramota jeste i ne ide na dobro!!!
Odgovori