Kod: Obeleži sve
moze da propise/ordinira samo endokrinolog.
Poštovani dr.Ivice,
medicina mi nije struka i ne mogu da komentarišem koji je lekar kompetentniji. Predpostavljam da prednost ima endokrinolog. Naravno pod uslovom da je zastupljen u svakom kraju, iliti ravnomerno raspoređen na broj pacijenata, ili po nekoj drugoj šemi. Ako ga nema i ako se na njega čeka pola godine i više ne vidim razlog da ga nebi zamenjivali specijalisti opšte medicine. Posebno oni koji imaju iskustva i potvrđene rezultate.
Drugo šta mi mnogo više smeta je postojanje takvih komisija! Komisije na lokalnom nivou? Prvo, koliko je tih lokalnih komisija i kakav je njihov sastav? Brojčano i po kvalifikacijama? Predpostavljam da ih sačinjavaju po jedan predstavnik fonda (i on je tamo verovatno tata-mata jer fond "dreši" kesu. Njegov zadatak je da štiti interese svoje firme-fonda), jedan lekar i možda neki službenik. Finansijski mislim da te komisije koštaju društvo mnogo više novca od svote koja je potrebna za normalno vođenje diabetesa. Posledično; to znači da firma-fond ne posluje domaćinski.
O gubljenju vremena i nervranjima i struke i pacijenata (pa šećer skače gor-dole), mislim da je besmisleno komentarisati.
(Još nešto. Mali cinizam. Obzirom na brojčano stanje diabetičara, te komisije moraju raditi svakodnevno u punom radnom vremenu. Pa kada ih neko pita gde rade, verovatno odgovaraju: u komisiji za ....? Ja sam po zanimanju
komisijista!? Kada ne bi bilo žalosno, bilo bi smešno.

)
Da komisija potvrđuje i odobrava šta i koliko nekom diabetičaru pripada, mislim da je glupost i bacanje novca.
Strašno je da se ograničava broj igli za pene. Strašno je da se raspakivaju originalna pakovanja i penovi dele, nekom dva, nekom tri, nekom ....
Živim u Sloveniji i nemojte unapred misliti da je ovde sve ružičasto. I ovde, od pre pola godine, za potrošni materijal, recepte i narudžbenice,
izdaje izabrani lečeći lekar. Ali on to radi na osnovu uputstva endokrinologa koje on napiše na običnom formularu i to bez ikakve komisije. Jednom godišnje ili po potrebi ako zaključi da nešto treba promenuti, dodati. U svakom slučaju ne odlučuje samostalno. Komisija postoji samo za pitanje ins. pumpe. I to samo jednom kada se odlučuje dali je pacijent "zreo" za pumpu.
Gore navedeno uputstvo piše endrokrinolog samo iz razloga da bi se izbeglo administrativno gubljenje vremena i dobilo više vremena da se posveti pacijentu.
Na žalost ta administracija ide na teret lekara opšte medicine. Dali je to pametno ili ne. Ne znam. Komisije za takve stvari sigurno nisu.
Još jedna digresija. Lično iskustvo. Pre pet godina (upravo sam pregurao "prvu petletku") kada je diabetes potvrđen, svom endokrinologu sam iša na kontrolu, u početku, dva puta nedeljno, pa jednom nedeljno, pa dva puta mesečno, pa jednom mesečno, pa na tri meseca,... i kada se sve uredilo i dovelo u normalno stanje, dva puta godišnje. Naravno ako nema nikakvih problema.
Lep pozdrav i hvala za razumevanje.
PS: ja igle menjam svaki put pred iniciranjem insulina. Četiri puta dnevno. Ne iz nekog besa ili bogatsva, nego što se to mora raditi iz drugih razloga. Zdravstvenih i tehničkih. Sleduje mi 400 kom. na tri meseca. Isto pravilo važi i za testne listiće.