Molim za pomoć
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Molim za pomoć
Da li možete da mi protumačite rezultate sa biopsije PVU. Patohistoloska dijagnoza:Carcinoma squamocellulare invasivum cervicis GII, NG2. Invasio lympho-vaskularis endocervicis (L1V1I). Ostali nalazi:HSIL multifokalis. Znam da se radi o Ca PVU. Idem na konzilijum u petak.Potrebna je operacija. Zanima me da li će raditi samo konizaciju ili nešto radikalnije. Imam 43 godine i dvoje dece.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Goco,
kod vas je u pitanju srednje diferenciran tip skvamocelularnog karcinoma sa invazijom.
Potrebno je uraditi i kliničku klasifikaciju radi određivanja terapije:
Klinička FIGO klasifikacija
Klinički stadijum bolesti se određuje pomoću FIGO klasifikacije,
koju još nazivaju morfološkom klasifikacijom, jer se bazira na
veličini tumora i histološkim podacima za rane stadijume, te na širenju
tumora u maloj karlici kod uznapredovale bolesti.
Stadijum 0 promjene su unutar epitela tj. preinvazivni rak (nije probijena
stroma)
Stadijum I rak je zahvatio samo grlić materice bez širenja na telo
materice
Ia1 invazija u stromu između 1 i 3 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ia2 invazija u stromu od 3 do 5 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ib1 klinički uočljiva lezija grlića do 4 cm veličine
Ib2 klinička lezija grlića veća od 4 cm
Stadijum II širenje na gornju i srednju trećinu vagine ili na parametrija
(ne dolazi do kosti)
IIa1 početno širenje na svod vagine
IIa2 širenje na gornju i srednju trećinu vagine
IIb1 početna infiltracija parametrija
IIb2 infiltracija parametrija ali ne do kosti
Stadij III širenje do zida karlice ili donje trećine vagine i/ili hidronefroza
i/ili afunkcija bubrega
IIIa infiltracija donje trećine vagine
IIIb širenje tumora do zidova karlice i/ili hidronefroza
bubrega i/ili afunkcija bubrega
Stadijum IV širenje izvan male karlice
IVa širenje u okolne organe (mokraćne bešike ili
debelog crijeva)
IVb udaljene metastaze
Kod 0 stadijuma radi se konizacija (LEETZ),
I a1 a2 radi se histerektomija ili brahiteapija ("zračenje iznutra") ako je operacija kontraindikovana,
Ib1, Ib2, IIb Wertheim-Meigs tj. radikalna histerektomija sa pelvičnom
limfadenektomijom,
IIb2 Wertheim-Meigsova operacija +radikalna radioterapija
Kod stadijuma III i IVa radikalna radioterapija,
a kod krajnjeg stadijuma IVb palijativna radioterapija.
Postoperativna radikalna radioterapija (jednako je vrijedna alternativa
hirurškom tretmanu)!
Pozdrav DrPeđaDj
kod vas je u pitanju srednje diferenciran tip skvamocelularnog karcinoma sa invazijom.
Potrebno je uraditi i kliničku klasifikaciju radi određivanja terapije:
Klinička FIGO klasifikacija
Klinički stadijum bolesti se određuje pomoću FIGO klasifikacije,
koju još nazivaju morfološkom klasifikacijom, jer se bazira na
veličini tumora i histološkim podacima za rane stadijume, te na širenju
tumora u maloj karlici kod uznapredovale bolesti.
Stadijum 0 promjene su unutar epitela tj. preinvazivni rak (nije probijena
stroma)
Stadijum I rak je zahvatio samo grlić materice bez širenja na telo
materice
Ia1 invazija u stromu između 1 i 3 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ia2 invazija u stromu od 3 do 5 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ib1 klinički uočljiva lezija grlića do 4 cm veličine
Ib2 klinička lezija grlića veća od 4 cm
Stadijum II širenje na gornju i srednju trećinu vagine ili na parametrija
(ne dolazi do kosti)
IIa1 početno širenje na svod vagine
IIa2 širenje na gornju i srednju trećinu vagine
IIb1 početna infiltracija parametrija
IIb2 infiltracija parametrija ali ne do kosti
Stadij III širenje do zida karlice ili donje trećine vagine i/ili hidronefroza
i/ili afunkcija bubrega
IIIa infiltracija donje trećine vagine
IIIb širenje tumora do zidova karlice i/ili hidronefroza
bubrega i/ili afunkcija bubrega
Stadijum IV širenje izvan male karlice
IVa širenje u okolne organe (mokraćne bešike ili
debelog crijeva)
IVb udaljene metastaze
Kod 0 stadijuma radi se konizacija (LEETZ),
I a1 a2 radi se histerektomija ili brahiteapija ("zračenje iznutra") ako je operacija kontraindikovana,
limfadenektomijom,
hirurškom tretmanu)!
Pozdrav DrPeđaDj
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Goco niste naveli nista osim patohistoloskog nalaza cervikalne biopsije !
Kada se dobije ovakav nalaz biopsije, ukoliko podrazumijeva NORMALAN nalaz na ginekoloskom pregledu i ako NEMA VIDLJIVE LEZIJE NA GRLICU MATERICE POD OBICNIM OKOM, onda je potrebno uraditi KONIZACIJU GRLICA, kiretazu cervikalnog kanala, i endometrijalnu biopsiju, kao i CT scan abdomena i karlice, i radiografska snimka pluca.
Niste napisali kakve su Vas tegobe odvele do ginekologa, da li ste imali uradjen PAPA nalaz, kakav je nalaz bio, da li ste imali kolposkopiju i biopsiju pod kolposkopijom, niste napisali da li ste pusac, imate li ikakvih problema sa zdravljem ? da li imate pozitivnu porodicnu istoriju na bilo kakve ginekoloska maligna oboljenja.
Odredjivanje stadija oboljenja kod cervikalnog karcinoma se odredjuje klinicki, a ne hirurski ! sto znaci preskakanje koraka koje sam navela u gornjem pasusu, i odredjivanje hirurske terapije SAMO na osnovu biopsije je potpuno nepravilno.
Nadam se da cete navesti ostle pretrage i razuvjeriti me.
Mozda Vi i niste kandidat za radikalnu histerektomiju !?
Kolega je naveo stadije oboljenja, a ja zelim samo da navedem razlog zasto smatram konizaciju EKSTREMNO VAZNOM U OVOM SLUCAJU.
Ako patohistoloski nalaz konizata pokaze je dubina invazije manja od 3 mm, onda ta ista konizacija moze da bude i terapijski postupak, ukoliko su granice konizata negativne na maligni proces, i ukoliko limfno vasukalni prostor je negativan !
Osim konizacije u obzir dolazi i prosta histerektomija kad se odstranjuje uterus, ali se ostavljaju jajnici, ne vade se limfni cvorovi, i naravno moze da se uradi vaginalno, ili asistirano laparoskopski, ili abdominalno !
Ako je dubina invazije od 3-5 mm, onda je solucija da se rade slijedeci hirurske opcije:
1. modificirana radikalna histerektomija sa odstranijvanjem pelvicnih limfnih cvorova +/- odstranjivanje aortalnih ly.cvorova.
2. ako je pacijentkinja mladja i zeli da sacuva mogucnost da zatrudni opcija je trachelectomy ( amputacija grlica ) i laparoskopsko odstranjivanje pelvicnih ly. cvorova
3. ako pacijent nije hirurski kandidat, onda radioterapija.\
Zelim Vam sve najbolje.
Srecno.
Kada se dobije ovakav nalaz biopsije, ukoliko podrazumijeva NORMALAN nalaz na ginekoloskom pregledu i ako NEMA VIDLJIVE LEZIJE NA GRLICU MATERICE POD OBICNIM OKOM, onda je potrebno uraditi KONIZACIJU GRLICA, kiretazu cervikalnog kanala, i endometrijalnu biopsiju, kao i CT scan abdomena i karlice, i radiografska snimka pluca.
Niste napisali kakve su Vas tegobe odvele do ginekologa, da li ste imali uradjen PAPA nalaz, kakav je nalaz bio, da li ste imali kolposkopiju i biopsiju pod kolposkopijom, niste napisali da li ste pusac, imate li ikakvih problema sa zdravljem ? da li imate pozitivnu porodicnu istoriju na bilo kakve ginekoloska maligna oboljenja.
Odredjivanje stadija oboljenja kod cervikalnog karcinoma se odredjuje klinicki, a ne hirurski ! sto znaci preskakanje koraka koje sam navela u gornjem pasusu, i odredjivanje hirurske terapije SAMO na osnovu biopsije je potpuno nepravilno.
Nadam se da cete navesti ostle pretrage i razuvjeriti me.
Mozda Vi i niste kandidat za radikalnu histerektomiju !?
Kolega je naveo stadije oboljenja, a ja zelim samo da navedem razlog zasto smatram konizaciju EKSTREMNO VAZNOM U OVOM SLUCAJU.
Ako patohistoloski nalaz konizata pokaze je dubina invazije manja od 3 mm, onda ta ista konizacija moze da bude i terapijski postupak, ukoliko su granice konizata negativne na maligni proces, i ukoliko limfno vasukalni prostor je negativan !
Osim konizacije u obzir dolazi i prosta histerektomija kad se odstranjuje uterus, ali se ostavljaju jajnici, ne vade se limfni cvorovi, i naravno moze da se uradi vaginalno, ili asistirano laparoskopski, ili abdominalno !
Ako je dubina invazije od 3-5 mm, onda je solucija da se rade slijedeci hirurske opcije:
1. modificirana radikalna histerektomija sa odstranijvanjem pelvicnih limfnih cvorova +/- odstranjivanje aortalnih ly.cvorova.
2. ako je pacijentkinja mladja i zeli da sacuva mogucnost da zatrudni opcija je trachelectomy ( amputacija grlica ) i laparoskopsko odstranjivanje pelvicnih ly. cvorova
3. ako pacijent nije hirurski kandidat, onda radioterapija.\
Zelim Vam sve najbolje.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga koleginice ObGyn naveo sam i načine rešavanja zavisno od zahvaćenosti grlića i okoline u drugom delu teksta, možda niste pročitali ceo moj tekst?
Pozdrav Dr PeđaDj
U potpunosti se slažem sa vama da KONIZACIJU GRLIĆA, kiretaža cervikalnog kanala kao i CT sken abdomena i karlice uz radiografski snimak pluća predstavljaju preduslov za tačnu kliničku dijagnozu i određivanje optimalnog terapijskog pristupa, bolje reći predstavljaju "gold standard".PedjaDj napisao: Kod 0 stadijuma radi se konizacija (LEETZ),
limfadenektomijom,
hirurškom tretmanu)!
Pozdrav Dr PeđaDj
Otišla samna kontrolni gin. pregled jer mi je mesečni ciklus kasnio. Do tada sam imala uredne menstracije i to na 22-23 dana posle hipertireoze koju sam imala od 2000-2002. Od tada nisam pod terapijom. Pre hipertireoze ciklusi su mi bili na 28-30 dana. Na UZ pregledu mi je na desnom jajniku nadjena bilokularna cista 44x35mm, levi jajnik 25x17mm, uterus u AVF 45x68mm, endometrijum 5mm, homogen. C.Douglasi prazan. Ca125 4.4 (naknadno sam ga uradila). Kolposkopski nalaz: na prednjoj usni na 11 sati punktacija ,naglasena vaskularna šara. REE zatvorenog tipa, sch slabopozitivan. Rezultat VSII PA IIIb i traže biopsiju PVU. Sve se to dešava 30 maja.31 maja sam dobila menstraciju. 11 juna u klinici N.front kolposkopski nalaz: na 10h ektopija na 12 mozaik i REE Sch (-) neg sa atipičnom vaskularnom šarom i uradjena je biopsija. Nalaz sa biopsije sam vec napisala .a citoloski sam podigla danas i PA je IV grupa atipija. Nikakvog sekreta, krvarenja posle odnosa ili krvarenja van ciklusa dosad nisam imala. Samo me je u martu desni jajnik za vreme menstracije boleo. U porodici mi niko nije imao Ca. Jesam pušač i pre dve godine sam imala stres kada sam posle 19 god rada ostala bez posla i otada ne radim. Bila sam jako nervozna do danas pošto sam po prirodi jako radoznala i ne volim da budem u neizvesnosti. Danas sam se smirila kad su mi rekli da je to početni stadijum FIGO I. Možda je i radikalno, ali se nadam da će posle toga sve biti u redu i da ću biti potpuno izlečena.
Samo još jedno pitanje, ja sam razumela da vade i jajnike. Hvala vam puno na odgovorima.
Samo još jedno pitanje, ja sam razumela da vade i jajnike. Hvala vam puno na odgovorima.
Dodatak: eho abdomena:na UZ pregledu nalaz parenhimatoznih organa je uredan. EHO mokraćne bešike: bez patoloških promena intraluminarno.Debljina zida je uredna. Nakon mikacije ne zaostaje rezidualni urin. Rektovezikalni prostor je slobodan, nema uvecćanih lgl.Rtg pluca: nema znakova akutnih patoloških promena u pl. parenhimu.Sjena srca u fiz granicama. Na kontrolnom UZ karlice posle menstracije cista na desnom jajniku se smanjila i sada je 3cm.
Kao posledicu hipertireoze imam ubrzan srčani rad i od terapije uzimam 2x20mg inderala dnevno.
Kao posledicu hipertireoze imam ubrzan srčani rad i od terapije uzimam 2x20mg inderala dnevno.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Za Pedju...procitala sam ja Vase objasnjenje staging process-a, samo sam zeljela da podvucem crtu izmedju stage 1A1 and 1A2, jer je terapija poprilicno razlicita, inace smo potpuno saglasni
Goco,
Nisam sigurna da smo Vasi ginekolozi i ono o cemu mi ovdje pricamo na ISTOJ LINIJI, a isto tako nisam sigurna da Vi razumijete sta znaci radikalna histererktomija, a sta konizacija i terapija prema patohistoloskom nalazu !
UZ karlice i abdomena NEMA istu vrijednost kao CT abdomena i karlice, jer UZ ne moze da procijeni velicinu limfinih cvorova kao niti da analizira presjek velicine 1 MM ( milimetra ) koje je neophodno prije tako ozbiljnog zahvata kao sto je radikalna histerektomija. Opseznost zahvata i moguce komplikacije vezane za istu, duzina oporavka, momentalni ulazak u menopauzu, je nesto sto obicno prati radikalnu histerektomiju sa odstranjivanjem jajnika.
Mislim da prvo Vama treba biti jasno sta je SVJETSKI STANDARD u lijecenju Vaseg problema, pa da ako vidite znatnu razliku izmedju pristupa Konzilijuma Narodnog fronta, trazite misljenje drugog konzilijuma kao sto je npr. u Visegradskoj ili u Novom Sadu, prije nego se odlucite na ovako radikalnu operaciju, koja je mozda, nepotrebna !
Srecno.

Goco,
Nisam sigurna da smo Vasi ginekolozi i ono o cemu mi ovdje pricamo na ISTOJ LINIJI, a isto tako nisam sigurna da Vi razumijete sta znaci radikalna histererktomija, a sta konizacija i terapija prema patohistoloskom nalazu !
UZ karlice i abdomena NEMA istu vrijednost kao CT abdomena i karlice, jer UZ ne moze da procijeni velicinu limfinih cvorova kao niti da analizira presjek velicine 1 MM ( milimetra ) koje je neophodno prije tako ozbiljnog zahvata kao sto je radikalna histerektomija. Opseznost zahvata i moguce komplikacije vezane za istu, duzina oporavka, momentalni ulazak u menopauzu, je nesto sto obicno prati radikalnu histerektomiju sa odstranjivanjem jajnika.
Mislim da prvo Vama treba biti jasno sta je SVJETSKI STANDARD u lijecenju Vaseg problema, pa da ako vidite znatnu razliku izmedju pristupa Konzilijuma Narodnog fronta, trazite misljenje drugog konzilijuma kao sto je npr. u Visegradskoj ili u Novom Sadu, prije nego se odlucite na ovako radikalnu operaciju, koja je mozda, nepotrebna !
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jun 30, 2007 10:00 pm

Hvala jos jednom
Ko moze bolje znati od Vas hvala Bogu sto postojite...
Imam slicna pitanja
Da li se radi biopsija ukoliko:
Mozaik na grlicu
PAPA II sa leukocitima i eritrocitima
VS III
Hlamidija, urea i mikroplazma - nemam
Cervikalni OK
Prati se skoro 2 godine ta promena
gde ste uradile biopsiju i da li boli???
da li se istovremeno uradi i tretman spaljivanjem ili zamrzavanjem??
Da li se radi biopsija ukoliko:
Mozaik na grlicu
PAPA II sa leukocitima i eritrocitima
VS III
Hlamidija, urea i mikroplazma - nemam
Cervikalni OK
Prati se skoro 2 godine ta promena
gde ste uradile biopsiju i da li boli???
da li se istovremeno uradi i tretman spaljivanjem ili zamrzavanjem??