Molim za pomoć

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
goca64
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 3:13 pm

Molim za pomoć

Post od goca64 »

Da li možete da mi protumačite rezultate sa biopsije PVU. Patohistoloska dijagnoza:Carcinoma squamocellulare invasivum cervicis GII, NG2. Invasio lympho-vaskularis endocervicis (L1V1I). Ostali nalazi:HSIL multifokalis. Znam da se radi o Ca PVU. Idem na konzilijum u petak.Potrebna je operacija. Zanima me da li će raditi samo konizaciju ili nešto radikalnije. Imam 43 godine i dvoje dece.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Goco,
kod vas je u pitanju srednje diferenciran tip skvamocelularnog karcinoma sa invazijom.

Potrebno je uraditi i kliničku klasifikaciju radi određivanja terapije:

Klinička FIGO klasifikacija

Klinički stadijum bolesti se određuje pomoću FIGO klasifikacije,
koju još nazivaju morfološkom klasifikacijom, jer se bazira na
veličini tumora i histološkim podacima za rane stadijume, te na širenju
tumora u maloj karlici kod uznapredovale bolesti.
Stadijum 0 promjene su unutar epitela tj. preinvazivni rak (nije probijena
stroma)
Stadijum I rak je zahvatio samo grlić materice bez širenja na telo
materice
Ia1 invazija u stromu između 1 i 3 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ia2 invazija u stromu od 3 do 5 mm sa horizontalnim
širenjem do 7 mm
Ib1 klinički uočljiva lezija grlića do 4 cm veličine
Ib2 klinička lezija grlića veća od 4 cm
Stadijum II širenje na gornju i srednju trećinu vagine ili na parametrija
(ne dolazi do kosti)
IIa1 početno širenje na svod vagine
IIa2 širenje na gornju i srednju trećinu vagine
IIb1 početna infiltracija parametrija
IIb2 infiltracija parametrija ali ne do kosti
Stadij III širenje do zida karlice ili donje trećine vagine i/ili hidronefroza
i/ili afunkcija bubrega
IIIa infiltracija donje trećine vagine
IIIb širenje tumora do zidova karlice i/ili hidronefroza
bubrega i/ili afunkcija bubrega
Stadijum IV širenje izvan male karlice
IVa širenje u okolne organe (mokraćne bešike ili
debelog crijeva)
IVb udaljene metastaze

Kod 0 stadijuma radi se konizacija (LEETZ),
I a1 a2 radi se histerektomija ili brahiteapija ("zračenje iznutra") ako je operacija kontraindikovana,
Ib1, Ib2, IIb Wertheim-Meigs tj. radikalna histerektomija sa pelvičnom
limfadenektomijom,
IIb2 Wertheim-Meigsova operacija +radikalna radioterapija
Kod stadijuma III i IVa radikalna radioterapija,
a kod krajnjeg stadijuma IVb palijativna radioterapija.

Postoperativna radikalna radioterapija (jednako je vrijedna alternativa
hirurškom tretmanu)!
Pozdrav DrPeđaDj
goca64
Novi član
Novi član

Post od goca64 »

Hvala na odgovoru. Danas sam bila na konzilijumun Klinicka dg: Ca Pvu st. I (endocervikalna forma). Njihova odluka je da rade radikalnu histerektomiju.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Goco niste naveli nista osim patohistoloskog nalaza cervikalne biopsije !
Kada se dobije ovakav nalaz biopsije, ukoliko podrazumijeva NORMALAN nalaz na ginekoloskom pregledu i ako NEMA VIDLJIVE LEZIJE NA GRLICU MATERICE POD OBICNIM OKOM, onda je potrebno uraditi KONIZACIJU GRLICA, kiretazu cervikalnog kanala, i endometrijalnu biopsiju, kao i CT scan abdomena i karlice, i radiografska snimka pluca.
Niste napisali kakve su Vas tegobe odvele do ginekologa, da li ste imali uradjen PAPA nalaz, kakav je nalaz bio, da li ste imali kolposkopiju i biopsiju pod kolposkopijom, niste napisali da li ste pusac, imate li ikakvih problema sa zdravljem ? da li imate pozitivnu porodicnu istoriju na bilo kakve ginekoloska maligna oboljenja.

Odredjivanje stadija oboljenja kod cervikalnog karcinoma se odredjuje klinicki, a ne hirurski ! sto znaci preskakanje koraka koje sam navela u gornjem pasusu, i odredjivanje hirurske terapije SAMO na osnovu biopsije je potpuno nepravilno.
Nadam se da cete navesti ostle pretrage i razuvjeriti me.
Mozda Vi i niste kandidat za radikalnu histerektomiju !?

Kolega je naveo stadije oboljenja, a ja zelim samo da navedem razlog zasto smatram konizaciju EKSTREMNO VAZNOM U OVOM SLUCAJU.
Ako patohistoloski nalaz konizata pokaze je dubina invazije manja od 3 mm, onda ta ista konizacija moze da bude i terapijski postupak, ukoliko su granice konizata negativne na maligni proces, i ukoliko limfno vasukalni prostor je negativan !

Osim konizacije u obzir dolazi i prosta histerektomija kad se odstranjuje uterus, ali se ostavljaju jajnici, ne vade se limfni cvorovi, i naravno moze da se uradi vaginalno, ili asistirano laparoskopski, ili abdominalno !
Ako je dubina invazije od 3-5 mm, onda je solucija da se rade slijedeci hirurske opcije:

1. modificirana radikalna histerektomija sa odstranijvanjem pelvicnih limfnih cvorova +/- odstranjivanje aortalnih ly.cvorova.

2. ako je pacijentkinja mladja i zeli da sacuva mogucnost da zatrudni opcija je trachelectomy ( amputacija grlica ) i laparoskopsko odstranjivanje pelvicnih ly. cvorova

3. ako pacijent nije hirurski kandidat, onda radioterapija.
\

Zelim Vam sve najbolje.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga koleginice ObGyn naveo sam i načine rešavanja zavisno od zahvaćenosti grlića i okoline u drugom delu teksta, možda niste pročitali ceo moj tekst?
PedjaDj napisao: Kod 0 stadijuma radi se konizacija (LEETZ),
I a1 a2 radi se histerektomija ili brahiteapija ("zračenje iznutra") ako je operacija kontraindikovana,
Ib1, Ib2, IIb Wertheim-Meigs tj. radikalna histerektomija sa pelvičnom
limfadenektomijom,
IIb2 Wertheim-Meigsova operacija +radikalna radioterapija
Kod stadijuma III i IVa radikalna radioterapija,
a kod krajnjeg stadijuma IVb palijativna radioterapija.

Postoperativna radikalna radioterapija (jednako je vrijedna alternativa
hirurškom tretmanu)!
U potpunosti se slažem sa vama da KONIZACIJU GRLIĆA, kiretaža cervikalnog kanala kao i CT sken abdomena i karlice uz radiografski snimak pluća predstavljaju preduslov za tačnu kliničku dijagnozu i određivanje optimalnog terapijskog pristupa, bolje reći predstavljaju "gold standard".

Pozdrav Dr PeđaDj
goca64
Novi član
Novi član

Post od goca64 »

Otišla samna kontrolni gin. pregled jer mi je mesečni ciklus kasnio. Do tada sam imala uredne menstracije i to na 22-23 dana posle hipertireoze koju sam imala od 2000-2002. Od tada nisam pod terapijom. Pre hipertireoze ciklusi su mi bili na 28-30 dana. Na UZ pregledu mi je na desnom jajniku nadjena bilokularna cista 44x35mm, levi jajnik 25x17mm, uterus u AVF 45x68mm, endometrijum 5mm, homogen. C.Douglasi prazan. Ca125 4.4 (naknadno sam ga uradila). Kolposkopski nalaz: na prednjoj usni na 11 sati punktacija ,naglasena vaskularna šara. REE zatvorenog tipa, sch slabopozitivan. Rezultat VSII PA IIIb i traže biopsiju PVU. Sve se to dešava 30 maja.31 maja sam dobila menstraciju. 11 juna u klinici N.front kolposkopski nalaz: na 10h ektopija na 12 mozaik i REE Sch (-) neg sa atipičnom vaskularnom šarom i uradjena je biopsija. Nalaz sa biopsije sam vec napisala .a citoloski sam podigla danas i PA je IV grupa atipija. Nikakvog sekreta, krvarenja posle odnosa ili krvarenja van ciklusa dosad nisam imala. Samo me je u martu desni jajnik za vreme menstracije boleo. U porodici mi niko nije imao Ca. Jesam pušač i pre dve godine sam imala stres kada sam posle 19 god rada ostala bez posla i otada ne radim. Bila sam jako nervozna do danas pošto sam po prirodi jako radoznala i ne volim da budem u neizvesnosti. Danas sam se smirila kad su mi rekli da je to početni stadijum FIGO I. Možda je i radikalno, ali se nadam da će posle toga sve biti u redu i da ću biti potpuno izlečena.
Samo još jedno pitanje, ja sam razumela da vade i jajnike. Hvala vam puno na odgovorima.
goca64
Novi član
Novi član

Post od goca64 »

Dodatak: eho abdomena:na UZ pregledu nalaz parenhimatoznih organa je uredan. EHO mokraćne bešike: bez patoloških promena intraluminarno.Debljina zida je uredna. Nakon mikacije ne zaostaje rezidualni urin. Rektovezikalni prostor je slobodan, nema uvecćanih lgl.Rtg pluca: nema znakova akutnih patoloških promena u pl. parenhimu.Sjena srca u fiz granicama. Na kontrolnom UZ karlice posle menstracije cista na desnom jajniku se smanjila i sada je 3cm.
Kao posledicu hipertireoze imam ubrzan srčani rad i od terapije uzimam 2x20mg inderala dnevno.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Za Pedju...procitala sam ja Vase objasnjenje staging process-a, samo sam zeljela da podvucem crtu izmedju stage 1A1 and 1A2, jer je terapija poprilicno razlicita, inace smo potpuno saglasni :D

Goco,
Nisam sigurna da smo Vasi ginekolozi i ono o cemu mi ovdje pricamo na ISTOJ LINIJI, a isto tako nisam sigurna da Vi razumijete sta znaci radikalna histererktomija, a sta konizacija i terapija prema patohistoloskom nalazu !

UZ karlice i abdomena NEMA istu vrijednost kao CT abdomena i karlice, jer UZ ne moze da procijeni velicinu limfinih cvorova kao niti da analizira presjek velicine 1 MM ( milimetra ) koje je neophodno prije tako ozbiljnog zahvata kao sto je radikalna histerektomija. Opseznost zahvata i moguce komplikacije vezane za istu, duzina oporavka, momentalni ulazak u menopauzu, je nesto sto obicno prati radikalnu histerektomiju sa odstranjivanjem jajnika.
Mislim da prvo Vama treba biti jasno sta je SVJETSKI STANDARD u lijecenju Vaseg problema, pa da ako vidite znatnu razliku izmedju pristupa Konzilijuma Narodnog fronta, trazite misljenje drugog konzilijuma kao sto je npr. u Visegradskoj ili u Novom Sadu, prije nego se odlucite na ovako radikalnu operaciju, koja je mozda, nepotrebna !
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
reddream
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 30, 2007 10:00 pm

Post od reddream »

:-? Hvala Vam unapred na potrosenom vremenu.Menstruacija mi je kasnila dvadeset jedan dan,bila sam kod svog ginekologa.Obavljen je pregled u vise navrata,ultrazvukom.I doktor nije mogao da potvrdi nikakvu dijagnozu.Uradila sam dva puta test za trudnocu koji je pokazao da nisa trudna.Onda sam dobila uput da izvadim krv i da se proveri aktivnost HCG hormona.Medjutim dobila sam menstruaciju pre nego sto sam otisla da izvadim krv.Imam devetnaest godina.I ponovna kontrola je obavezna.Ali nisam nikada imala takvu pauzu u ciklusu.Sta bi ste mi vi preporucili? :roll:
Hvala jos jednom
Ko moze bolje znati od Vas hvala Bogu sto postojite...
XANJAX
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 12:37 pm

Post od XANJAX »

Imam slicna pitanja

Da li se radi biopsija ukoliko:

Mozaik na grlicu
PAPA II sa leukocitima i eritrocitima
VS III
Hlamidija, urea i mikroplazma - nemam
Cervikalni OK
Prati se skoro 2 godine ta promena

gde ste uradile biopsiju i da li boli???

da li se istovremeno uradi i tretman spaljivanjem ili zamrzavanjem??
Odgovori